Het kapotte wieltje van je winkelkar

Niek Heizenberg

MS & irritatie

Gepubliceerd: 30 september 2019

Vandaag een nieuw verhaal van Niek over de irritaties die je voorheen kon hebben. Er waren dagen dat de grootste ergernis die je kon hebben een winkelwagentje was dat een eigen wil leek te hebben. Wil je rechtdoor naar de pasta’s, gaat het kreng rechtsaf richting de broodafdeling. Je kan vloeken, er tegenaan schoppen, maar dat maakt het kreng niets uit. Die heeft lak aan jouw plannen. Schijt op je gevoelens. Laat je lekker worstelen.

Het kapotte wieltje van je winkelkar

Voordat ik mijn diagnose kreeg had ik al twee jaar niet meer gerookt. At ik gezond en verantwoord. Sportte ik zo vaak als de tijd het toeliet. Kortom: Ik was Goed Bezig. Niet dat het hielp. Het was meer een manier om met de aftakeling om te gaan. Je wordt immers een dagje ouder. Goed voor jezelf zorgen hoort er dan bij. Iedereen wil lang leven, in goede gezondheid.

MS is het kapotte wieltje aan de winkelkar

Dat is niet altijd zo geweest, maar je hoopt wel dat je de schade van je Wilde Jaren wat terug kan draaien hierdoor. Damage control. Zolang je niet weet dat er een Vuile Verrader in je lijf zit die het niet uitmaakt hoe goed je je best doet. Die zich niet aan de regeltjes houdt. Maar elke dag een stukje van je leven wegsnoept.

Soms met grote happen, meestal maar een klein knibbeltje. Toch elke dag wel iets. Als Rupsje Nooitgenoeg vreet hij zich een weg door je lijf, op zoek naar myeline waardoor je zenuwen open komen te liggen en beschadigen. En niets wat dit MonSter kan stoppen. Of zijn eetlust kan verklaren. Geen pillen, geen dieet, geen geurkaarsen in je kut die het kunnen remmen.

Na een periode ben je moe gestreden. Het zal allemaal wel. Ik ben niet eens wanhopig. Shit happens en dit is Mijn Shit. Het geeft wel rust als je op hebt gegeven. Niet langer ben ik bezorgd of ik wel goed voor mijn vleesvoertuig zorg, of ik wel voorzichtig en er zuinig genoeg op ben.

Zolang het kreng rijdt is het goed

Ik zie het nu als een oude auto. Een deuk meer of minder maakt niet uit. De glans is eraf en komt nooit meer terug. Zolang het kreng nog maar rijdt is alles goed. De wereld hangt aan elkaar vast van meningen. Sommige zijn goed onderbouwd. Wetenschappelijk getest. Andere zijn niet meer dan Een Gevoel en zijn nergens op gebaseerd. Het blijven allemaal maar meningen.

Niemand die een Juist Antwoord heeft. Of tenminste iets waar je echt wat aan hebt. Gelul in de ruimte. Van welke kant je het ook probeert te bekijken. Het maakt allemaal niet uit. Je kan gaan berekenen dat het wieltje een afwijking van zoveel graden heeft en daardoor nooit meer een rechte lijn zal rijden.

Je kan het gaan bewijzen door andere wagens met gelijksoortige problemen te bekijken. Alle data in computers invoeren en dan tot een conclusie komen. Je kan bovendien zeggen dat je het gevoel hebt dat Big Supermarkt er achter zit. Dat die kapotte wielen een samenzwering zijn om jouw looppatroon te beïnvloeden.

De enige juiste conclusie: het karretje is gewoon fucked

Om je aan te zetten tot het kopen van producten die je helemaal niet wilde kopen. Ik denk dat de enige juiste conclusie is dat het karretje gewoon fucked is. Dat je een andere moet pakken of je bek moet houden en het er maar mee moet doen. En geurkaarsen zijn nooit ergens goed voor geweest. Maar dat is misschien alleen maar mijn mening.

‘*Het grootste probleem is dat we overal maar een groot probleem van maken*,’ zei iemand tegen mij. Daar was ik het wel mee eens. Stoppen met zeiken lost niets op, maar het scheelt wel een boel gezeik. Het maakt niet uit wat je ergens van vindt. Jouw mening is niets meer of minder waard dan die van een ander. Er is geen Waarheid.

Niets dat voor iedereen opgaat. Op iedereen van toepassing is. Je zal het zelf, in je dooie eentje, moeten uitzoeken. Voor jezelf. En niemand anders. Als je homo bent: Wees een homo. Als je vegetariër bent: Wees een vegetariër. Zo simpel kan het zijn, daar hoef je niemand mee lastig te vallen.

Hoe hard ik ook duw, het komt niet vooruit

Mensen die denken dat ze hun ideeën aan anderen moeten opdringen hebben we al genoeg. Het neemt niet weg dat ik wel met een gammel klote wagentje opgescheept zit. Ik kan geen rechte lijn meer lopen. Soms kom ik helemaal niet vooruit. Hoe hard ik ook duw. Hoe hard ik ook scheld.

MS is het kapotte wieltje aan mijn winkelkar. Die heeft lak aan mijn plannen. Schijt op mijn gevoelens. Laat me lekker worstelen. Het is en blijft Mijn Boodschappenwagen en ik heb het er maar mee te doen. Dat je een snauw kan krijgen als je er ongevraagd wat van moet vinden is niet mijn probleem.

Mijn Enige Doel is hetzelfde als dat van alle anderen in de supermarkt. Verzamel de spullen die je nodig hebt en bereik de kassa. Uiteindelijk heeft alles een prijs in deze wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Iris schreef:

  Jowww en zo is het dan gewoon…. je moet dealen met wat je krijgt….. in mijn geval (nog) de ene poot voor de andere zetten…. you only die once…. live (how difficult sometimes) love and make memories…. tomorrow is not a promise…. en als het niet rechts om wil…. dan maar links om…. Nieck heb zo’n enorme respect voor je… maar dat wist je al (toch) jij verwoord op juiste manier hoe het zit….BIG OSU

 • Marcia schreef:

  Wat een fantastisch stuk en goudeerlijk geschreven en beschreven! Bedankt voor je verhaal.. dit soort verhalen laten me niet denken dat ik alleen ben of gek, dat ik me aanstel. Gelukkig, hebben we elkaar als lotgenoten! Halen we koste wat het kost toch alles uit t leven wat we eruit kunnen halen #bikkels #ms #multiplesclerose

 • Jolanda Ruesink schreef:

  Geweldig stuk!

 • Saarki schreef:

  L O V E I T !!

 • Ellen Schouten schreef:

  Zo mooi verwoord…

 • Zwanger met MS

  Michelle Endhoven

  Ik heb sinds februari 2018 de diagnose MS. De jaren voorafgaand heb ik vaker last gehad van 'vage' klachten, zoals doofheid/tinteling in mijn benen, tong aan een kant ... › Lees meer

  Mijn eigen omgang met MS

  Karin den Hartigh Zegers

  Vandaag een nieuw verhaal van Karin. Ze vertelt ons haar levensweg met haar klachten, waar ze zich niet altijd iets van aantrekt. Ook over haar uiteindelijke diagnose ... › Lees meer