Perspectieven

Niek Heizenberg

MS & Perspectief

Gepubliceerd: 14 oktober 2019

Een nieuw verhaal van Niek. ‘Je moet het zo niet bekijken. Wees blij met wat je hebt. Geniet van de dagen die je hebt. Maar net zo gemakkelijk: Ik zou me van kant maken. Ik snap niet hoe je dat volhoudt. Ik heb respect voor je strijd.’ Allemaal opmerkingen van buiten af.

Perspectieven

Het maakt allemaal geen fuck uit. Is allemaal even leeg en nutteloos. Net als dat het allemaal goed bedoeld is. Maar je hebt er niets aan. Het maakt niets uit wat iemand tegen je zegt. Ik vind het moeilijk om daar mee om te gaan. Mijn Aangeleerde reacties variëren van ‘*Oké*’ en ‘*Dank je*’ tot ‘*Komt allemaal wel goed hoor*.’

Misschien is MS er wel om perspectief aan te brengen

Het blijft lastig om de juiste woorden te vinden als je eigenlijk vindt dat iemand gewoon zijn muil moet houden en je met rust moet laten. Meestal maak ik er maar ‘*Het gaat wel, niet als in: Het gaat goed, maar als in: Je hoeft je geen zorgen te maken*’ van. Blijkbaar is dat wel verantwoord om te zeggen.

Normale Mensen vragen vaak wat voor perspectieven ik nog heb. Kan je nog wel werken? Zal het allemaal nog goed komen met je? Van die dingen die eigenlijk allemaal louter een kwestie van perspectief zijn natuurlijk. Ja, ik werk nog wel, maar veel is het niet.

Ik ben snel vermoeid en in één houding zitten gaat snel veel pijn opleveren. Het komt – *naar alle waarschijnlijkheid met de huidige stand van zaken in de medische wetenschap* – helaas nooit meer goed met mijn gezondheid. MS is niet voor niets een Ongeneeslijke Ziekte hè?

Ik heb gewoon goede en slechte dagen

Maar dat betekent niet dat het met mij als persoon nooit meer goed komt. En geloof het of niet: Net als Normale Mensen heb ik gewoon mijn Goede en Slechte Dagen. Ik doe wat ik kan, met de bronnen die ik heb en zorg ervoor dat ik me zo goed mogelijk vermaak met de mensen die ik liefheb, de figuren die ik tolereer en de dingen die ik leuk vind. Daar is niets raars aan.

Er zijn een heleboel verschillende maatstaven die je kan gebruiken om te bepalen of iemand succes heeft of niet. Je kan zeggen dat iemand pas succesvol is als hij of zij Heel Veel Geld heeft. Waarbij dat eveneens een subjectieve maatstaf is. Iemand anders zou kunnen zeggen dat succes het hebben van veel nageslacht is.

Dat is immers de basis van alle leven. Jezelf voortplanten. Evolutionair biologisch gezien zou een compleet alcoholische zwerver die 400 kinderen via de spermabank heeft waar hij z'n zaadcellen doneerde om drank van te kopen, in theorie gezien moeten worden als een Daverend Succes.

Hou het simpel

Al zullen weinigen dat zo zien. Toch is deze stelling niets minder waar dan zeggen dat iemand succesvol is omdat deze in de Quote 500 staat. In mijn optiek slaan al die malle definities helemaal nergens op. Het is toch verdomme geen Wie Heeft De Langste wedstrijd?

Ik vind het prachtig wat andere mensen allemaal kunnen en bereikt hebben, maar ga dat echt niet met een liniaal naast mijn eigen kwaliteiten leggen. Dat zou oneerlijk zijn. Voor iedereen. Het geeft geen enkele meerwaarde aan je leven.

Hou het simpel:
Ben je blij met je leven? Mooi! Good for you! Keep that shit up.
Ben je niet blij met je leven? Jammer, gewoon jammer. Maar er is hoop:
Kan je het veranderen? Top! Gewoon doen en lekker blij leven!
Kan je het niet veranderen? Jammer dan. Leg je erbij neer en zoek iets waar je wel blij van wordt.

Een goed iets: ‘Nu kan het nog’

Als je maar gezond bent, dan ben je pas echt rijk. Echt leuk om tegen een MS patiënt te zeggen. Op de dag dat je de diagnose krijgt, begint je rouwproces. Je hebt afscheid moeten nemen van je gezondheid. Je Normale Leven. Alle dingen die vanzelfsprekend waren. Alle leuke dingen die je graag deed. Ineens is alles anders.

Het vermoeden dat Het Niet Goed Is kan al jaren sluimeren. Het definitief maken is alsnog confronterend. Toch is het een Goed Iets. Dingen die je anders nog jaren voor je uit zou schuiven moet je nu gewoon doen. ‘*Want nu kan het nog.*’ Dat is iets wat ik jaren eerder had moeten toepassen besef ik nu.

Altijd zijn er wel excuses te verzinnen om iets niet te doen, totdat de Kans Dat Het Nooit Meer Kan overduidelijk aanwezig is en aan de voordeur klopt. Iemand had dat op een tegeltje moeten schrijven en in de plee moeten hangen. Lijden is een Universele Constante. Alles en iedereen heeft er wel mee te maken.

MS is als alle restjes van andere ziektes in één pakket

Richard Pryor zei eens over MS dat het was alsof god alle restjes van andere ziektes bij elkaar gooide in één pakketje. Soms denk ik dat het hebben van MS iets is om de rest van de wereld te laten zien dat het allemaal wel meevalt bij hen. Waar iemand allemaal maar last van kan hebben, het is voor een MS'ertje maar één van de vele ongemakken.

Nu is lijden voor iedereen een persoonlijke aangelegenheid. Kan je niet zeggen dat de één meer leed heeft dan de ander. De Rijksten der Wereld kunnen net zo intens ongelukkig zijn en pijn lijden als de verlaten kindertjes die op vuilnisbelt in de brandende zon hun inkomsten bij elkaar moeten zoeken.

Al is het vast aangenamer om te janken in een Mercedes dan in een krotje samen met 30 anderen. Misschien is MS er wel om wat perspectief aan te brengen. Als je niet meer zo goed ter been bent. Als je vaak hoofdpijn hebt. Als je spasmen in je armen en benen hebt. Als je zicht niet goed is.

Tijd lijkt geen grip te hebben

Als je jeuk hebt die nooit over lijkt te gaan. Als je seksueel niet meer kan presteren zoals je wilt. Als je altijd duizelig bent. Als je elke dag, de hele dag moe bent. Als je je blaas en/ of darmen niet meer onder controle hebt. Als je niet kan slikken of niet goed kan ademhalen. Noem het allemaal maar op.

Als je daar last van hebt, praat dan eens met een MS-patiënt. Die kan daar over meepraten. Voor een hond zijn mensen zoals de elfen uit Lord of the Rings voor de mensen in Midden-Aarde. Ze lijken wel eeuwig te kunnen leven. Als je zo’n wezen als vriend hebt, dan kan deze je hele leven bij je zijn.

Terwijl jij door de tijden heen ouder wordt, je lichaam het steeds meer opgeeft, lijkt Jouw Mens nog steeds even jong en vitaal als bij jullie eerste ontmoeting. Tijd lijkt geen grip te hebben op jouw maatje. En sommigen beschermen jouw familie al vele generaties. Ze hebben jouw ouders geboren zien worden en zien sterven. Zoals dat bij jou zo was en zal zijn.

Als je een MS-er als vriend hebt, dan zal deze jouw pijn en lijden verzachten. Je kunt het niet winnen. Hoeft niets te winnen. Het lijkt alsof deze vriend niet alleen jouw ellende begrijpt, maar het overneemt, wegneemt. Minder maakt. Ik kan lijden als geen ander. Geef mij je pijn maar. Ik kan het hebben en neem het graag van je schouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Esther schreef:

  Waanzinnig mooi geschreven heel herkenbaar

 • Wim de Beijer schreef:

  Indrukwekkend realistisch!

 • Moeilijkheden door mijn hulpmiddel

  Dineke Gerritsen

  Het is alweer bijna een jaar geleden, het feestje van onze dochter. Mijn man kon via Univé goedkope kaartjes voor Blijdorp krijgen. 'Misschien een idee voor haar feest... › Lees meer

  Planning

  Angela Snijder

  Tegenwoordig word zo goed als alles geplant hier in het dagelijkse leven. Routine en planning...ja dat is het toch wel...met onze gedeelde gezinsagenda en soms, ja hee... › Lees meer