MS & Depressie: Het verhaal van Elise

Elise

MS & Pseudoniem

Gepubliceerd: 28 juli 2017

Een verhaal over depressie. Het is een taboe. Waarom het een taboe is kunnen wij helaas niet zeggen. Wel merken wij dat er nog weinig over wordt gesproken/geschreven. Zo ook het volgende verhaal van Elise. Zij schrijft haar verhaal met een schuilnaam...

MS & Depressie: Het verhaal van Elise

Ongeveer een half jaar geleden had ik opeens nergens meer zin en plezier in; afspraken die ik had gemaakt zei ik af met een smoes, had nergens meer motivatie voor, het liefst lag ik de hele dag in mijn pyjama op de bank en kwam ik niet veel meer naar buiten. Ik heb in februari een tussen semester genomen van mijn opleiding omdat ik daar ook geen motivatie en energie meer voor had.

Langzaam wordt de muur die er was afgebroken en word ik beetje bij beetje weer mijzelf.

Daardoor kwam ik eigenlijk alleen nog naar buiten voor boodschappen, ziekenhuis afspraken en fysiotherapie (wat ik ook erg vaak afzegde). Ik werd somber, snel boos op alles en iedereen, had last van stemmingswisselingen en verloor vrienden (omdat ik ze bijna nooit meer sprak).

Mijn familie en mijn partner hebben toen aan de bel getrokken bij de neuroloog en huisarts. Depressie komt voor in mijn familie en zij herkende de symptomen. Ik kreeg een verwijzing naar een psycholoog waar ik mijn verhaal kwijt kon als ik dat wou.

Ik werd somber, snel boos op alles en iedereen, had last van stemmingswisselingen en verloor vrienden...

In april ben ik voor het eerst in gesprek gegaan met een psycholoog. Ik erkende nog niet dat ik een probleem had en dat ik niet goed wist waarom ik daar was. Mijn partner was mee met het intake gesprek en die somde alle veranderingen op van mij. Dit was erg confronterend maar alsnog vond ik niet dat ik een probleem had. Omdat mijn familie en partner het erg belangrijk vonden dat ik zou gaan praten met iemand heb ik ermee ingestemd, wat achteraf ook maar goed is.

Na acht gesprekken (sessies) vond mijn psycholoog dat ik nog steeds veel wegstopte en altijd zei; ‘alles gaat goed met mij. Waar zullen wij het vandaag over hebben?’. Ik kreeg een verwijzing naar een psychiater omdat medicatie mij misschien zou kunnen helpen. Samen met de psycholoog en mijn partner hebben we besloten om te starten met antidepressiva. Dit heeft ongeveer 6 weken nodig om ‘te werken’. Ondertussen gingen mijn gesprekken met de psycholoog door en werd mijn familie en partner regelmatig uitgenodigd om mee te gaan.

Ik ben er nog lang niet en ik zal, misschien wel altijd, aan dit probleem moeten werken.

Op dit moment ben ik nog steeds onder behandeling van een psycholoog en psychiater. Ik ben nu wel zover dat ik erken dat ik een depressie heb en dat ik hulp nodig heb, die ik gelukkig op tijd al heb gekregen (al stond ik hier niet voor open). Als ik terug kijk naar deze hele periode ben ik erachter gekomen dat ik vanaf mijn diagnose (augustus 2014) al mijn emoties, gedachten en gevoelens heb weggestopt. Ergens heel ver weg.

Langzaam wordt de muur die er was afgebroken en wordt ik beetje bij beetje weer mijzelf. Ik ben er nog lang niet en ik zal, misschien wel altijd, aan dit probleem moeten werken. Maar ik ga ik september weer beginnen met mijn opleiding en op dit moment heb ik daar heel veel zin in! (helaas verschilt dit nog wel per dag, komt door mijn (leuke) stemmingswisselingen).

Mochten er nou nog meer mensen zijn die niet lekker in hun vel zitten, neem dan alstublieft contact op met je huisarts of neuroloog. Er zijn professionals die je kunnen helpen! Je hoeft niet alles alleen te doen! Ook heb ik het boekje MS en depressie gekregen, dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds. Hierin staan tips, adviezen en meer informatie over een depressie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marien schreef:

  One step at a time ‘elise’! Goed dat je het, gelukkig samen met hen die je liefhebben, aanpakt! Hang in there!

 • Coronavirus? Je past je aan..!

  Niek Heizenberg

  Twee keer daags twee paracetamol op een goede dag, maximaal vier keer op een mindere. Eventueel aangevuld met sterkere middelen. Zo gaat het al vier en een half jaar, ... › Lees meer

  Altijd weer dat schuldgevoel

  Ien

  Altijd weer dat schuldgevoel. Ken je dat, een kritisch stemmetje in je hoofd, dat oneindige schuldgevoel wat aan je zit te knagen? Bijvoorbeeld omdat je bijvoorbeeld l... › Lees meer