Verhalen op Wereld MS dag

Rita Rethmeier

MS & wereld ms dag

Gepubliceerd: 30 mei 2018

Op deze dag zijn wij ons er extra van bewust hoe het is om MS te hebben. Een geliefde, moeder, neef, buurman, vriendin of tante. We staan er even bij stil hoe dat moet zijn. Een deel van onze lezers is zich daar elke dag bewust van. Namelijk de mensen die zelf MS hebben, maar ook de gezinnen en de omgeving van iemand met MS voelt de consequentie van deze slopende ziekte.

Verhalen op Wereld MS dag

Kort geleden - februari 2016 - heb ik gehoord dat ik een nieuwe "vriend" voor het leven heb. Namelijk de ziekte MS, waar ik waarschijnlijk een goede haat/liefde verhouding mee ga hebben. De eerste ongemakken begonnen zich eigenlijk al sinds de zomer van 2015 aan te dienen. Steeds door en door moe, uitval-verschijnselen aan de linkerkant van mijn lichaam, en spraakuitval, af en toe praten met dubbele tong, klinkt dan alsof je dronken bent, soms ook best wel lachwekkend hoor!

Na vele leuke en minder leuke onderzoeken verder kreeg ik net voor de kerst, de diagnose MS. 

Dat is dan erg spannend en eng, wat is er mis met mij en de raarste dingen spoken dan toch door je hoofd. Is het een beroerte geweest,een tumor, tia of noem maar op. Maar MS was nooit in me opgekomen. Na vele leuke en minder leuke onderzoeken verder kreeg ik net voor de kerst, de diagnose MS. Ik ga voor mezelf en manlief nog wel een second opinion aanvragen, maar eigenlijk in mijn achterhoofd weet ik het eigenlijk best wel. Maar het aanvaarden dat is best een lastige hoor. Maar we blijven positief, plukken de dag en maken er wat moois van.

Zo allemaal, Ik loop weer handsfree en rollatorvrij, pfft heerlijk gewoon. Tsja dat is MS, het kan vriezen of dooien, pluk de dag.Ik zit nu nog midden in het acceptatie proces ik was/ben vooral boos op wat ik niet meer kan.
Maar daar schiet ik niets mee op, en ik kom er niet verder mee. Ik moet niet in mijn woede blijven hangen, wat dat kost mij energie en daar moet ik zuinig mee omgaan.Ik moet gaan om-denken, niet meer onbezonnen zoals vroeger dingen gaan aanpakken maar meer nadenken en met beleid uitvoeren.

Dat houdt dan zeer zeker niet in dat ik de dingen niet meer kan doen, maar ik moet deze op een andere manier doen.De oude Rita is en gaat niet weg, daar was ik wel heel erg bang voor moet ik jullie zeggen, want het doet wel wat met je.Ik moet mijn leven op een ander tempo leven, en dat lukt me met vallen en opstaan best goed. Ik word ook fantastisch gecoacht door de medewerkers van de revalidatie afdeling van het Meander Ziekenhuis in Amersfoort, echt super, dat ze me weer op het juiste pad brengen en houden. Pluk de dag en geniet van al het moois wat het leven je te bieden heeft.

Gisteravond een proefrondje buiten gemaakt, lekker in het donker, zodat niemand me gelijk ziet.

Hallo allemaal, Tsja, ik heb een Ferrari (lees rollator) aangeschaft, tenminste dat maak ik er maar van. Echt leuk vind ik het niet en was ook een hele stap om te nemen. Daar probeer ik maling aan te hebben. Als ik op deze manier wel naar buiten kan doe ik dat gewoon. Mijn balans is namelijk ver te zoeken, na een zeer drukke en intensieve december maand. Gisteravond een proefrondje buiten gemaakt, lekker in het donker, zodat niemand me gelijk ziet. Misschien letten de mensen ook niet zo op me, maar het idee. Ik zie het als een tijdelijk hulpmiddel welke me helpt om weer een goede conditie op te bouwen, moet lukken. Ik zit nog midden in het revalidatietraject in het ziekenhuis en daar zetten ze alle zeilen bij om mij weer op de rit te krijgen. Ik ga er weer vol voor en maak er weer wat van.

Lieve groet en hele fijne dag,
Rita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vulkaan

Annelies van Oost

Het laatste deel in deze serie over de belevenissen van Annelies. Haar traject bestond uit ups en downs en was onnoemelijk zwaar. Maar haar website heet niet voor niet... › Lees meer

De diagnose als optelsom

Daniëlle

Naar aanleiding van het item op de Facebookpagina van Platform MS op de vraag over het standaard krijgen van een Lumbaal punctie op de weg naar de diagnose MS, hier he... › Lees meer