Medido dispenser

Ilona

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 11 juni 2021

Een tijdje geleden kwam de thuiszorg ermee dat er een proef was met een medicatie dispenser. Dit ding zou gaan piepen als het tijd was voor de medicatie. Met mijn goudvis geheugen vergeet ik het regelmatig. Ook zou hij de zakjes open maken zodat ik daar ook geen hulp meer bij nodig had. En hopelijk de pillen in mijn mond konden i.p.v. overal naar toe te vliegen.

Medido dispenser

Na overleg (bedenk een paar weken) heel wat overtuigingsstrategieën mocht ik starten. Hij zou over 2-4 weken geleverd worden. Ohh ja, moest mijn apotheek nog toestemming geven. Gelukkig was mijn apotheek meewerkend en vond het ook interessant. We gingen er allemaal vanuit dat het ding erg behulpzaam en functioneel zou zijn.

We waren er zo klaar mee

Daar kwam hij dus met een speciaal koerier service gebracht. Een klusbusje incl. pijpen op het dak. Nooit geweten dat je dat nodig heb voor zo’n apparaatje??? Gelukkig waren we thuis. Eigenlijk moet je hem met de thuiszorg uitpakken. Natuurlijk waren we weer twee kaatjes ongeduld en gingen we zelf wel even dispenser uitpakken. De dispenser zag er vrij makkelijk uit alleen toen we hem op de zijkant rolde worden we een hele hoop gerommel.

O jee hebben ding nu al gesloopt? Maar uiteindelijk zagen we allemaal sleutels en losse onderdelen. Wij hadden het ding wel zelf ff aangesloten. Altijd handig YouTube. Degene die hier over ging was vrij. Dus we moesten zelf even met het bedrijf bellen. Goedemiddag ik wil graag de dispenser activeren. Oké dat is je naam… Oké en wat is de naam van uw cliënt. Ehhh Dezelfde naam? Ja maar mevrouw mag hem helemaal niet zelf activeren. De thuiszorg is er verantwoordelijk voor en die moeten dus ook activeren. Gelukkig ging ze toch even navragen of het mocht en toen kon hij geactiveerd worden.

Stap één was gelukt, stap twee mislukt. Je moest de baxter rol opnieuw de andere kant op rollen. Dat 3 keer hebben gedaan. (Met welke kant zijn we ook alweer begonnen)? Uiteindelijk kwamen we erachter dat de medicatie rol (baxter) niet de juiste code erop had. Dus vervolgens weer naar de apotheek en een paar dagen wachten tot dat er een rol kwam met de juiste code. Uiteindelijk hadden we een goede rol, alles was ingesteld en we hebben de thuiszorg ook even uitgelegd hoe het werkte ha ha ha.

Voor de zoveelste keer ben ik gaan bellen

Dus we konden beginnen. Het was een geluid dat ingesteld was dat van zacht naar hard ging. En je moest naar het apparaat toe lopen om hem te laten stoppen. Op het moment dat je hem stopzette, drukt deze gelijk de activeringsknop voor de zakjes van die tijd. Elke keer liep het zakje vast, pillen verdwijnen ergens in die machine, de zakjes kwam er uit zonder inkeping. Dus weer bellen en uitleggen etc.

Blijkbaar had ik zo vaak gebeld dat ze me intussen al als thuiszorg aanzagen. En werd regelmatig gezegd: oh die andere collega heeft laatst al gebeld of misschien heeft hij dit en dit al gedaan? Nee hoor ik heb met toen straks nog mijn collega gesproken. Ik heb zulke goede gesprekken met mezelf gehad.

Na een paar dagen uitgeprobeerd te hebben zijn we toch maar weer voor de zoveelste keer gaan bellen met de leverancier. Deze keer stelde ik me voor als de thuiszorg en mijn cliënt (was ik zelf). Gelukkig ben ik nog een beetje acteur en kan ik zo even een andere rol aannemen. Afijn uiteindelijk werd besloten dat ik een nieuwe machine kreeg. Het zou wel tussen de één en twee weken kunnen duren en ik zou gebeld worden voor een nieuwe afspraak.

Hij maakte het alleen maar open

Plotseling vlak voordat we naar het ziekenhuis moesten stond de koerier weer voor de deur. Hallo, ik kom een nieuwe dispenser afleveren en ik wil graag de oude dispenser mee terug. (Bedenk even dat het ding nog helemaal aangesloten zat omdat het nog minstens een week ging duren). Dus die meneer het even uitgelegd en snel de dispenser ingepakt.

Oké poging twee een nieuwe dispenser. De eerste ronde was het zo dat er een hele kleine inkeping in het zakje was gemaakt. Maar alsnog kan je dat zakje niet openen (nee ook richard niet). Ergens waren ik en de thuiszorg er van uitgegaan dat die pillen in een bakje vielen en dat je ze vandaar uit kon pakken. Na een paar keer navraag te hebben gedaan kwamen we erachter dat hij het zakje alleen open maakte.

Helaas was dit blijkbaar een illusie. Dus ik weer bellen met de leverancier. Hallo ik ben die en die van de thuiszorg en mijn cliënt heet Ilona Brugman. Eerst even wat heen en weer gevraag en toen vroeg ze om mijn telefoonnummer zodat ze mijn kan terugbellen. Dus ik gaf mijn telefoonnummer maar… Hoe kan het dat u met cliënt zijn telefoon belt. Ehh ehhh….. Die van mij was niet opgeladen…. Oeps gesnapt.

Ik snap er nog steeds de logica niet van

Afijn het technisch team kon alles instellen van buiten af aan. Dat is wel echt technologie want hun kunnen gewoon van veraf in jouw apparaat en er vanalles mee regelen. Dus volgens hun was de inkeping nu iets groter. Oké dus de volgende dag dit proberen, de inkeping was inderdaad grote daar had ze gelijk in. Maar de zakjes werden aan de onderkant opengemaakt.

Wat echt heel handig is als je trillende handen heb. Dus ik het zakje er uit halen valt natuurlijk de helft op de grond, tussen het speelgoed, onder de tafel en onder de kast. Nou hebben we geluk met Jesmay want die weet dat ze de pillen niet mag aanraken. Daar heeft ze zelf ook een goede manier voor bedacht om toch te kunnen helpen. Dat doet ze door ze met een tissue op te pakken. Je kan wel raden de hele familie lag op de grond om alle pillen te zoeken. Maar de inkeping bleef aan de onderkant, daar snap ik tot nu toe nog steeds niet de logica van.

Toen ik eenmaal een beetje een manier had ontdekt hoe ik die zakjes redelijk kon pakken zonder dat alles op de grond lag kwam het volgende probleem. Er zitten namelijk nogal wat pillen in de zakjes. Ik zou niet weten hoe dat komt… de machine liep hier dus regelmatig vast. Ja, mevrouw dan zijn de zakjes te dik. Oké dat snap ik maar wat wilt u dat ik daaraan doe. Ja, u moet goed de pillen opzij schudden zodat hij plat in de inkeping gaat.

Zodra je je pillen niet inneemt, wordt er gebeld

Ja, mevrouw dat hebben we ook gedaan maar nog steeds loopt hij vast. Ohhh, dan heeft u teveel pillen. Dat zou zomaar kunnen. Zucht wrijf het er maar in he. Dan moet u aan de apotheek vragen of ze het in meer zakjes willen doen. Nou, ik heb nu al zeven zakjes per dag en de rol past er maar net in. Dan is er niet zo heel veel ruimte meer voor over denk ik. Nou dan weet ik het ook niet. Nee mevrouw ik ook niet.

Ook leuk in het weekend was ik per ongeluk vergeten om een andere tijd aan te vragen dat hij ging piepen. Zodra je je pillen niet inneemt/of op de knop drukt wordt het kantoor van de thuiszorg gebeld. En vervolgens bellen ze jou weer: mevrouw u heeft hij medicijnen niet ingenomen maar wilt u dat nu even doen? Oeps sorry…

Maar ook elke keer dat hij vast zat werden we opgebeld dat de medicijn dispenser een melding geeft. Ja dat klopt, hij zit vast. Oh, dan moet er vanavond nog iemand bij u langskomen om hem opnieuw in te stellen. Nee hoor, dat hoeft niet hebben we zelf al gedaan.

Ik hou ervan om proefkonijn te zijn

Het is ongelofelijk hoe snel je handig wordt in die dingen als je er verplicht bent om er mee te werken. Ik had op een gegeven moment een goede manier gevonden om de losse pillen uit de machine te schudden. Je houdt het ding gewoon ondersteboven en als je lang genoeg schud komt het er wel uit. Heel gek maar als ik mijn portie pillen vast heb in mijn hand, weet ik zonder te tellen of ik er 1 mis. Weer een nieuwe gave ontdekt. Wat je ermee kan…..

Eigenlijk moet je dat ding minimaal twee maanden uitproberen. Maar twee in na 2 1/2 week waren we er zo klaar mee. Zowel ik, als mijn thuiszorg, als het thuiszorgkantoor. Dus na overleg mochten we stoppen. Ja mevrouw, in zie dat het niet helemaal vlekkeloos loopt. U heeft in 18 dagen 7 dagen gebeld. En soms meerdere keren per dag. Sorry denk ik.. Hij wordt volgende week opgehaald.

Je snapt vast dat we hem gelijk hebben ingepakt. En ja hoor 2 dagen later stonden ze voor mijn neus. Ondertussen weer een nieuw projectje. Ja ik hou ervan om proefkonijn te zijn. Ik mag met een andere try-out mee doen met een zorgrobot. Deze kan je helpen met structuur geven. Meldingen geven die je moet onthouden zoals pillen etc. Het is echt een heel schattig dingentje maar daarover volgende keer weer meer.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aangenaam, Multiple Sclerose is mijn naam!

Katrien de Smit

Katrien kreeg op vroege leeftijd een diagnose. MS is al op 19 jarige leeftijd geconstateerd. De toekomst leek tegelijkertijd met de dia... › Lees meer

‘Fampyra issue’, een ander geluid! Ik durf het bijna niet te schrijven…

Ania Timmer

Wat als je Fampyra hebt gebruikt maar dat het niet werkte zoals je zou willen? Getuige de vele reacties dat Fampyra moet blijven is het mogelijk geen ideaal beeld om t... › Lees meer