Ik blaas, jij blaast, wij hebben een blaas

Ilona

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 14 september 2020

Gemiddeld heeft de gemiddelde Nederlander een blaas. Ook denk je bijna nooit over dit ding na. Behalve als je dan nodig moet plassen maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Als je MS hebt kan dat anders zijn. En in mijn geval is dat helaas zeker anders. Sinds de bevalling, zoals bij de meeste vrouwen de boel wat uitgerekt en daardoor is alles iets minder stevig. Dit kan tot urineverlies leiden. Meestal tijdelijk en meestal kom je met bekkenbodem oefeningen een heel eind.

Ik blaas, jij blaast, wij hebben een blaas

Maar in mijn geval werd het niet bepaald beter. De bekkeninstabiliteit hielp daar nou ook niet bepaald aan mee. Toen wisten we nog niet van de MS maar dit zijn achteraf wel de tekenen dat er iets mis was. Maar wisten wij toen veel🤷🏻‍♀️.

Uiteindelijk vind je je weg maar leuk is het niet

Toen ik begon met bloggen wou ik graag met jullie delen wat voor gekke en rare dingen je meemaakt in een rolstoel. Langzamerhand begin ik jullie ook mee te nemen in de andere aspecten van de ziekte. En ja, daar horen ook wat gênantere en wat meer taboe dingen bij. Ik heb voor dit alles nooit geweten dat alles in je lijf zoveel met elkaar te maken heeft. Je denkt er niet over na omdat als er niets mis is omdat het dan gewoon werkt. Dus als je er niet tegen kan lees dan maar niet verder 😈😂. Jesmay zit in de plas en poep fase dus als die zou kunnen lezen zou ze het een fantastisch verhaal vinden.

Als je chronische ziek bent dan wordt ongeveer alles met iedereen en overal besproken. Hoezo privé?? Hoe vaak doe je de grote boodschap? Welke kleur heeft het? Wanneer was dat voor het laatst? Hoe vaak plas je? Hier heb je een lijst om het bij te houden de komende week. Ohh en meet je ook even hoeveel je plast? Tuurlijk met alle liefde vul ik de lijst in voor de 10de keer dit jaar. Zucht… (Bedankt bekkenfysio).

Hoe staat het met je seksleven? Gemeenschap is het favoriete woord om de lading eraf te halen haha. Kortom alles wordt keer op keer besproken. In het begin voel jij je behoorlijk ongemakkelijk erover. Ook al zeggen dokters en therapeuten dat ze alles hebben gehoord en gezien. Maar na een tijdje heb je het zo vaak besproken dat het je ook niet zoveel meer uit maakt.

Het maakt je onzeker

Goed, de blaas dus. Als het ding vol zit moet je plassen, je leegt hem en dan is het klaar. Nou dit alles is voor mij een stukje ingewikkelder. Het MS MonSter heeft overal wel een vinger in de pap. Grrr. Ik heb steeds minder controle over mijn blaas. Het ding doet gewoon waar hij zin in heeft. Hij geeft heel vaak seintjes dat hij vol zit dus dat je moet plassen resultaat minsten 12 tot 14 keer plassen op een dag. En ja ook ‘s nachts!

En zo vol zit hij niet. Conclusie: overactieve blaas. Dit kan je trainen door het steeds een beetje langer uit te stellen. Aangezien ik de afgelopen maanden bijna elke 2 weken een blaasontsteking heb werkt dat niet echt. De bijwerkingen van blaasontsteking zijn onder andere vaak plassen.

Het volgende ding is dat ik steeds meer last van urineverlies heb. Echt heel irritant, het maakt je onzeker en je moet continu voorbereid zijn met extra broekjes en broeken. Meestal geen lichte broek aan voor het geval dat. Ohh en grijs helemaal niet dat zie je helemaal!

Het is gewoon echt heel onaangenaam

Tuurlijk heb ik verschillend continentie materiaal voorgeschoteld gekregen, bij de ene voelde ik me net een gans. En bijna allemaal kreeg ik uitslag. (Die details bespaar ik je). Nu heb ik speciale bamboo broekjes die het een en ander tegen houden. Gelukkig wisselt het verlies het per week en dat heeft weer met je cyclus te maken.

Ondertussen verschillende bezoekjes aan de uroloog gebracht. Ohhh met natuurlijk verschillende gigantisch fijne onderzoeken. Kan iemand mij nu eindelijk eens uitleggen waarom artsen het altijd nodig vinden om de uitgang als ingang te gebruiken!?!? 🤷🏻‍♀️ Het is gewoon echt heel onaangenaam. Maar goed als er dingen gecheckt moeten worden heb je geen keus. Dus hoppa de gynaecologen stoel weer in en even doorbijten.

Uiteindelijk hebben we besloten om zelf te gaan katheteriseren. Ik zag daar heel erg tegenop maar uiteindelijk valt het hartstikke mee. Tuurlijk is het een mentaal dingentje dat dat ook weer niet lukt. Maar ja het is het een of het ander. Dus dan maar kathetiseren. Het bezoek aan de stoma verpleegkundige was bijzonder. Oke mevrouw u gaat nu even uitplassen en dan kom ik u ophalen. Oke wat u wilt.

Ik kreeg een achteruitkijkspiegel om mijn been heen

Vervolgens kreeg ik een hele uitleg waar alles zat en welke ingang welke was. Ook kreeg ik allemaal soorten katheters te zien. Lange, korte met verpakking en zonder etc. De lange waren voor de mannen, het duurde even voordat ik het door had. He, het is ook allemaal zo nieuw. Er was er 1 waar ik wel enthousiast van werd, nou zover dat natuurlijk mogelijk is. Die leek namelijk op een soort mascara. Nou die wil ik wel.

Aangezien alles uit mijn handen valt dus ook regelmatig de inhoud van mijn tas over de grond gaat, vond ik dat wel een goed idee. Ja de meeste jonge vrouwen gaan hiervoor. Eeehhh dank u. Het enige lastige was om hem open te krijgen. (Nou daar bedenk ik later wel wat voor).

Oke check, dan gaan we het nu even uitproberen. U mag u handen wassen de onderkant ontkleden en de boel even wassen. Toen kreeg ik een soort achteruitkijk spiegel om mijn been heen. Anders kan je zeker in het begin absoluut niet het juiste gat vinden. Neem maar plaats op de behandelbank en ik geef je even een zak aan de katheter want er komt altijd wel wat uit. Hoezo verkeerde seintjes vanuit je blaas naar je hersenen? En ze plaatste ook nog even een grote spiegel tussen mijn benen.

Het voelt alsof je in een koud zwembad springt

Nou goed we gaan hem even insteken. Ehhh pardon🤣.Wilt u dat ik het eerst voor doe of wilt u het meteen zelf proberen. Nou ik doe het zelf wel hoe eerder er vanaf hoe beter. Eigenlijk heb ik sinds de bevalling niet bepaald meer naar de beneden boel van dichtbij gekeken. De dag na bevalling heb ik het even bekeken hoe groot de schade was (nee niet heel handig).

En daarna nog een keer omdat ik een uithangende hechting die ik eruit wou trekken. Ook geen aanrader. Maar goed, ik had waarschijnlijk niet zo goed opgelet bij de uitleg van eerst. Nee mevrouw dat is niet goed dat is uw clitoris u moet wat meer naar beneden mikken. Ohh oke, sorry?

De eerste keer inbrengen in alsof je in een koud zwembad springt. En dan zegt ze ontspan je. Alsof dat lukt met je benen wijd en een verpleegster en 2 spiegels er tussen. Ahh fijn, adem in en uit en gaan met die banaan. Dus het ding (in het juiste gat) erin en hup de boel ging lopen. Ik dacht mooi het is gelukt. Ding eruit en aankleden. Nee we gaan zorgen dat u blaas leeg is. Geloof me wat duurt dat dan lang in zo’n situatie. Uitslag een halve zak vol. Daar zat nogal wat in zei ze. U heeft toch net geplast? Ehhh ja soms gebeurt dat.🤷🏻‍♀️

Zeg maar dag tegen je kledingkast

Vervolgens kreeg in nog allemaal tips. Je kan achterstevoren op de wc gaan zitten want je bent niet zo dik. In dit idee kon ik me totaal niet vinden. Of staand dat leek mijn wel lollig. Jippie eindelijk een keer als een man tegen een boom plassen. Geloof me is nog best lastig het werkt toch iets anders. En de bamboo broekjes. En nog allemaal tips over kleding. Dat is nog wel een ander punt. Artsen en verpleegkundige stappen daar zo makkelijk overheen.

Nee, je normale ondergoed kan je niet meer dragen je moet nu dit gaan dragen. Geen strakke kleding meer. Alleen katoen en spijkerbroeken kon ik al niet meer dragen in verband met de bekkenpijn. Maar kleding geeft toch een beetje aan wie je bent, stoer, chic, sportief etc. Maar ook geeft het je een gevoel. Kanten ondergoed geeft een vrouwelijker gevoel dan mijn grote katoen slipjes. Je krijgt zo’n advies mee naar huis en zeg maar dag tegen je kledingkast. Weer een ding waarvan je afscheid neemt. Uiteindelijk vind je je weg er wel in of heb je geen keus maar leuk is het niet!

Dus na het advies kreeg ik alle spullen mee naar huis. Het was allemaal makkelijker dan verwacht dat is ook wel een keer fijn! De 2e dag had ik een probleempje. Ik heb vaak spastische trekjes in mijn handen. Dus hoppa daar vloog het spiegeltje over de badkamer vloer. Oeps.. ik bellen voor een nieuw spiegeltje maar dat was nogal een ingewikkeld verhaal. Ook de leverancier van de katheters had er geen. Uiteindelijk werd er een uit een ander ziekenhuis naar mijn ziekenhuis gebracht. Gelukkig kwam ik daar 3 keer in de week dus dat was niet het probleem.

Ik moet ermee dealen

Ik startte met 1 keer katheteriseren voor de nacht. Dus dan hoefde ik er minder vaak uit. Nu zit ik op 3 keer katheteriseren en soms extra als ik een lange behandeling heb of als we met de auto lang weggaan. Het helpt iets maar nog niet optimaal dus nu weer verder met de neuroloog voor de vervolg stap. En vervolg stap gaat niet heel soepel maar daarover de volgende keer weer.

Ik zit nu net mijn blog na te lezen. Heb ik dit echt allemaal opgeschreven? En kan dit wel? En hou ik nog lezers over hierna? Hahahah nou ik moet er mee dealen dus als jullie mijn blog lezen, jullie dus ook. Lekker puhhh zou mijn dochter zeggen.

Ilona heeft haar eigen blog.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marjan schreef:

  Voor mijn neurogene blaas door ms krijg ik botox injecties en katheteriseer ik zo’n 8 x per dag… geloof me, t went! Pijn doet t allang niet meer, een spiegel heb ik ook niet meer nodig. Ik ben zo gelukkig met mn injecties, ik kan het iedereen aanraden: 5 x per dag plassen ipv 5 x per uur!

 • Samen strijden tegen MS

  Geert de Bruin

  Op 10 juni 2019 vindt voor de 9e keer Klimmen tegen MS plaats. Tijdens dit evenement beklimmen fietsers, handbikers en lopers 1 of meerdere keren de Mont Ventoux. Zij ... › Lees meer

  Wereld MS dag – 1 diagnose en 3 gezinsleden met MS

  Laura Stevens

  Iedereen heeft een uniek verhaal. Laura vertelt ons over haar diagnose op 22e jarige leeftijd. Ook nog eens precies op haar verjaardag. Ondanks dat haar vader en zus o... › Lees meer