Moe, moe en nog eens moe…

Natascha

MS & Vermoeidheid

Gepubliceerd: 1 november 2017

We plaatsten een oproep betreffende de vermoeidheid welke kan heersen bij MS. De één heeft er meer last van dan de ander. Natascha schreef ons haar verhaal over haar vermoeidheid. Hoe zij na de ziekte van Pfeiffer en nu MS nog steeds die verdomde vermoeidheid zo moeilijk kan accepteren. En Natascha heeft eigenlijk maar één vraag...

Moe, moe en nog eens moe…

Vermoeidheid, een veel gehoorde klacht bij mensen met MS. Zo ook bij mij. Maar wat is moe? Dat blijft natuurlijk een punt van discussie. Iedereen is waarschijnlijk moe na een dag werken, een avondje doorzakken, een uurtje intensief sporten. Veel mensen zijn moe na een dagje pretpark of rondsjouwen in een dierentuin.

Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe andere MS patiënten hiermee omgaan en ben ik nog steeds zoekende naar de gouden tip...

Als ik probeer uit te leggen, hoe de MS zich bij mij manifesteert en als ik dan vertel dat ik af en toe zo moe ben dat mijn energie voor de hele dag al in de ochtend op is, krijg ik soms de meest vreemde reacties. Want ja, iedereen is wel eens moe. Maar nogmaals, wat is moe?

Toen ik 14 jaar was, heb ik de ziekte van Pfeiffer gehad, behoorlijk heftig. Toen was ik ook moe, verschrikkelijk moe. Ik viel in slaap als ik huiswerk aan het maken was. Gewoon rechtop zittend aan mijn bureau. Toen ik met deze klachten, én opgezette klieren in de hals, flinke keelontsteking en koorts bij de huisarts terecht kwam, was de diagnose Pfeiffer na een bloedtest snel gesteld. Er kwam een bed in de woonkamer en ik lag een aantal weken uit de running. Geen school, niet op stap, geen leuke dingen doen die pubers doen. Alleen maar slapen, hele dagen slapen.

De diagnose MS was het ontbrekende puzzelstukje in mijn leven, nu was het plaatje compleet.

Uiteindelijk ben ik weer hersteld van de Pfeiffer, maar die vermoeidheid is nooit meer helemaal weggegaan. Begrijp me niet verkeerd, de vermoeidheid zat me niet in de weg en heeft me er nooit van weerhouden om dingen te ondernemen. Maar het bleef een feit dat ik vaak heel snel vermoeid was en graag vroeg naar bed ging. Ik heb het altijd toegeschreven aan het feit dat ik een ochtendmens was. Het hoorde gewoon bij mij.

Hoe anders werd het verhaal, toen ik in februari van dit jaar bij de neuroloog terecht kwam met sensibiliteitsstoornissen. Nooit andere klachten gehad? Nee, eigenlijk niet, behalve periodes met extreme vermoeidheid. Die vermoeidheid schreef ik natuurlijk ook toe aan andere factoren. Je hebt een gezin, een baan, wilt er voor alles en iedereen zijn. Die periodes van vermoeidheid heb ik altijd gekend, het is geen moment in me opgekomen, dat er ook wel eens iets heel anders aan de hand kon zijn. De diagnose MS was het ontbrekende puzzelstukje in mijn leven, nu was het plaatje compleet.

Inmiddels 8 maanden verder, is die vermoeidheid nog steeds mijn grootste vijand én struikelblok. Weerhoudt deze vermoeidheid me soms van het maken en uitvoeren van plannen. Heb ik er af en toe behoorlijk last van, zowel op mijn werk als in mijn privé leven.

De dag(en) erna word ik genadeloos afgestraft door mijn MS. 

Als ik me keurig aan de regeltjes van mijn MS houdt, mijn rustmomenten neem, af en toe overdag een dutje doe, is het best te doen. Regelmatig komt het voor dat ik eerder dan de kinderen in bed lig. Zij zijn er tegenwoordig aan gewend. Ik weet best dat ik hier beter aan toe kan geven, maar ik heb momenten, dan ben ik eigenwijs, dan doe ik het niet... De dag(en) erna word ik genadeloos afgestraft door mijn MS. Dan kan ik niet anders dan toe te geven aan die vervelende vermoeidheid.

Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe andere MS patiënten hiermee omgaan en ben ik nog steeds zoekende naar de gouden tip...

Natascha (Meer lezen? Mijn MS en ikke)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Inez schreef:

  Momenteel ook weer geveld door de vermoeidheid. Ik beschrijf het eigenlijk als mijn energiebad waar iemand de stop uittrekt en alle energie vloeit op 5 min weg. En als dit paar keer per dag of meerdere dagen na mekaar gebeurt, ben ik genoodzaakt om een of 2 weken platte rust in te voeren tot ik weer wat aan kan en terug kan functioneren in huis en op het werk.

 • Isabel schreef:

  Ik herken veel in je verhaal over MS en ook in de reacties. Dat “het zit tussen de oren” kreeg ik ook te horen. Daar ben ik dus absoluut niet van overtuigd omdat de gevolgen zo fysiek zijn. Ik richt me heel erg wat ik wel kan en forceer de grenzen niet. De arts wilde me iets voorschrijven en toen heb ik gezegd: “Jamaar, het zit volgens u toch tussen de oren?”

  https://cerfontainevanderloop.uwpraktijkonline.nl/fysiotherapie/

 • Inge schreef:

  Wow dit is zo ongeveer precies mijn verhaal. Ook pfeiffer gehad op mijn 16e en sinds vorig jaar maart de diagnose ms. Ik kamp ook met die vreselijke vermoeidheid. Heb ritalin gekregen hiervoor maar daar gelijk ook weer mee gestopt. Wat een zooi.Ik ben inmiddels aan de derde medicatie bezig, gilenya. Ik had gehoopt dat dit ook een beetje de moeheid zou verhelpen, maar helaas. Ik weet ook niet wat ik met die vermoeidheid aan moet. Hopelijk heb je inmiddels een beetje je weg gevonden. Mocht je of iemand tips hebben dan houd ik me aanbevolen 😉

 • desie schreef:

  Komt mij heel bekent voor ik was 17 toen ik de ziekte van Pfeiffer kreeg deze was eigelijk zo erg dat ik moeite had met de dagelijkse dingen als traplopen en douchen.

  Na ongeveer 1 jaar ging het beter.
  Maar nu inmiddels 25 jaar nog steeds last van vermoeidheid met vlagen en krachtvermindering na inspanning.
  Bij mij is nooit iets anders vast gesteld dan dat het tussen mijn oren zat ( dus psychische).

  Maar omdat ik nog steeds kamp met deze problemen en verminderde fijne moteriek kan worden ik mij in jou verhaal wel vinden

 • Margreet Bazen schreef:

  Hoi
  In 2010 heb ik de diagnose gekregen en ben toen moeten starten met medicatie. Ik heb gekozen voor Copaxone. Dit middel werd aanbevolen speciaal voor die extreme vermoeidheid. Dat heeft ook echt goed geholpen maar er waren nog meer dingen aan de hand zo zijn de vitamines vaak niet op peil bij MS patiënten. Via een bezoek aan een mesoloog en iriscopist is gekeken wat er niet goed gaat van binnen inmijn lijf en wat nu door middel van diverse supplementen wordt aangevuld samen met verantwoorde voedingsmiddelen mag ik weer heel fit zijn geworden ondanks mijn MS die nu niet meer het leven beheerst.

 • Mir schreef:

  Hoe herkenbaar….(heb je via je eigen site al een berichtje gestuurd)..bijna mijn verhaal.. tips? Geen flauw idee..de revalidatie heeft me absoluut geholpen.. en inmiddels mag ik moe zijn van mezelf.. maar ik blijf wel moe, al weet ik er beter mee om te gaan en alles beter te verdelen.. Je bent iig niet alleen.. 🙂

 • Sanne schreef:

  Hoi Natascha,

  Idd een heel herkenbaar verhaal. Ook hele erge pfeiffer gehad en in de vermoeidheid blijven hangen. 3.5 jaar de diagnose ms gekregen en de vermoeidheid gaat de ene dag beter dan de andere dag. Het enige wat ik je kan adviseren is iedere dag blijven bewegen. Als ik het maar een rondje om je huis. Op deze manier blijf je in beweging en dat is voor de ms wel goed.

  Sterkte met alles

  Liefs,

  Sanne

 • Jolanda Lovers schreef:

  Hoihoi. Zo herkenbaar de vermoeidheid. Mijn ervaring is mede dankzij mijn ergotherapeut maximaal 3 activiteiten op een dag. Hiervan is douchen al 1. Als ik mij hieraan houd, gestructureerd, dan is de vermoeidheid te doen. Keuzes maken, niet en en maar of of. Lastig maar t levert mij iets op.
  HEEL veel succes❤.

 • Klimmen tegen MS: Onze deelname in 2017

  Henry Dijk

  Na onze tweede deelname aan Klimmen tegen MS in 2017 heb ik (Henry Dijk, 54 jaar en sinds 2015 de diagnose MS) het volgende verslag geschreven over de emotie, die het ... › Lees meer

  Hoe gaat het nu met je?

  Paul

  Kan jij eerlijk antwoord geven op deze vraag? Paul vraagt het zich af aangezien hij de vraag regelmatig krijgt. En geef maar toe; jij geeft ook altijd hetzelfde antwoo... › Lees meer