Mijn vrijwilligerswerk voor de MS telefoon

Jessica

MS & Vrijwilligerswerk

Gepubliceerd: 23 september 2019

Op het moment dat ik volledig werd afgekeurd heb ik mezelf de tijd gegeven om te wennen aan de nieuwe situatie. 30 jaar en volledig afgekeurd thuis. Dit was even slikken. Ik wist wel meteen dat ik iets van vrijwilligerswerk zou willen doen. Op het moment dat mijn jongste zoon naar de basisschool ging vond ik dat het tijd werd om ook daadwerkelijk wat te gaan doen. Ik ben op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk.

Mijn vrijwilligerswerk voor de MS telefoon

Ik wist eigenlijk niet eens wat er allemaal was. Na gekeken te hebben in mijn eigen dorp had ik al snel de conclusie getrokken dat dit soort vrijwilligerswerk eigenlijk niets is voor mij. Het werk is natuurlijk vrijwillig maar niet vrijblijvend. Maar ook hier zou ik weer tegen mijn grenzen aanlopen met mensen om mij heen die wel wat verwachten maar geen idee hebben wat MS is.

Ik heb de tijd genomen om me te bedenken of ik dit wel zou kunnen

Ik zag het niet zitten om weer iedere keer uit te moeten leggen dat ik heus niet voor mijn zweetvoeten afgekeurd was. Op Facebook kwam er toen, 2 dagen later denk ik, een oproep voorbij dat er mensen  werden gezocht voor de MS telefoon. Dit voelde alsof het zo moest zijn en ik heb meteen gereageerd.

Na een kennismaking / sollicitatiegesprek heb ik even de tijd genomen om te bedenken of ik dit ook wel echt wilde en of ik het aan zou kunnen. Er kunnen namelijk best heftige telefoontjes tussen zitten, wat als je iemand spreekt die met zijn of haar MS heel dichtbij jouw MS komt, zal dit prettig zijn of juist heel heftig? Ben ik zelf al ver genoeg in mijn acceptatie om anderen te kunnen helpen?

Dit waren allemaal vragen die ik zelf had, maar die ook terecht werden gevraagd tijdens het kennismaken. Omdat je als ervaringsdeskundige aan de telefoon zit krijg je ook het één en ander te horen, kan ik dit na mijn dienst naast mij neer leggen?

Ik heb ontzettend veel geleerd en daar pluk ik nog steeds de vruchten van

Ik ben van nature een nuchter en stabiel persoon, dat helpt mij enorm met dit vrijwilligerswerk. Ik heb besloten om de gok te wagen en ben de training gaan volgen voor je kan beginnen met de telefoondienst. Tijdens de gesprekken en de trainingen heb ik ontzettend veel geleerd en daar pluk ik nog steeds de vruchten van.

Eenmaal mijn eerste echte dienst was ik op van de zenuwen. Je weet natuurlijk nooit wie er belt. Ik had gelukkig een achterwacht en twee telefoontjes. Deze gingen erg goed en dat geeft een heel goed gevoel.

Nu doe ik het werk alweer een tijdje. We hebben een mooi telefoonteam en werken volgens een rooster. We hebben veel contact met elkaar en delen informatie (bijvoorbeeld de stand van zaken over Fampyra). De mensen achter de telefoon zijn ook echt een team, we zien elkaar een paar keer per jaar en hebben via mail en WhatsApp contact om elkaar op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen.

Iedereen blijft anoniem en de inhoud ook

Ook tijdens een dienst kan je WhatsApp inzetten om een vraag te stellen, dat is heel fijn! Elke telefoondienst die ik doe is anders. De ene keer is het bedrijvig en krijg je veel telefoontjes en de andere keer is het heel rustig. De ene beller vind anonimiteit heel belangrijk en de volgende geeft naam, toenaam en adresgegevens.

Hier doen wij uiteraard niets mee buiten het gesprek om. De bellers blijven anoniem en de inhoud van de gesprekken ook. Deze worden niet gedeeld met anderen. Vaak voel ik mij heel tevreden na een dienst. Ik probeer anderen zo goed mogelijk te helpen en/of een luisterend oor te bieden.

De diversiteit aan bellers vind ik heel leuk. Zo bellen er niet alleen MS patiënten, maar vrienden, familie of collega’s van die vragen hebben. Soms belt er iemand die het fijn vind om met een lotgenoot te spreken en soms willen mensen tips of een handvat. Ook voor medisch advies over bijvoorbeeld medicijnen wordt er gebeld.

Ik ben blij als ik mensen kan helpen, het voelt heel dankbaar

Wij zijn geen van allen medisch opgeleid maar kunnen natuurlijk wel meedenken, de voor- en nadelen bespreken.

Ik ben blij dat ik dit vrijwilligerswerk ben gaan doen. Het voelt heel dankbaar en ik ben blij als ik mensen kan helpen aan de telefoon. Ik leer veel door de gesprekken en merk dit ook in gesprekken die ik heb met mijn naasten. Kortom, ik ben blij dat ik als vrijwilliger bij de MS telefoon terecht ben gekomen!

Het telefoonnummer is 088-374 8585, op werkdagen te bereiken tussen 10.30 en 14.00 uur. Meer informatie is te vinden op https://msvereniging.nl/ms-telefoon/

De naam Jessica is gebruikt als pseudoniem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uit een liefdevol leven weggerukt – Deel 2

Frank

Vandaag kun je het 2e deel lezen van het interview met Frank van Lierop, de echtgenoot van Linda. Op 31 jarige leeftijd heeft zij haar strijd verloren. Frank en Linda ... › Lees meer

MS-Mama

Marlies Scheveneels

Afgelopen week heeft Marlies ons meegenomen in haar 'MS' leven. Een week vol met liefdevolle foto's, krantenknipsels, medicatie en haar boekje. Ter afsluiting van haar... › Lees meer