Vol gas!

Ania Timmer

MS & Gas

Gepubliceerd: 2 februari 2018

Begin januari kregen wij het verhaal binnen van Ania Timmer. Een verhaal over het afgelopen jaar. Maar omdat Platform MS zoveel verhalen binnen krijgt zijn wij er nog niet aan toegekomen om haar verhaal te delen. Gelukkig mailde Ania ons vorige week met een aantal aanpassingen in haar verhaal. Bij deze...

Vol gas!

"Wat was het een intensieve tijd geweest: vanaf september vorig jaar bij het revalidatiecentrum in behandeling geweest. Pffffff."

Fysiotherapie, ergotherapie, PMT, psycholoog, logopedie, arbeidstherapie en maatschappelijk werker. Alles onder het toeziend oog van de revalidatie arts. 4 maanden lang, eerst 2 keer, daarna (op eigen verzoek) 1 keer per week. Ik heb veel inzichten gekregen. Vooral: ze kunnen ECHT NIETS voor mij doen. Geen cadeaus, nee. MS is zó onvoorspelbaar en zeker progresief... Ik leer het te moeten accepteren, wat tips en trucs, hoe om te gaan met de beperkte energie etc.
Verder mag ik niet klagen, hoor: ik ben (nog steeds) sportief en leef 'super gezond'. Ik slik braaf de remmers (Tecfidera) en volg het Jelinek dieet. Tja, alles voor het herstel!

Ik ben 'geaard' en daardoor zwalk ik minder.

Ondertussen doe ik ook mee aan een experiment met Fampyra. Nu bijna 3 weken onderweg. Spannend! Of het helpt? De verwachting was in ieder geval hoog. Toren hoog. En: ik mag door, verder slikken, het lijkt aan te slaan! Wow.

Tweede 'experiment' zijn de ortopedische schoenen. Niet echt voor MS, maar voor mij werkt het. Extra verzwaard met lood. Ik heb meer 'grip' en ik sta met de beide voetjes op de grond, hihi. Ik ben 'geaard' en daardoor zwalk ik minder. Tegenover: 'loodzwaar', dat wel, letterlijk en figuurlijk.

Waarschuwing: het prikken voelt niet fijn. Hoezo pijnloos?!

Derde 'experiment' is acupunctuur. Tegen zenuwpijn en restless legs. En het zou mij in balans kunnen brengen. Omdat ik het niet ben!?! Johhh.... Ik heb geen idee of het werkt (so far - merk ik niets). Ik gun mijzelf in ieder geval een kans. Waarschuwing: het prikken voelt niet fijn. Hoezo pijnloos?!

Het is inmiddels geen 'experiment'. Nee. Het werkt echt! Lang leve de vakantiemodus. Op naar de zon, no stress en vakantieplezier. Ohhhhh, zò zin in! Voor mij geldt: het enige echte medicijn tegen MS. En.... ik doe alles voor het herstel! Dus het nieuwe jaar begint goed, vol gas"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle in het ziekenhuis

Jolanda Ruesink

Dinsdag had ik een controleafspraak bij de neuroloog. Ik ga twee keer per jaar voor controle, de ene keer bij de neuroloog zelf en de andere keer neemt de MS-verpleegk... › Lees meer

Vrijwilligerswerk

Marian Böhmer

Sinds mijn dochter, nu 27 jaar, naar de basisschool ging doe ik vrijwilligerswerk. Ik was een deel afgekeurd met mijn fybromyalgie en ik had mijn handen meer vrij. Voo... › Lees meer