Weekend special: Voor mijn dochter

Femke Verhoef

MS & Dochter

Gepubliceerd: 15 juli 2017

In deze 'Weekend Special' het verhaal van Femke. Femke is moeder, heeft MS en schrijft voor haar 6-jarige dochter. Hoe haar dochter zelfstandig is en soms boos kan worden als ze naar boven moet omdat haar moeder iets is vergeten. Maar ook hoe ze soms bang is, bang als haar moeder weer een schub heeft. Lees mee met het verhaal van Femke...

Weekend special: Voor mijn dochter

Mijn hart zwelt op van liefde. Ik kijk naar je. Hoe je op kan gaan in je fantasie. Zie hoe je deelt met andere kinderen, jezelf te regelmatig zien wegcijferen. Trots als je met je 6 jaar oud een hoge klimwand bedwingt of je weg door het gat vindt voor je C zwemdiploma. Hoe je tegen mij aan kan kruipen als ik je voorlees. De passie waarmee je sport.

Lijd je onder het hebben van een moeder met een nogal actieve MS of overschat ik dit? Soms hoor ik je zeggen tegen vriendinnetjes dat ze wat rustiger moeten doen omdat ik niet tegen geschreeuw kan. Of je zegt tegen een vriendje dat je moeder niet mee kan doen in de speeltuin omdat ze niet zo goed kan lopen die dag. Je bent een zelfstandig kind en je weet maar al te goed dat je extra die trap op moet lopen als ik iets vergeten ben. Soms word je daar boos om en dan krijgen we ruzie omdat je mij een grote mond geeft. Maar ik snap je zo goed. Je wilt niet voor je moeder zorgen en wilt dat ik vooral zelf naar boven loop als ik dan zo graag iets van boven wil hebben.

Fijne momenten...

Soms moet je mee naar het ziekenhuis, de zoveelste keer. En waar ik eerder dacht dat je weinig last had van mijn ziekenhuisopnames begin je nu bang te worden als ik een schub heb. Angstig dat ik naar het ziekenhuis moet en daar ook moet blijven. Er zijn ook heel veel fijne momenten. Omdat we de dagen plukken waar we kunnen en ons bewust zijn van onze kostbare tijd doen we erg veel leuke dingen. Welk kind gaat nou drie keer per jaar op vakantie? Samen boekjes lezen op de bank. Naar Callantsoog om te gaan vliegeren en te genieten bij een strandtent. Ontbijten op onze favoriete plek. Of op een slechte dag er het beste van maken. Jij kijkt kindertijd en ik lig te slapen op de bank. Knus tegen elkaar aan onder de deken. Hoe ik even bij je in bed kruip om de dag door te nemen voor het slapen gaan.

Zou je er last van hebben? Ik hoop het niet. Later als je groot bent hoop ik dat je vooral warme gevoelens hebt wanneer je terugdenkt aan je kindertijd. Het zorgeloze en de liefde. Want een ding weet ik zeker, door de MS weet ik nog meer, hoe kostbaar tijd samen is.

Voor mijn lieve dochter; Ik hou van jou!

Femke heeft bovenstaand verhaal geschreven op haar eigen blog; MS life. Daarnaast schrijft Femke voor het online magazine Gezondheid & Co.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • oma schreef:

  wat een lieve dochter jou verhaal gelezen het is niet altijd even fijn in het leven maar maak er het beste van en geniet van wat wel kan oma

 • Beertje groet de kermis!

  Erik Heijkoop

  Het bijzondere van Platform MS is de enorme variatie aan verhalen en tevens de manier van schrijven. Elke schrijver/schrijfster heeft zijn/haar eigen unieke manier van... › Lees meer

  Martijn vertelt over zijn Klimmen tegen MS

  Martijn Verhoef

  Klimmen tegen MS is hét evenement van MoveS. De afgelopen weken hebben wij meerdere verhalen gedeeld over Klimmen tegen MS en waarom het evenement zo aanstekelijk is. ... › Lees meer