Wie kan Nordine helpen?

Nordine Claes

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 8 januari 2020

In de rubriek 'hulpvraag', delen wij vandaag het verhaal en de vragen van Nordine. Eind december deelden wij haar verhaal met betrekking tot haar dal waar zij langzaamaan uit kroop. Vandaag heeft zij jullie hulp nodig met een aantal vragen. Vragen over het sterker maken van haar spieren. En vragen over bepaalde hulpmiddelen (scooter, rolstoelstuur). Help jij Nordine?

Wie kan Nordine helpen?

Binnenkort brengen ze een scooter en een rolstoelstuur om uit te testen. Ik kijk er eigenlijk wel naar uit om eindelijk weer buiten te kunnen komen (en tegelijk vind ik het vreselijk, maar ik heb me voorgenomen om er zo 'cool' mogelijk uit te zien.😁).

En hoe kan je bijvoorbeeld trainen met wandelen als je altijd valt?

De bakker in het dorp kent mij niet meer denk ik, het is sinds mei geleden dat ik er nog was. Want sinds ik laatst met de auto aan de kant van de weg moest stoppen om te controleren of mijn voeten nog wel op de pedalen stonden heb ik beslist om ook niet meer zelf te rijden. Onverantwoord.

Maar fietsen lukt ook niet en stappen maar een heel klein stukje, en door de onverwachte valpartijen ben ik wat te bang geworden (vandaag ook weer getotterd, auw!).

Nu het dilemma waar ik mee worstel: kan ik niet beter oefenen en trainen i.p.v. de 'gemakkelijke' oplossing kiezen? Ga ik dan niet helemaal achteruit omdat mijn spieren dan helemaal verzwakken?

Hoe trainen jullie de beenspieren en helpt dat?

Ik ga naar de kinesist maar die werkt vooral de verkrampingen in mijn voeten los. Zijn er oefeningen om je enkels te verstevigen? (dat is vooral het probleem, mijn enkels verzwikken constant omdat ik niks meer voel daar, denk ik)

Hoe trainen jullie de beenspieren en helpt dat? (de hometrainer probeerde ik al, lukte niet want ik kreeg de pedalen niet rond geduwd. Er op klimmen was ook al een training op zich...😏. En hoe kan je bijvoorbeeld trainen met wandelen als je altijd valt?

Ik kijk uit naar jullie tips!

Lieve groet,

Nordine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Ilja Aussems schreef:

  Beste Nordine,
  Ik heb een driewielfiets van Van Raam, elektrisch. Die geeft me veel vrijheid. Met mijn man, Bart, ga ik op 1 juni met de HasePino een tandem, de Mont Ventoux beklimmen (klimmen tegen MS). De komende 5 maanden train ik regelmatig (op de ligfiets bij de fysio therapeut). Ik weet dat er veel verschillende vormen van MS bestaan. Maar ondanks het feit dat ik al een jubileum MS (20 jaar) vier, blijf ik hoop houden en gun ik jou die ook!

 • Mijn MS in het afgelopen jaar

  Anika Linckens

  Vandaag vertel ik mijn verhaal als persoon met MS. Ik lees als redactrice van Platform MS jullie verhalen die jullie insturen. Deze blijven erg inspirerend. Dat heeft ... › Lees meer

  MS en Regulatory Affairs (?)

  Jan van Emous

  Wat komt er allemaal bij kijken voordat je goedkeuring krijgt om een nieuw geneesmiddel op de markt te mogen brengen? We vragen het aan Jan van Emous, verantwoordelijk... › Lees meer