Trouwen en het vervolgonderzoek

Annelies van der Heide

MS & Mindset

Gepubliceerd: 19 oktober 2016

Het vierde verhaal van Annelies. Van het kastje naar de muur. Van een relatie naar trouwen. Het nieuwe, aangrijpende maar vooral persoonlijke verhaal van Annelies. MS is niet alles in je leven. Ook andere keuzes moeten gemaakt worden. Gaat Annelies toch 'Ja' zeggen?

Trouwen en het vervolgonderzoek

Het was rond kerst 2014 dat mijn arm wat begon te tintelen en drie vingers die wat doof aan voelden. Ach, het zal er wel bij horen. Wacht het wel even af. Toch wel even met mijn cesartherapeut overlegd en die vond dat ik er niet te lang mee moest wachten. Ik had momenteel veel stress dus zal daar wel aan liggen, dacht ik.

Maar op 9 april mocht ik in de scan. 

Stond namelijk op het punt om te gaan trouwen. Maar dat was eigenlijk iets wat ik niet wou. Steeds dichterbij de dag begon ik me meer af te vragen is dit wat ik wil. Wil ik met deze man oud worden? Zie ik ons als bejaardstel wel voor me? Maar mijn antwoord was eigenlijk wel heel duidelijk. En dat was NEE.

Dus in februari 2015 de knoop doorgehakt en er een eind aan gemaakt. Iets wat heel moeilijk was. Je hebt samen wel een kind. Maar ja, om een kind kun je niet bij elkaar blijven. Als het niet gaat dan gaat het niet. Steeds vaker ruzie en irritaties. Ik had er de puf niet meer voor om hier nog verder energie in te steken. Het ging al een aantal jaren slecht. Voor mijn gevoel hebben we er echt wel alles aangedaan. Verschillende keren op vakantie geweest in de hoop dat onze relatie daar beter uit zou komen.

Maar dan ging het een maand goed en dan verviel alles weer in het oude patroon. Praten had weinig zin want daar had hij nooit behoefte aan op zijn manier. En als we dan praten dan waren het alleen maar verwijten over en weer. Of een welles-nietes spelletje. Was trouwen dan wel de oplossing? Ga ik trouwen met de goede redenen?

Papa en mama kunnen dan geen ruzie meer maken.

Dan komt het aller moeilijkste. Je dochter vertellen dat haar papa en mama niet meer samen verder kunnen. Dat ze niet meer verliefd op elkaar zijn. Maar wel heel veel van haar houden. Dikke tranen natuurlijk en dan houd je het zelf ook niet meer droog. Wat gaat er in dat koppie om? Zou ze het snappen? Haar het zo duidelijk mogelijk uitgelegd met de hoop dat ze het begrijpt. Mama en zij gaan verhuizen en papa blijft hier. Papa en mama kunnen dan geen ruzie meer maken. Dat is voor ons allemaal veel beter.

In die periode de huisarts gebeld want er kwam nog een kwaal bij. Het is moeilijk te omschrijven maar probeer het toch. Als ik mijn hoofd ging buigen dan ging er een tinteling door mijn ruggenwervel naar mijn billen en had ik het gevoel dat mijn benen uitvielen. Die werden doof zeg maar. Dit ook tegen de huisarts gezegd en die vond nu wel dat ik vaak wat neurologische problemen had. Een verwijsbrief voor de neuroloog was alweer gemaakt.

Uitslag onderzoek: geen afwijkende bijzonderheden en ook geen krachtverlies.

In maart kon ik naar de neuroloog. Die dacht in de eerste instantie dat er misschien wel een zenuw bekneld zat in de elleboog. Dat was met een simpele ingreep op te lossen maar voor de zekerheid toch maar een EMG onderzoek. Uitslag onderzoek: geen afwijkende bijzonderheden en ook geen krachtverlies. Dat werd een vervolg onderzoek.

Weer een MRI scan van hoofd en ruggenwervel. Hij vroeg aan mij of dit eerder gebeurt was. En zo ja, in welk ziekenhuis en of hij dat mocht opvragen? Natuurlijk mag dat. Dus een papier ingevuld en de desbetreffende neuroloog opgegeven. De afspraak voor de scan kreeg ik wel thuis gestuurd. Maar hij maakte wel vast een afspraak voor de uitslag. En dat zou in mei zijn. Daar vanuit gaande was mijn scan ook nog lang niet, dacht ik. Maar op 9 april mocht ik in de scan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Proefkonijn voor HSCT

Annemieke de Kloe

In het AD van woensdag 6 juli staat een artikel over Annemieke de Kloe. Zij heeft MS en kiest ervoor om de HSCT behandeling in Rusland te gaan doen. Zij heeft hiervoor... › Lees meer

Ik ben een gelukkig man…

Freek

Ik ben iemand geweest die probeert om positief te zijn en de betere kant van de dingen te kijken. Ik heb altijd achterover kunnen leunen en objectief zo ongeveer alles... › Lees meer