Verrassing!

Tamara van Malsen

MS & Zwangerschap

Gepubliceerd: 4 april 2022

Op het moment dat Richard en ik het over onze kinderwens kregen, werd al snel duidelijk dat we beiden de droom hadden van een gezin met het liefst 2 kinderen. Als het ons gegeven zou zijn. Want kinderen neem je niet, je mag gelukkig zijn als je ze mag en kan krijgen.

Verrassing!

Toen we een huis kochten in 2008 waren we het erover eens dat we eerst samen wilden genieten. Nog een paar keer op vakantie en lekker stappen. Lang uitslapen. Lol hebben. De dingen die je doet als je net samenwoont. Maar om ons heen werden al wel kinderen geboren en al snel begonnen mijn eierstokken te rammelen. Helaas had Richard nog niet zo’n haast. Die vond het nog wel fijn om nog even samen verder te genieten.

Door de diagnose MS, heeft onze wens voor een tweede kindje wat vertraging gekregen

Uiteindelijk zei hij op (en ik weet de datum nog precies omdat de dag ervoor mijn moeder jarig was) drie januari 2011 dat hij het toch ook wel tijd vond om met de pil te stoppen. Ik geloof dat de rest van de avond de grijns op mijn gezicht niet weg is geweest.

En dan kan het oefenen beginnen. Richard had gehoopt dat dit heel lang zou gaan duren. Jammer genoeg voor hem had ik twee maanden later al een positieve test in mijn handen. Natuurlijk waren we beiden erg blij. En zo werd ongeveer negen maanden later onze dochter geboren. Ziva. Inmiddels is zij al weer bijna zeven jaar.

Doordat de diagnose MS tussendoor kwam, heeft onze wens voor een tweede kindje wat vertraging gekregen. En zoals jullie in een voorgaande blog konden lezen, hebben wij uiteindelijk besloten om het bij Ziva te houden. De weinige energie die ik had, wilde ik aan haar kunnen geven.

Tot mijn grote schrik gaf de test aan dat ik zwanger was

Deze beslissing heeft zoveel pijn gedaan. Onze droom kapot. Weer afscheid nemen van iets. Nadat ik ook al mijn werk op had moeten geven. Ik ben toen langzaamaan ook wat babyspullen weg gaan geven en verkopen. Want als ik het dan toch niet meer kon gaan gebruiken, wilde ik het ook kwijt. We hadden tegen Ziva gezegd dat we van de logeerkamer een speelkamer zouden gaan maken.

Ook deze datum weet ik nog heel goed. Tien januari 2017. Ik had besloten toch maar een zwangerschapstest te doen. Ik werd maar niet ongesteld in de stopweek van de pil en was half december ziek geweest. En niet echt voorzichtig gedaan. Tot mijn grote schrik gaf de test aan dat ik zwanger was. Zwanger! Ik?!? Nee! Dat kan niet! Maar het stond er toch echt: ‘zwanger, 1-2 weken’. En nu dan? Hier hadden we niet op gerekend!

Omdat we niet precies terug konden rekenen hoe lang ik zwanger zou kunnen zijn werd de eerste echo al vrij snel gepland. Uitgaande van de laatste menstruatie zou ik ongeveer acht weken zijn. Alleen omdat ik de pil eigenlijk nog slikte was dit slechts een gok. De datum van die eerste echo was 23 januari. Zenuwachtig zat ik samen met mijn moeder in de wachtkamer.

Vol verdriet ging ik terug naar huis

Blij om te weten hoe ver ik zou zijn en benieuwd of het hartje al zou kloppen. De verloskundige ging eerst de echo maken, voordat ze de vragenlijst door zou nemen. En toen was er niks. Alleen een leeg vruchtzakje. Maar verder niks. Leeg. Ik moest rekening houden met een miskraam.

Als het lege vruchtzakje na een week niet zelf was afgekomen, moest ik terug komen voor een controle echo. En dan zou ik medicatie krijgen om een miskraam op te wekken. Vol verdriet ging ik terug naar huis. Een lange week volgde. Hoe dit verder afloopt kunnen jullie lezen in mijn volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

En weer verder

Wenda

Een sprongetje in de tijd. Een periode van veel verdriet. En besef wat ik allemaal in een maand tijd verloren had: mijn gezondheid, mijn trouwe Pluto, mijn baan, mijn ... › Lees meer

MS heb je niet alleen

Herman van Kuijk

Vandaag het verhaal van Herman. Hij heeft PPMS. MS heb je niet alleen, klinkt hem bekend in de oren. Hier vertelt hij meer over en over hoe hij zijn leven weer enigszi... › Lees meer