Wat de MS mij leert…

Paula Smit

MS & Acceptatie

Gepubliceerd: 17 maart 2017

We zeggen vaak; van fouten leert men. Maar zou je ook van de MS kunnen leren? Paula heeft er een verhaal over geschreven. En wij vragen ons af of jullie dit ook zo ervaren? Wat leer jij van jouw MS?

Wat de MS mij leert…

Ik had twee jaar geleden niet verwacht dat ik dit zou gaan schrijven, maar toch doe ik het nu. In sommige opzichten ben ik de MS dankbaar. Dat klinkt een beetje raar natuurlijk, maar ik probeer het leven met MS te zien als mijn leerschool en ik moet je zeggen dat ik de afgelopen twee jaar best veel geleerd heb.

Ik voel me dan heel "gewoon." Alsof er niets aan de hand is.

Iedereen die chronisch of ernstig ziek wordt, gaat een aantal fasen door. Ik denk dat iedereen deze wel herkent: De ontkenningsfase (gewoon stug blijven zeggen dat het goed gaat en vooral nergens over praten), de fase van rouw (huilen, huilen, huilen en het even niet meer zien zitten), de fase van boosheid en frustratie (kwaad zijn op de MS, en op alles wat erbij komt kijken) en de fase van acceptatie (een goede balans vinden en je erbij neerleggen dat het nu eenmaal zo is). Ik heb ze allemaal al voorbij zien komen en als er nieuwe klachten ontstaan, ga ik opnieuw al die fasen door.

Als ik in de gefrustreerde fase zit, ben ik thuis niet altijd even gezellig. Soms een beetje neerslachtig zelfs. Dan baal ik gewoon van alles en iedereen en kan ik even niet kijken naar het positieve. Gelukkig komen die momenten niet heel vaak voor, maar ze zijn er wel. Ik denk ook dat het goed is om toe te geven aan die gevoelens, want als je alles weg blijft stoppen, voelt het volgens mij altijd erg benauwd in je hoofd (of zoiets) en kom je nooit bij de acceptatiefase.

De laatste tijd heb ik best een goede balans gevonden vind ik zelf. Doordeweeks ga ik alleen op maandagavond naar yoga en de rest van de avonden houd ik vrij en doe ik niets. In de weekenden plan ik slechts één activiteit per dag in. En na een activiteit plan ik standaard een rustmoment in. En dat werkt. Ik voel me dan heel “gewoon.” Alsof er niets aan de hand is. (O ja, ik vergeet hierbij de schoonmaakster, glazenwasser, AH – online en thuisbezorgen, opa’s, oma’s, vrienden en kennissen die veel taken uit handen nemen, de elektrische fiets op stand negen, twee kinderen die heel veel zelfstandig doen, en van 4 dagen werken nu naar 12 uur per week verspreid over 3 dagen in een stille ruimte en (bijna) elke dag gezond eten en niet snoepen 😊).

Dat heen en weer schommelen tussen al die fasen is weleens GRRRR!

Toen ik een tijdje geleden een beetje aan het kwakkelen was qua gezondheid en meer klachten kreeg, zat ik zo weer in de frustratiefase. Uiteindelijk bleken die klachten van een niersteentje te komen en gelukkig heb ik nu geen pijn meer. Dat heen en weer schommelen tussen al die fasen is weleens GRRRR!

Als ik met aardige ogen naar mijn MS kijk, dan kan ik ook zeggen dat de ziekte mij dingen leert. De MS dwingt mij om te bedenken waar ik het meest gelukkigst van word. Doordat mijn energie altijd beperkt is, moet ik keuzes maken. En niet één keer, maar altijd. Elke week en elk weekend, eigenlijk elke dag, moet ik kiezen welke activiteiten ik wil gaan doen. Alles doen wat ik leuk vind, is geen optie, dus dit neem ik ook niet meer mee in mijn keuzes. Verplicht moeten kiezen zorgt er dus voor dat ik voornamelijk de dingen doe die ik echt leuk vind (uit eten met vriendinnen, gezellig ergens koffiedrinken of een klein stukje wandelen, als de voeten dit toelaten😊).

Voorheen vervloekte ik mijn MS dan om het feit dat ik zoveel dingen niet meer kan doen, maar nu leg ik me er steeds meer bij neer.

Soms moet ik ook weleens mensen teleurstellen, omdat ik afspraken afzeg. Vooral kinderverjaardagen skip ik vaak of ik ben er heel even. De drukte en de herrie vergen zoveel van mijn energie dat ik daarna eerst 3 uur moet bijkomen en dat heb ik er dan vaak niet voor over. Zeker niet omdat ik per weekend maar één activiteit heb staan😊. Dat klinkt een beetje hard, maar gelukkig weten de meeste mensen nu wel hoe het zit. Ik ben er nu ook eerlijker over. Voorheen vervloekte ik mijn MS dan om het feit dat ik zoveel dingen niet meer kan doen, maar nu leg ik me er steeds meer bij neer. En als ik nu dan ergens ben, geniet ik er ook voor de volle 100 procent van!

Ook leer ik mezelf steeds beter kennen, vooral in tijden van ontspanning. Toen ik nog vier dagen werkte, had ik eigenlijk nooit vrije tijd om even helemaal niets op de agenda te hebben staan. Dit vond ik in het begin ook heel vreemd, raar, en onwennig. Als iemand mij vroeg of ik plannen voor het weekend had en ik moest dan zeggen dat ik niets had staan, voelde dat een beetje sneu aan, tenminste zo voelde ik dat. Soms praatte ik er dan maar een beetje omheen of verzon ik maar wat (ontkenningsfase 😊). Op FB zie je namelijk dat iedereen het druk heeft met leuke dingen en activiteiten en ik kon daar een tijd lang niet goed naar kijken. Ik werd er heel verdrietig van, omdat ik dat allemaal niet meer kon. Dat kan ik nu loslaten. Ik gebruik FB nu vooral om mijn persoonlijke blogs te posten en om in FB – groepen de verhalen van lotgenoten te lezen.

Ik schrijf veel en dat helpt mij met de acceptatiefase.

Zelf ben ik de laatste tijd juist erg actief op Instagram. Ik volg daar veel mensen met een (chronische) ziekte en daar leer ik van. Ik zie dat ik niet de enige ben die met een dekentje op de bank ligt bij te komen van het werk of die een weekend rust heeft gepland. En ik moet toegeven, dat te durven toegeven, voelt goed! Ik blijf soms echt nog wel heen en weer schommelen tussen al die fasen die de MS met zich meebrengt, maar over het algemeen ben ik meestal wel positief. Daar voel ik me toch het beste bij. Ik schrijf veel en dat helpt mij met de acceptatiefase. Vandaar dat dit verhaal er weer is uitgerold 😊!

Liefs,

Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Rita schreef:

  Hallo Paula, Wie schrijft die blijft, dat heb ik ook wel gemerkt, lekker van je afschrijven in elke fase, en zoooooo herkenbaar die fases en alles wat er bij MS komt kijken. Wel niet dingen doen, de rem er voor je opzetten, mensen teleurstellen, ben ik nog steeds niet goed in en daar heb ik dan mijzelf weer mee. En net wat je zegt vroeger renden we maar door, maar nu rust is onze redding en dan tank je ook weer bij. Hou je haaks en ga vooral door met schrijven.

 • sara schreef:

  Bedankt voor je verhaal. Ik schrijf een roman over ms en zoek nog mensen die mij hun getuigenis willen geven. Ben je daar misschien in geïnteresseerd? Je kan me mailen aan [email protected]. Ik kan me ook vinden in het feit dat schrijven helpt met accepteren. Ikzelf heb chronisch rug- en nekklachten en schrijven helpt mij even in een andere wereld te duiken. Tot de pijn komt natuurlijk. Maar mentaal helpt schrijven mij omgaan met mijn gezondheidsproblemen.

 • Ina schreef:

  Bedankt voor het delen van je verhaal. Heel herkenbaar.

 • Jos schreef:

  Bedankt dat je ons een kijkje in je leven gunt. Het is vast herkenbaar voor velen. Voor de andere lezer geeft het een goede indruk wat MS inhoud voor jou en je gezin! Je hebt een prettige schrijfstijl en daardoor is het goed te lezen!

 • Maaike schreef:

  Wat een herkenbaar verhaal! Ik probeer te leren te accepteren dat ik van 32 uur werken naar nu 21 uur ga. Ik ben nog stug aan het opbouwen (ontkenningfase) ergens weet ik dat t niet kan de energie is er niet. Maar toch kan ik t nog niet toegeven. Stom hè! Word aam gewerkt zeg ik maar bedankt voor je mooie verhaal grt

  • Carla Ornelis schreef:

   Zo herkenbaar, ik vind er mezelf volledig in terug,
   Ik schrijf ook veel en inderdaad niet teveel plannen zonder daar schuldgevoelens bij te hebben.
   Maar het is een feit dat het soms, met momenten nog altijd moeilijk blijft om een weg te vinden tussen en doorheen dit alles.
   We mogen best zo nu dan een beetje aan onszelf denken.
   Lieve groeten, een positief ingesteld ms’ertje, Carla

 • Mama met MS

  Sanne Molenaar

  Wat een zomer, wat een verandering, wat een verdriet, enorme paniek maar ook een opluchting.. oké nu ga ik te snel. Het is werkelijk een rollercoaster, de eerste jaren... › Lees meer

  Aangenaam, Multiple Sclerose is mijn naam!

  Katrien de Smit

  Katrien kreeg op vroege leeftijd een diagnose. MS is al op 19 jarige leeftijd geconstateerd. De toekomst leek tegelijkertijd met de dia... › Lees meer