De MS levenservaringen (deel 1)

Marian Böhmer

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 9 september 2019

We deelden een oproep naar ervaringen met mijn MS. Marian reageerde met het ervaringsverhaal. Het leven met MS is sinds haar diagnose een grote ervaring. Elke dag weer ervaart ze vooral de nadelen en elke dag weer ziet ze toch weer een lichtpuntje om die situatie aan te kunnen of oplossingen te zoeken.

De MS levenservaringen (deel 1)

Mijn ervaring van de depressie die ik heb gehad heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer in oplossingen kan denken. Toch heel belangrijk als je telkens weer voor de vraag komt te staan dat iets niet meer gaat en hoe het dan wel te doen. Ik heb momenten dat ik dat zie als uitdaging. Hoe lossen we dit nu weer op?

Als iets niet meer gaat, hoe kan ik het dan doen?

Ook een ervaring natuurlijk om eerst maar eens om te gaan met de wetenschap dat er vlekken in je hersens zitten. Iets wat je helemaal niet wil, vlekken die je er uit zou willen halen en gewoon je leven leiden zoals je het gepland had.

De planning was na mijn scheiding een baan te gaan zoeken, onafhankelijk worden. Mijn leven leiden zoals ik het altijd deed. Met een overvolle agenda en heel veel leuke dingen. Maar nee, die MS gooide roet in mijn eten en de ervaring daarvan was dat ik afhankelijk ben van mijn ex en het UVW. Dat wil je eigenlijk niet maar ik heb geen keuze.

Maar ik heb ook de ervaring dat ik dat van me af heb gezet en nu bekijk ik het gewoon per dag. Het UWV geeft me mijn uitkering en ik hoef niet meer te solliciteren. Wat natuurlijk ook niet leuk was in een tijd dat er helemaal geen werk was. Om een keer of 4 in de week afgewezen te worden en te lezen dat je niet in een profiel past of dat ze een ander toch meer geschikt vonden, nou dat is niet leuk.

Het heeft mij een jaar gekost voor ik eraan gewend was

Dat hoef ik dus niet meer met mijn 100% afkeuring, dat scheelt een hele hoop stress. Ook mijn ex doet niet moeilijk, dat is ook wel anders geweest hoor maar dat loopt nu prima.
Al met al heb ik het nu zeker niet te breed maar ik kom ook niet tekort. Mijn ervaring daarmee is dat ik heb leren genieten van de kleine dingen.

De kleine dingen waarderen en onwijs kunnen genieten van een cappuccino op een terras. En in de vakantietijd neem ik er ook nog lekker een appelpunt bij met slagroom! De ervaring dat ik moest verhuizen van een flat, waarin echt heerlijk woonde, naar een andere flat. Deze flat heeft een lift, geen drempels en brede deuren.

Alles wat ik nu nodig heb, en wat in mijn oude flat niet aanwezig was. Mijn ervaring wat het betekende om van een drukke gezellige omgeving te verhuizen naar heel veel stilte heeft me toch een jaar gekost voor ik daaraan gewend was. Mijn ervaring is nu dat dit de goede plek is voor mij, hier kan ik 100 worden.

Toen het geregeld was heeft het mij veel rust gebracht

Ook een ervaring is natuurlijk mijn beslissing om mijn wensen m.b.t. euthanasie bij de arts op papier te krijgen. Voor mij een beslissing die helemaal niet moeilijk is. Wel even een dingetje om het aan mijn dochter te vertellen. Maar ze is het gelukkig met me eens en denkt er hetzelfde over als ik. Mijn moeder weet het niet, zij is 89 jaar, dat heeft geen enkele waarde. Mijn ervaring daarmee was, toen het allemaal geregeld was, dat het me heel veel rust heeft gebracht.

Lees haar verhaal komende vrijdag verder!

Foto: Anika fotografeert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Esther schreef:

  Mooi geschreven
  Sommige dingen herkenbaar

 • Koersen en marathons: MS-Liga Vlaanderen

  Wouter Marijsse

  Onlangs is Platform MS de samenwerking aangegaan met Wouter Marijsse. Nu verteld hij ons zijn persoonlijke verhaal en waarom hij gestar... › Lees meer

  De laatste keer

  Isabelle Hoppener

  De eerste is bijzonder maar de laatste minstens zo. Ik weet nog dat ik voor het eerst alleen voor de klas stond, wat een euforie! Mijn klas, mijn regels en die opgesch... › Lees meer