Vakantieplannen en MS; een lastige combinatie

Paula Smit

MS & Vakantie

Gepubliceerd: 19 juli 2017

De vakantie is begonnen. Of gaat komende vrijdag beginnen. Afhankelijk van of je in het Noorden, Midden of Zuiden van Nederland woont. Paula gaat ook binnenkort op vakantie. En dit jaar wordt het toch even anders allemaal. Manlief gaat niet mee. Lees snel mee...

Vakantieplannen en MS; een lastige combinatie

UPDATE: Paula heeft slecht nieuws...

Over een paar dagen is het zover! De zomervakantie gaat dan van start. Al maanden kijken we er als gezin naar uit. Elk jaar is het weer genieten; even uit de vertrouwde omgeving weg en op zoek naar nieuwe vergezichten, mooie dorpjes en lekkere ijsjes.

Er viel letterlijk een last van mijn schouders...

Dit jaar zijn de plannen noodgedwongen omgegooid. Mijn man kan helaas niet mee i.v.m. een nieuwe baan. We hebben overwogen om de vakantie in Frankrijk evengoed door te laten gaan, maar na een aantal slechte MS dagen in de afgelopen periode, zag ik er als een berg tegenop. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om dit jaar in Nederland te blijven. Het is niet anders. En hoewel ik het heel jammer vind dat we niet naar het buitenland gaan, was de opluchting groot toen ik de reis eenmaal geannuleerd had. Er viel letterlijk een last van mijn schouders.

Sinds ik chronisch ziek ben, gaan wij anders op vakantie. Ik moet veel meer over allerlei zaken nadenken. Bijvoorbeeld over welke voorzieningen ik nodig heb en welke activiteiten we willen gaan ondernemen. Ook de reis ernaartoe is niet meer zo vanzelfsprekend. Normaal gesproken gaan wij midden in de nacht rijden. Mijn man rijdt eigenlijk altijd alles. Heel af en toe wisselen we een uurtje, maar daar houdt het ook mee op. Autorijden is niet heel veilig als ik het langer dan een uur doe en zeker niet in het donker. 😊 Nu hij niet mee kan, zag ik mijn moeder (die al een aantal jaar met ons mee gaat in de zomer) dit niet zomaar overnemen.

Ook de plek op de camping is iets waar ik rekening mee moet houden. Als ik op een camping sta met veel heuvels, is het niet fijn als je onderaan staat of als het zwembad juist daar is. Elke keer die heuvel op en af, reken maar uit. En de meiden gaan altijd wel door 😊. Vorig jaar, ik herinner het me nog goed, liepen mijn dochters achter mij en hielpen mij de heuvel op door zachtjes in mijn rug te duwen. Heel lief bedoeld, maar op zo een moment moet je echt even je tranen wegduwen. Dat was wel een moment waarop ik dacht: "O ja, hier moet ik dus rekening mee houden voor de volgende keer." En zo gaat dat heel langzaamaan met steeds meer dingen.

Normaal gesproken zonderde ik me vaak even af en ging mijn man met de kinderen zwemmen.

Vorig jaar zaten we in een huurtent. Ik was ervan overtuigd dat dat prima zou gaan. Alles was er, we hoefden alleen maar gebruik maken van het toiletgebouw. Los van het feit dat ik niet dol ben op toiletgebouwen, is het qua energie dus ook niet slim. Het is toch elke keer een extra stukje lopen. En hoe stom dat misschien ook klinkt, al die kleine stukjes bij elkaar opgeteld, zorgen weer voor een zwaardere belasting en dus houd je minder energie over voor leuke dingen. Dat was direct de laatste keer 😊. We kiezen voortaan voor een kant en klare accommodatie waar alles aanwezig is.

Zelf heb ik ook erg veel last van drukte; veel prikkels en geluid kosten energie. Als ik op een heel grote camping zit, met veel animatie, is dat dus ook niet zo slim. Tegenwoordig heb ik standaard oordopjes mee, zodat ik in ieder geval lekker kan slapen. Een middagje aan het zwembad zitten, bij de minidisco kijken of in een druk restaurant eten, zijn energievreters, maar leg dat maar eens uit aan kinderen. Normaal gesproken zonderde ik me vaak even af en ging mijn man met de kinderen zwemmen. Dat gaat dus dit jaar niet. Dit jaar zullen zij meer zelf moeten ondernemen. Gelukkig zijn ze wel weer een jaar ouder en kunnen ze dat erg goed.

Ik weet zeker dat het evengoed een heerlijke vakantie gaat worden!

Tja, wat blijft er dan over? 😊 Ikzelf gedij het beste op een rustige camping in de natuur (bos, strand, zee). Kleine dorpjes, natuurwandelingen, boottochtjes, dat lukt, maar ik snap ook dat de meiden van iets meer gezelligheid houden. Nou ja, we gaan het zien. Dit jaar blijven we een keer in Nederland. Ik ga terug naar de camping waar ik als kind altijd kwam. Ik heb daar een super mooie tijd gehad, dus ik verwacht dat de meiden ook dit jaar gaan genieten. Als zij het leuk hebben, vind ik het al snel goed.

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden en ik weet zeker dat het evengoed een heerlijke vakantie gaat worden!

Fijne vakantie!!

Liefs,

Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ina schreef:

  Dappere beslissing ik hoop dat jullie veel plezier beleven op de camping waar je altijd kwam.

 • Brechtje schreef:

  Hai Paula. Dapper van je dat je toch op vakantie gaat! Ik ben dit jaar ook voor het eerst alleen op vakantie. Ik heb ook MS. We zijn in Zuid Frankrijk met de auto. Gelukkig kan dat nog. Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt.

 • Vriendschap en MS volgens Ania

  Ania Timmer

  Nadat wij op Facebook vroegen om verhalen van lezers met als onderwerp vriendschap, kregen wij een heel aantal verhalen. Zo ook het verhaal van Ania. Haar tip; Neem he... › Lees meer

  De ontdekking en ontkenning van het MonSter

  Isabelle Hoppener

  Haar naam is (Isa)Belle en ze heeft MS. Die diagnose heeft ze inmiddels ruim 10 jaar. Maar het monster schuilt al veel langer in haar. Als ze terug denkt aan haar 'wil... › Lees meer