Verzekeraars, duiksport en MS

René de Vos

MS &

Gepubliceerd: 14 juni 2017

Het inmiddels derde verhaal van onze 'huis' columnist René de Vos. Ditmaal over de verzekeraars en hoe hij het ervaart om voor zijn duiksport verzekerd te zijn. Een must-read als je meer wilt weten over MS en verzekerd zijn bij bepaalde sporten.

Verzekeraars, duiksport en MS

Volgens de Nederlandse verzakeraars valt Duiksport onder een gevaarlijke sport. Ik beoefen deze sport al sinds mijn 16e jaar en de laatste jaren zelfs als professional. Mijn zoon heeft zelf een Duikschool en is Instructeur, ik ben zelf Divemaster en mijn vrouw  is Rescue duiker. Daarnaast geven wij les aan beginners en gevorderden.

Sinds mijn 16e heb ik nog nooit een ongeval of bijna ongeval gehad en zolang je je aan de voorgeschreven regels houd is het vrij wel zonder gevaar. Als je een hartaanval krijgt onderwater is het mogelijk om te reanimeren en loop je net zo veel risico als op een voetbalveld.

In Egypte doet men zelfs onderzoek naar MS in een drukkamer waar de druk gelijk is aan een duik op 15 meter diepte (2,5 Bar) zonder medicijnen. Dit werd mij verteld door een Egyptische Duikarts die aan dit onderzoek mee doet. Daar hij in een ziekenhuis werkt met een hyperbare druktank waar ook echt ongevallen kunnen worden behandeld. Welke ondanks dat hij vlak bij een van de drukste duikresorts van Egypte zit.

Ik doe het nu alleen nog maar op vakantie voor mijn plezier.

Onderzoek vindt plaats in Noord-Afrika en helaas niet in Europa. Ik heb dit aan mijn Neuroloog voorgelegd dat ik daar ook wel aan mee wilde doen. Hij was bekend met het onderzoek maar zei mij direct dat ik daar niet aan mee kon doen daar dit onderzoek in Noord-Afrika plaats vindt en niet in Europa.

Ik heb onder tussen meer dan 2100 uur onderwater gezeten maar helaas heeft het mij niet behouden van MS. Ondertussen duik ik niet meer in Nederland en ben ik als zodanig ook gestopt bij de Duikschool. Ik doe het nu alleen nog maar op vakantie voor mijn plezier.

Nu is het ook niet de bedoeling dat alle MS-patiënten direct naar een duikschool moeten rennen...

Het is een sport die ook door mensen met MS kan worden gedaan zolang je goed tot redelijk ter been bent. De medicatie is absoluut geen probleem. Het is heel prettig om onderwater te zweven en gewichtloos te zijn. Ik doe het nu alleen nog maar op vakantie voor mijn plezier.Ik doe het nu alleen nog maar op vakantie voor mijn plezier. Eigenlijk is het een vervanging van de sportschool.

Het is als parachutespringen, alleen duurt het veel langer waardoor je als MS-patiënt er baat bij kan hebben. Nu is het ook niet de bedoeling dat alle MS-patiënten direct naar een duikschool moeten rennen maar voor diegene die er wat in zien is het een leuke mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Akash schreef:

  Ik zelf ben divemaster en heb 24 jaar op Aruba gewoont en gedoken.
  Duilen in NL lijkt me niks maar ik weet niet welk duikschool in NL mensen met MS helpt om re duiken. En ja ik kan redelijk lopen.
  Ik wacht op je antwoord.

  Akash
  [email protected]
  WhatsApp: +31619161053

 • Miryam de Jong schreef:

  Het is net of ik mijn eigen verhaal lees. Ik was instructeur en heb les gegeven en dook ook in Nederland en heb in Egypte gewoond, had al MS alleen wist ik dat nog niet. Ook ik duik alleen nog met de vakanties (in Egypte) vooral vanwege de kou en het vaak verre lopen in NL. Grappig. En ja hij heeft gelijk. Geen prikkels en gewichtloos zijn, heerlijk!

 • Het krijgen van de diagnose en studie

  Marieke van der Laan

  2 juli 2020, de dag dat ik de diagnose kreeg. Het is begonnen met dat ik op een dag wakker werd met een tintelend gevoel in mijn benen/voeten. Ik zocht er verder nog n... › Lees meer

  En toen waren oogdruppels niet voldoende

  Antoinet

  We kennen Antoinet al een poosje en hebben haar gevraagd of zij haar verhaal wilt delen op Platform MS. Ze zegt niet meteen 'Ja' en uiteindelijk vinden wij in onze mai... › Lees meer