Werk, afkeuring, ontslag, vrijwilligerswerk

Peter

MS & Afkeuring

Gepubliceerd: 15 november 2017

MS & Werk. Ook Peter reageerde met zijn verhaal. Een verhaal over werk, MS, afkeuring en vrijwilligerswerk. Een verhaal over de eerste klachten, de uiteindelijke diagnose en het verloop van de MS. En hoe hij tot op heden nog steeds werkt op vrijwillige basis...

Werk, afkeuring, ontslag, vrijwilligerswerk

Eerste klachten 1982 Diagnose 1994, 2005 afgekeurd. In 1979 kwam ik van school en was bij het Telefoondistrict Hengelo begonnen als onderhoudstechnicus telefooncentrales. Storingen oplossen in telefooncentrales.

Uiteindelijk in 2005 afgekeurd en ontslagen. Wel werd mij een vrijwilligers werkplek aangeboden zodat ik niet thuis hoefde te zitten en daar maak ik nog steeds gebruik van.

Daar had ik in 1982 last van gevoel-stoornissen aan de rechterkant van mijn lichaam en ging slepen met het rechterbeen. Ik heb daarvoor in het ziekenhuis gelegen en daar moest ik absolute rust houden in bed. De neuroloog deed het toen af met een zenuwontsteking. Dat kon, want het waren nog geen herhalende klachten en bij ms heb je meer ontstekingen die hadden ze toen nog niet gevonden. Daarna heb ik bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer gewerkt in Veendam. Daar heb ik geen ms problemen gehad.

De diagnose heb ik gekregen in 1994 toen werkte ik sinds 1991 voor de Politie als Applicatiebeheerder. Daar had ik een dag dat ik mij wat slapjes voelde. Een paar extra koppen koffie en een paar bekers soep deden mij niet beter voelen. Toen ik naar huis fietste viel het mij op. Naar links kijken was heel druk verkeer en rechts kijken stond alles scheef en door elkaar. Ik had last van dubbelzien.

Het was net of de huisarts het wel wist en stuurde mij naar een neuroloog. Na drie maanden onderzoeken dacht ik bij het volgende bezoek bij de neuroloog hij zal wel weer niks gevonden hebben. Maar toen kwam de uitspraak; "jij hebt waarschijnlijk Multiple Sclerose" en ik kreeg een foldertje in handen gedrukt over MS. Ik dacht hoe kan hij dat nou zeggen want inmiddels voelde ik mij al lang weer goed.

Bij het beluisteren en kijken van het nieuws vielen stukken weg en mijn hersens ging het zelf aanvullen waardoor het een heel ander verhaal werd.

Toen we de boeken bestudeerden bleek dat ik in 1982 de eerste klachten eigenlijk had gehad. In 1996 kreeg ik nog een terugval waardoor mijn rechterhand stuurloos was. Mijn wereld stortte toen in want ik kon geen muis meer bedienen. Daar had ik de muis leren bedien met mijn linkerhand en dat heb ik nu nog gemak van dat ik dat nog steeds kan. Mij rechterhand functioneerde later weer normaal na een Methylprednisolon kuur. Ik was wel weer aan het werk gegaan maar het heeft de wachttijd wel verkort bij een volgende terugval om afgekeurd te worden.

In 2002 kreeg ik een terugval met cognitieve klachten. Bij het beluisteren en kijken van het nieuws vielen stukken weg en mijn hersens ging het zelf aanvullen waardoor het een heel ander verhaal werd. Zelfs de tekenfilmpjes van mijn dochtertje werden totale griezelfilms. Na therapie ben ik aan het gevoel gewend geraakt.

Werken bij de politie en MS zijn nu nog mijn bezigheden.

Bij de re-integratie op het werk werd ik vergeleken met een geroutineerde administratief medewerkster. Dat vond ik appels met peren vergelijken maar ik kon ook niet meer op het niveau van een beheerder denken en het tempo van een geroutineerde medewerkster kon ik ook niet halen.

Uiteindelijk in 2005 afgekeurd en ontslagen. Wel werd mij een vrijwilligers werkplek aangeboden zodat ik niet thuis hoefde te zitten en daar maak ik nog steeds gebruik van. Omdat ik ook de hele dagen thuis was kreeg ik hobby’s erbij zoals kleine dingen repareren, EHBO, video´s/dvd maken voor toneelgroepen maar dit is inmiddels allemaal voorbij door de sterker wordende ziekte.

Werken bij de politie en MS zijn nu nog mijn bezigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lumbaalpunctie na de diagnose MS

Saskia Saunier

Een paar maanden na haar diagnose zit ze bij de neuroloog. Ze is nieuwsgierig of haar klachten ook ergens anders op kunnen duiden en ze vraagt of het misschien ook de ... › Lees meer

Wat de MS mij leert…

Paula Smit

We zeggen vaak; van fouten leert men. Maar zou je ook van de MS kunnen leren? Paula heeft er een verhaal over geschreven. En wij vragen ons af of jullie dit ook zo erv... › Lees meer