Houdt zicht op de horizon

Trevis Gleason

MS & Mindset

Gepubliceerd: 25 september 2020

Zeven jaar geleden ging ik met mijn hond Sadie terug naar haar fokker om een nieuwe puppy uit te zoeken. Dit was ruim acht jaar nadat we haar daar opgehaald hadden. Omdat behalve mijn vrouw Caryn en ik, ook zij moest samenleven met deze nieuwe toevoeging leek het me een logische stap om haar mee te nemen en te laten helpen een keuze te maken.

Houdt zicht op de horizon

We hebben allemaal gelachen om hoe Sadie, na het begroeten van en kennismaken met de moederhond, haar hoofd omhoog deed en het nestje puppy’s geen blik waardig gunde terwijl zij om haar heen zwermden als bijen. Ze deed net of de puppy’s er niet echt waren en zij ze niet kon zien - een beschermingsmechanisme dat bij veel mensen met MS wel bekend is.

Ik heb geleerd om minder te grommen tegen de hindernissen

Dit gedrag van Sadie herinnerde mij aan een truc om zeeziekte te voorkomen die ik leerde in mijn tijd als navigator bij de kustwacht. Om het eeuwige bewegen van het schip onder je voeten te ontwijken is het belangrijk dat je je ogen op de horizon gericht houdt. En is dat niet een goede observatie over leven met MS?

Als we onze blik over de rollende zee heen omhoog richten en het effect van stabiliteit die we waarnemen veranderen, zijn we beter in staat om door te gaan met de taken die van ons verwacht worden. Het is een truc waarbij je je hersenen in de maling neemt en wijsmaakt dat onze wereld niet in de wiebelende en ongelijke staat verkeerd die MS en een stormige zee met zich mee brengt.

Dit is niet de enige analogie die ik vond om leven met MS te vergelijken met het leven op zee. Ik vertel mensen vaak dat de reden dat ik zo ontzettend moe ben is dat, net als wanneer je de hele dag op een boot staat, mijn lijf de hele dag, elk moment en elke minuut, hard aan het werk is geweest om mij rechtop te houden. Veel mensen kunnen begrijpen hoe het voelt om uitgeput te zijn van een dag op een boot.

Door te focussen op het bredere plaatje kan ik het stormachtige weer trotseren

Als iemand die de golven versiert heeft met zijn ontbijt kan ik je vertellen dat het kijken naar de horizon niet altijd helpt. Zoals een verandering in wind of golven zelfs de meest ervaren zeeman naar de railing kan laten rennen, heeft mijn MS de gewoonte om me te besluipen en het dek opeens beneden mij weg te laten vallen. Dit met gevolg dat ik even helemaal stil sta.

Maar door te focussen op het bredere plaatje - de relatieve rust in de verte - ben ik beter in staat om stormachtig weer te trotseren dan wanneer ik me laat leiden en prikkelen door de weerbarstigheid van MS.

Soms maakt het niet uit hoe goed ik denk dat ik een erg lastige golf van MS kan trotseren en breken de golven nog steeds over de boeg, plenzen me zeiknat, en dreigen me overboord te gooien. En zoals Sadie, die de golf van puppy’s probeerde te ontwijken, heb ik geleerd te leven met de meeste hindernissen die ik mee naar huis neem, hoe hard ik ze ook probeer te ontwijken.

En, ook zoals Sadie, heb ik geleerd om minder te grommen tegen deze hindernissen. Ik wens jou en je familie het allerbeste in gezondheid.

Cheers,
Trevis Gleason

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klimmen tegen MS: Maal twee!

Saskia Saunier

Saskia neemt ons mee in haar avonturen op de Mont Ventoux. Twee maal in twee jaar tijd. Op twee verschillende manieren beklimt ze de Mont Ventoux. Lees hier hoe ze haa... › Lees meer

Auto rijden

Wenda

Autorijden. Ik heb dat altijd graag gedaan. Maar dat gaat al maanden niet meer. Ik ben te langzaam in het nemen van snelle beslissingen, vermoeidheid maakt je minder a... › Lees meer