Het krijgen van de diagnose en studie

Marieke van der Laan

MS & DiagnoseStudie

Gepubliceerd: 25 oktober 2021

2 juli 2020, de dag dat ik de diagnose kreeg. Het is begonnen met dat ik op een dag wakker werd met een tintelend gevoel in mijn benen/voeten. Ik zocht er verder nog niks achter, het was een beetje als een slapend been dus dacht dat het vanzelf wel over zou gaan. Toen het na 3 dagen nog steeds zo was heb ik toch maar een afspraak gemaakt bij de huisarts. Zij wist het ook niet en gaf aan dat ik het nog 2 weken moest aankijken.

Het krijgen van de diagnose en studie

Ik na die 2 weken weer terug, het was eigenlijk alleen maar meer geworden. Nu waren de tintelingen ook in mijn vingers gekomen. De huisarts wist het niet en stuurde mij door naar de neuroloog. Die heeft allemaal testjes gedaan en een bloedonderzoek maar ook daar kwam niks uit dus wilde hij een MRI-scan laten maken.

Ik kan er heel open met mijn familie en vrienden over praten

De dag erna kreeg ik meteen de uitslag. Toen de arts de woorden 'multipele sclerose' zei drong het nog niet echt tot mij door. Pas toen mijn moeder zei 'MS, dat is chronisch' kwam het echt binnen. Ik wist niet wat ik moest doen. Meteen zoveel vragen die naar boven komen. Ik heb daarna nog vaker afspraken gehad bij een andere MS gespecialiseerde neuroloog en een verpleegkundige die mij heel erg goed helpt als ik vragen heb!

Samen met haar zijn veel van mijn vragen beantwoord en hebben we gesproken over verschillende medicatie. Nu, iets meer dat een jaar later, ben ik heel blij dat ik aan alle kanten vragen kon stellen en dat ik er heel open met mijn familie en vrienden over kan praten. Dit geeft mij heel veel steun! Net na de diagnose ben ik met mijn vriend op vakantie gegaan, dit heeft er ook voor gezorgd dat ik goed kon nadenken over alles wat ik nog wilde weten en hoe ik verder wilde gaan.

Verder over een ander onderwerp, namelijk studie en stage. Op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van de pabo. Ik sta 2 dagen in de week voor de klas (stage - groep 8) en ga daarnaast 1 en soms 2 dagen naar school. Afgelopen schooljaar was minder, ik had een moeilijke stagegroep waardoor ik elke week, met toch wel een beetje tegenzin, daar naartoe ging en het energie kostte.

Het geeft je meer energie

Nu sta ik beide dagen alleen voor de klas en heb ik een mega leuke groep! Ik ga gelukkig weer volop plezier daar naartoe, dit maakt ook dat het je meer energie geeft en ik eigenlijk in de avond pas merk dat ik wat moe ben (lees: gewoon op tijd naar bed). Ik heb tijdens het lesgeven eigenlijk nergens last van. Af en toe een flushing als ik mijn medicatie heb genomen maar daar merken de leerlingen weinig van.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

MS & familie: DrooMSchat

Laura Hamers

In de categorie 'MS & familie' presenteren wij het verhaal van Laura Hamers. Moeder en MS'er. Ben jij ook ouder en heb jij MS? En twijfel jij of en wanneer je moet... › Lees meer

Bucketlist. Wat is jouw mening?

Platform MS

Wij zijn op zoek naar jouw mening! Wat vindt jij van de volgende stelling: › Lees meer