Het zit advies team

Ilona

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 8 april 2022

Laatst ben ik met mijn rolstoel naar heliomare gegaan. Mijn ambulant begeleider ging met mij mee omdat ik het prettig vind om iemand erbij te hebben. Daar aangekomen was er eerst nog even gedoe dat we drie keer in de lift op een neer moesten. En heel lang wachten want ja hè iedereen zit er haast wel in de rolstoel of loopt moeilijk en er mogen maar twee mensen in een lift. Ik moet zeggen het was wel even slikken, je ziet mensen met allerlei soorten handicaps, benen en armen weg, verlamd et cetera. Hierbij dacht ik ook meteen: ik ben nog niet klaar voor een rondleidinkje unicum!

Het zit advies team

Maar goed bij het zit advies team (die ZAT heet, geniaal) aangekomen mochten we naar binnen. Er was een amicale man die gezellig begon te vertellen. Vervolgens kwam er nog iemand binnen, en nog iemand, en nog iemand en ga zo maar door. Er was op een gegeven moment zeven man in die kamer. En die kijken allemaal naar jou en je rolstoel. Tuurlijk krijg ik een lekkere spasme aanval en ALLE kanten op. Het voelde verschrikkelijk gênant. Maar hé we zijn er voor het goeie doel dus kom op.

Er moet iemand zijn die je de eerste basis techniek leert

We zijn er bijna 1 1/2 uur geweest en mijn hele rolstoel is verbouwd. Ze hebben de voorwielen hoger gezet, de banden op me rug veranderd zodat mijn stuit en SI vrij zijn. Nog wat gerommeld met de ambulance en een band om mijn voet steunen zodat ik bij spasmes niet elke keer mijn voet tussen de wielen komt. Je wil niet weten wat voor een verademing dat is. En hoeveel meer zelfvertrouwen je krijgt als je rolstoel goed zit. Voor de andere rollers onder ons het is echt een aanrader om te doen! We gaan kijken of we met mijn nieuwe rolstoel ook daarheen kunnen.

Bij dit team zijn we toevallig gekomen door een ergotherapeut die ook in heliomare werkt. Maar waarom hebben we dit niet eerder bedacht? Dit schijnt eigenlijk het werk te zijn van de monteur die de stoel komt leveren. Als ik denk aan de eerste rolstoel, dat ding werd binnen in mijn kamer gezet. Natuurlijk stak ik toen nog het liefst mijn kop in het zand dus het interesseert me ook niet zoveel. Ik ging toch niet op dat ding zitten…

De monteur heeft nog even uitgelegd hier zit een aan en uitknop. Je benen zitten ongeveer goed. Dat was het succes mevrouw. Toen ik niet anders meer kon, heb ik eerst een tijdje in de tuin geoefend voordat ik het op de openbare weg ging proberen. Nu weet ik dat er allerlei cursussen te doen zijn. Maar eigenlijk vind ik als je zo’n ding voor het eerst afgeleverd krijgt, dat er iemand moet zijn die even de eerste basis techniek geleerd. Tuurlijk moet je het zelf verder in oefenen. En door vallen en opstaan leer het ook. Maar jezelf vertrouwen krijg best wel wat deukjes die misschien niet nodig waren.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wonen in New York met MS tijdens de coronacrisis

Marylene Smeets

Zij voelt zich een Nederlandse in hart en nieren. Zij woont al ruim 23 jaar in New York. Zij is werkzaam voor de Verenigde Naties. En zij heeft MS. Alhoewel de MS zich... › Lees meer

Mijn eigen omgang met MS

Karin den Hartigh Zegers

Vandaag een nieuw verhaal van Karin. Ze vertelt ons haar levensweg met haar klachten, waar ze zich niet altijd iets van aantrekt. Ook over haar uiteindelijke diagnose ... › Lees meer