Vriendinnen aan het woord

Marieke van der Laan

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 25 februari 2022

Op het moment dat Marieke al een lange tijd last had van tintelingen in haar vingers, zochten we er nog niks raars achter. Zelfs na de MRI, zochten we er nog niks achter. Ik heb zelfs Google geraadpleegd, moet je natuurlijk niet doen maar je moet iets, en daar kwamen bij de klachten van Marieke allemaal andere syndromen/ziektes uit.. Daar waren we eigenlijk allemaal vanuit gegaan, maar de diagnose MS? Die kwam als een klap.

Vriendinnen aan het woord

Ik kan me als de dag van gisteren nog herinneren dat Marieke de uitslag van de MRI kreeg. Ik had haar nog succes gewenst en dat ze me maar snel moest laten weten wat de uitslag was. Paar uur na de afspraak had ik nog niks gehoord, dit zat me niet lekker. Dus heb ik gevraagd wat de uitslag van de MRI was en kreeg nog steeds geen antwoord. Toen had ik al het gevoel, het is niet goed..

Marieke laat dan ook echt zien dat ondanks de ups en downs die zij voor de kiezen krijgt, je altijd positief moet blijven en genieten van de kleine dingen!

En helaas was dit het geval, tegen uur of half 10 's avonds kwam het berichtje... Ik heb MS.. Het kwam als een klap binnen, dit wens je niemand toe en al helemaal je beste vriendin niet.. Ik wilde het liefst meteen naar haar toe, haar knuffelen en gewoon steun geven. Ik was gewoon de hele avond in shock, dus moet je bedenken hoe Marieke, haar familie en vriend zich moesten voelen. Ik heb haar zo snel mogelijk opgezocht en haar even goed geknuffeld (ondanks corona, want dit was het allemaal waard). Na het besef van de diagnose, kwam natuurlijk snel de keuze van medicijnen en de vervelende bijwerkingen daarvan.

Een jaar verder en ben ik blij dat ze het tot nu toe het goede medicijn heeft. Ze kan genieten van haar leven en we genieten nog van de leuke dingen. Lekker drankjes pakken, gezellige avondjes, etc. Daarbij ben ik zo trots op mijn best vriendin hoe zij zich hier doorheen heeft geslagen en er doorheen blijft slaan! Het is een topper xx (Vriendin 1)

Ik kan mij nog goed herinneren dat Marieke mij vertelde over de trillingen in haar handen en dat ze een afspraak had voor een MRI. Ik heb toen ook de klachten opgezocht en zag als eerste MS staan, maar ik dacht meteen dat kan natuurlijk niet zijn wat Marieke heeft. Toen het bleek dat dit wel zo was schrok ik dus enorm. Zeker toen ik meer informatie erover ging opzoeken en gesprekken had met Marieke. Ik zag veel angst en onzekerheid.

Ook als ze tegenslagen heeft dan blijft ze positief en zoekt ze oplossingen.

Het is nu een jaar later en mijn blik hierop is heel anders. Ik doe net als Marieke de Pabo en liep afgelopen jaar op dezelfde school stage. Ik kan met volle vertrouwen zeggen dat ik nog steeds precies dezelfde Marieke zie als eerst. Ze werkt heel hard, heeft veel passie voor haar vak en heeft een enorm doorzettingsvermogen. Ook als ze tegenslagen heeft dan blijft ze positief en zoekt ze oplossingen.

Op deze manier heeft ze de diagnose ook aangepakt het afgelopen jaar. Ik heb er ook al het vertrouwen in dat ze het rest van haar leven zo aan gaat pakken. Er zullen vast nog tegenslagen komen maar ze is sterk genoeg om dat aan te kunnen en ze heeft een hele hoop mensen die achter haar staan en haar altijd zullen steunen!❤️ (Vriendin 2)

Marieke en ik leerde elkaar kennen op de Pabo Marnix Academie. Hier wordt zij nog steeds opgeleid tot "superjuffie" terwijl ik inmiddels een ander pad heb gekozen. Toen ik Marieke leerde kennen was zij nog niet geconstateerd met MS. Ze was (en is) altijd een super energieke en optimistische meid met een goede babbel. En omdat wij dan ook zo houden van lekker kletsen, onder het genot van een drankje, hebben we samen met onze 3e musketier Puck een groepsapp genaamd "Gossip Girls".

Ze is nog altijd die enthousiaste babbelaar waar ik heel hard mee kan lachen!

Ik weet nog de dag dat we elkaar EINDELIJK na 4 maanden weer zagen (thanks corona) in ons bekende roddel stekkie in Hilversum. Hier spraken we met nog wat Pabo vriendinnetjes af. Nou en toen dropte Marieke de bom. Ze vertelde ons dat zij geconstateerd was met MS en flink wat plekjes in haar hersenen had aangetroffen. Ik zeg het heel eerlijk, ik schrok me kapot en begon spontaan te huilen.

Dit was voornamelijk omdat ik nog erg onwetend was over de ziekte en Marieke me vertelde dat ik het absoluut niet mocht googelen! Dit i.v.m de erge gevolgen die google je laat zien. Ik heb flink wat wijntjes weggetikt die avond en we hebben alles uitgebreid doorgesproken. Puck en ik gaven dan ook gelijk aan dat ze alles met ons kon bespreken en wij haar altijd zouden steunen. Zo heeft Marieke ons dan ook meegenomen in haar proces, van het kiezen van medicatie tot de aanvallen die ze soms krijgt.

Wat wij nu merken aan Marieke? Vrij weinig gelukkig! Ze is nog altijd die enthousiaste babbelaar waar ik heel hard mee kan lachen! Natuurlijk merken we wel dat ze wat vaker moe is of wat minder in haar vel zit, want wees eerlijk het is en blijft een ziekte. Maar we doen nog altijd alle dingen die we leuk vinden om te doen! Zo zijn we laatst wezen golfen en heerlijk uit eten geweest. Marieke laat dan ook echt zien dat ondanks de ups en downs die zij voor de kiezen krijgt, je altijd positief moet blijven en genieten van de kleine dingen! (Vriendin 3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw rolstoel

Wenda

Een maand of drie geleden werd ik geattendeerd op het feit dat je via de zorgverzekeraar een tijdje een rolstoel kunt lenen. Kost niks, wordt thuisbezorgd en rollen ma... › Lees meer

Verwachting versus begrip

Judith Bouwhuis

Judith heeft een verhaal geschreven over de verwachtingen die mensen hebben van iemand in een rolstoel en wat er gebeurt wanneer je zomaar uit je rolstoel stapt. Hoe i... › Lees meer