MS & Seks

Simone

MS & Seks

Gepubliceerd: 15 januari 2018

MS & seks. Er zijn inmiddels genoeg folders en brochures met informatie. Maar hoe ervaart men persoonlijk het onderwerp 'Seks'? We vroegen het onze lezers en er kwam respons uit naam van Simone. Hoe haar spasmen haar seksleven beïnvloeden. Lees mee...

MS & Seks

Het is zondagmorgen, kwart voor 7. Opeens staat mijn man op en ook mijn dochtertje springt hem achterna, uit bed. Is dit echt? Ja, dit is echt, dit gebeurt normaal nooit en ik besef dat hier een enorme kans ligt. Hoewel ik misschien niet veel zin heb, is dit een uitgelezen moment om even sex te hebben. Gewoon zomaar even zonder iemand in de buurt en zonder gedoe.

Ik heb even de tijd nodig om dit nieuwe gegeven te verwerken. Hopelijk is het iets tijdelijks of iets wat lang niet altijd het geval is.

Ik ben nauwelijks begonnen als tot mijn schrik en verbazing mijn rechterbeen gaat mee "spasmen" in het ritme van mijn bewegingen. Wat is dit nu weer? Onlangs had ik dat voor het eerst, maar toen bewogen allebei mijn benen onwillekeurig mee toen ik een heel erg heftig orgasme had. Daar schrok ik wel van, maar dit vind ik nog veel erger! Betekent dit dat ik in het vervolg alleen nog maar spasmend seks zal kunnen hebben? Is het een kwestie van nog een pilletje erbij en dat neemt het af? Heb ik daar überhaupt zin in?? Ik zal dit moeten gaan bespreken met de neuroloog als ik er toch ben, hetgeen nog maanden gaat duren. Wat een vervelende toestand.

Ineens herinner ik me ook dat het een van de eerste dingen was die ik over MS las, kort na mijn eigen diagnose, jaren geleden: "De patiënt kan/mag nog wel seks hebben, zolang het gebied niet spastisch is en zo de patiënt daar nog behoefte aan zou hebben". Een aantal dingen vielen me toen meteen op. Er werd de hele tijd gesproken over "de patiënt" terwijl in de rest van het stukje "je" werd gebruikt. Blijkbaar dient er bij seksuele zaken afstand te worden genomen van de persoon.

Men gaat er dus bijna klakkeloos van uit dat iedere MS-patiënt zich zo ellendig zal voelen dat er geen enkele of weinig behoefte meer is aan seks. Of dit dan aan het begin of eind van je leven is, lijkt niet uit te maken. Je bent "de patiënt" dus heb je geen behoefte meer daaraan. Zou dat echt kloppen? Zou het niet een fijne afleiding kunnen zijn af en toe, mits het gebied niet spastisch is? En wat daar dan weer precies mee wordt bedoeld... Pfffff. Ik word er helemaal niet vrolijk van en mijn weinige zin is verdwenen.

Ik vind het een heel vervelende ontwikkeling, iets wat ik er helemaal niet bij wil hebben.

Ik dwing mezelf echter om de draad weer op te pakken en om deze gelegenheid niet aan me voorbij te laten gaan, dan maar met een achterlijk spasmend been op de koop toe genomen. Daardoor wordt het een stuk minder inspirerend en lastiger, maar uiteindelijk vind ik toch voldoening en zo - denk ik zelf altijd - voeg ik weer wat positiefs toe aan mijn lichaam.

Er zijn andere dingen die door mijn hoofd schieten, maar ik wil er verder niet over nadenken. Ik vind het een heel vervelende ontwikkeling, iets wat ik er helemaal niet bij wil hebben. "Ze" pakken al zoveel van je af en nu ook dit nog! Ik heb even de tijd nodig om dit nieuwe gegeven te verwerken. Hopelijk is het iets tijdelijks of iets wat lang niet altijd het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een blog die een hele andere blog werd

Ilona

Afgelopen tijd was het allemaal veel voor ons hele gezinnetje. Er gebeurd zoveel en soms valt het gewoon niet bij te houden. Laat staan te verwerken en te accepteren. ... › Lees meer

MS & training

Better Today

“Ik ga die dag het beste van mezelf vragen”. Op 11 september doe ik mee aan een X-triatlon voor aangepaste afstanden, in het team van Better Today. Drie mensen met MS ... › Lees meer