Wie kan Nordine helpen?

Nordine Claes

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 8 januari 2020

In de rubriek 'hulpvraag', delen wij vandaag het verhaal en de vragen van Nordine. Eind december deelden wij haar verhaal met betrekking tot haar dal waar zij langzaamaan uit kroop. Vandaag heeft zij jullie hulp nodig met een aantal vragen. Vragen over het sterker maken van haar spieren. En vragen over bepaalde hulpmiddelen (scooter, rolstoelstuur). Help jij Nordine?

Wie kan Nordine helpen?

Binnenkort brengen ze een scooter en een rolstoelstuur om uit te testen. Ik kijk er eigenlijk wel naar uit om eindelijk weer buiten te kunnen komen (en tegelijk vind ik het vreselijk, maar ik heb me voorgenomen om er zo 'cool' mogelijk uit te zien.😁).

En hoe kan je bijvoorbeeld trainen met wandelen als je altijd valt?

De bakker in het dorp kent mij niet meer denk ik, het is sinds mei geleden dat ik er nog was. Want sinds ik laatst met de auto aan de kant van de weg moest stoppen om te controleren of mijn voeten nog wel op de pedalen stonden heb ik beslist om ook niet meer zelf te rijden. Onverantwoord.

Maar fietsen lukt ook niet en stappen maar een heel klein stukje, en door de onverwachte valpartijen ben ik wat te bang geworden (vandaag ook weer getotterd, auw!).

Nu het dilemma waar ik mee worstel: kan ik niet beter oefenen en trainen i.p.v. de 'gemakkelijke' oplossing kiezen? Ga ik dan niet helemaal achteruit omdat mijn spieren dan helemaal verzwakken?

Hoe trainen jullie de beenspieren en helpt dat?

Ik ga naar de kinesist maar die werkt vooral de verkrampingen in mijn voeten los. Zijn er oefeningen om je enkels te verstevigen? (dat is vooral het probleem, mijn enkels verzwikken constant omdat ik niks meer voel daar, denk ik)

Hoe trainen jullie de beenspieren en helpt dat? (de hometrainer probeerde ik al, lukte niet want ik kreeg de pedalen niet rond geduwd. Er op klimmen was ook al een training op zich...😏. En hoe kan je bijvoorbeeld trainen met wandelen als je altijd valt?

Ik kijk uit naar jullie tips!

Lieve groet,

Nordine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ilja Aussems schreef:

  Beste Nordine,
  Ik heb een driewielfiets van Van Raam, elektrisch. Die geeft me veel vrijheid. Met mijn man, Bart, ga ik op 1 juni met de HasePino een tandem, de Mont Ventoux beklimmen (klimmen tegen MS). De komende 5 maanden train ik regelmatig (op de ligfiets bij de fysio therapeut). Ik weet dat er veel verschillende vormen van MS bestaan. Maar ondanks het feit dat ik al een jubileum MS (20 jaar) vier, blijf ik hoop houden en gun ik jou die ook!

 • Het verrotte leven van Nieko Sier

  Niek Heizenberg

  Dit is het verhaal van Nieko Sier. Vier keer wakker worden. Vier keer een levensverhaal van een autist met MS. Eén dood. Nieko heeft een overactief brein - *of is een ... › Lees meer

  Vandaag de dag

  Angela Snijder

  Vandaag gaat het eigenlijk best goed, alles is stabiel met wat ongemakken erbij, daar ga ik hieronder ⬇️ wat meer over vertellen. Ik kom de dagen lekker ... › Lees meer