Glijdende schaal

Jolanda Ruesink

MS & Achteruitgang

Gepubliceerd: 8 augustus 2022

Als mensen vragen hoe het gaat, vind ik het altijd lastig om daar een antwoord op te geven. Op zich gaat het best goed, maar in de loop van de tijd zijn er wel steeds meer dingen die minder goed gaan. Eigenlijk word ik steeds beter in het minder goed kunnen van dingen.

Glijdende schaal

Wanneer ik een eerlijk antwoord moet geven, zou ik mezelf moeten opdelen in verschillende stukjes. Mentaal gaat het over het algemeen goed, soms zit ik er wel eens doorheen, maar ja dat heeft iedereen wel eens. Lopen gaat wel steeds een beetje slechter. De aansturing van de linkerkant van mijn lijf laat het hierin meer afweten. Balans en coördinatie is ook niet meer wat het geweest is. Het best laat het zich denk ik omschrijven als een schaal vol met voorwerpen die een beetje kantelt.

Soms lukt het om een tijdje een nieuw evenwicht te vinden

Uit alle macht willen we daar alles op houden. Door veel te oefenen met kracht en balans probeer ik zoveel mogelijk lichaamsfuncties te behouden. Met het op peil houden van de conditie en te zorgen dat mijn houding gecorrigeerd wordt proberen we het proces van achteruitgang zoveel mogelijk te vertragen. Het oefenen met mijn fysio helpt mij hier enorm bij. Door hen word ik attent gemaakt op de disbalans die er vaak is in mijn houding en in mijn manier van bewegen.

Ze geven tips, adviezen en oefeningen om dit te verbeteren. Verder sport ik me een ongeluk. De sportschool en het zwembad hebben aan mij een regelmatige bezoeker. Ook train ik nog met een groepje op de atletiekbaan. Ik train conditie door rondes te steppen op de baan en verder doen we samen vaak wat loopscholing en krachtoefeningen. Maar we kunnen niet voorkomen dat er af en toe wat van de schaal valt en dat de beperkingen toenemen.

Aan alle kanten moet ik zoveel mogelijk zien tegen te houden. Vermoeiend, maar soms lukt het om een tijdje een nieuw evenwicht te vinden. Het komt ook wel voor dat ik niet eens merk dat ik wat kwijt bent geraakt. Dan is er iets gevallen, ergens iets tussendoor geglipt. Ik besef dat dan pas later, als ik denk: “Hé, dat doe ik nooit meer, dat lukt me ook niet.”

Als het voor mezelf zinvol is dan zal het wel nuttig zijn

Aan de andere kant is het ook wel eens zo dat iets een tijdje lastig gaat, maar toch weer herstelt. Een voorwerp wankelt even op de schaal, maar vindt toch weer een nieuw evenwicht. Toch is het ziekteproces van MS ongrijpbaar en niet altijd te beïnvloeden. Op slechte dagen kan ik wel eens somberen. Dan voelt alles zo nutteloos.

Ik heb dan moeite om de zin van alles te zien. Meestal helpt het om hier niet al te lang over na te denken en gewoon dingen te gaan doen. Als het voor mezelf zinvol is zal het wel nuttig zijn. Of zoiets.

“Je gaat er zo goed mee om”, zeggen mensen vaak. Of: “Jij lacht altijd, je straalt helemaal!” Nou durf ik dat best te betwijfelen, maar ik zou ook niet weten hoe het anders moet. Je bent nu eenmaal wie je bent en het leven zoals je dat overkomt gaat ook vanzelf. Het beste er maar van maken, wat dat dan ook is. Dat klinkt afschuwelijk clichématig, alsof het allemaal vreselijk zwaar is. Dat is gelukkig niet zo. Er is heel veel om blij mee te zijn. Soms zit het mee en soms zit het gewoon een beetje tegen. Dat is voor mij zo, maar voor iedereen het geval.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Gerlo schreef:

  Zo herkenbaar en goed beschreven

 • Margit schreef:

  Wat heb je dat mooi en duidelijk beschreven. Zo herkenbaar ook.
  Er is een evenwicht, maar een wankel evenwicht. Wat je nu kunt moet je blijven trainen, zowel fysiek als mentaal.
  Je lichaam moet de ‘automatische’ handelingen steeds herhaald krijgen, anders is het minder automatisch, of weg…
  Sterkte!
  Je bent niet alleen, maar je moet het wel alleen doen!

 • Leven in Fases

  Anne

  Anne schrijft ons als partner van... eigenlijk een gekke benaming 'partner van'... dat vindt Anne zelf ook. Zij beschrijft de MS van haar partner als leven in Fases. F... › Lees meer

  Aubagio

  Floris Tenholter

  Mijn verloofde gebruikt al een jaar Aubagio. Sinds haar schub in de hete zomer van 2015, krijgt ze het advies om te starten met Aubagio. Er wordt ook nog gesproken ove... › Lees meer