Van 2020 naar 2021

Marcia Taroenoredjo

MS & Gezin

Gepubliceerd: 1 januari 2021

Voor mij is 2020 net als een mega strenge winter, te koud, te glad, te somber, te donker, te 'eenzaam' door alle beperkingen voor ons burgers in een tijd waar veel onzeker en oneerlijk is waardoor je vanwege afstand houden en minimaal mag 'chillen' thuis, op straat. En ga zo maar door.. Begrijp me niet verkeerd hoor.. Ik heb talloze keren gelachen, gedanst, gekke en grappige momenten meegemaakt, mooie herinneringen gemaakt en helaas ook dingen meegemaakt die ik het liefst zo snel als mogelijk wil vergeten!

Van 2020 naar 2021

De grootse plannen om met de kinderen naar Suriname voor familie te reizen ging helaas door de huidige situatie in onze wereld niet door. Maar wel zijn wij een compleet gezinnetje met oud & nieuw. Helemaal voor het eerst. Het verlangen was al zo groot en aanwezig, dat we eindelijk na 3 jaar samen kunnen zijn op deze dag. Een nieuw foto momentje voor in de boeken zeg ik!

Wees lief voor jezelf en geniet op jouw manier

Helaas een kleine domper voor de kids (en stiekem ook voor papa én mama haha), we mogen geen mooie kleurtjes met knallen in de lucht schieten dit jaar.. Maar OOK dat mag de pret niet drukken. Ik steek overal in het huis ontelbare 'sterretjes' vuurwerk aan, hebben we nog een beetje die verbrande lucht om ons heen hangen en zien we wat vonkjes. Tsja, je moet toch wat he?! Met dank aan de bezorgers van de pakketjes rond deze extra hectische Kersttijd, krijgen onze kids in ieder geval nog de helft van alle bestelde kado's! Yeahhh!

Waar blijft die Kerstman met zijn slee en hulpjes als je hem nodig hebt? Maar goed, lekker belangrijk. Ik hang overal maretakjes in het huis, zodat overal waar wij lopen, wij liefde kunnen tonen aan elkaar. Door een kus of een knuffel. Want ook al ontbreekt het hier en daar aan vrijheid, toegang, evenementen (!), een uitgebreid samenzijn met familie & vrienden, in ons huis ontbreekt zeker de LIEFDE niet!

Ondanks onze tegenslagen dit jaar op verschillende vlakken, is voor ons ons doel zoals elk jaar bereikt. Onze kinderen hebben liefde, warmte, aandacht, geduld, wijsheid, gezelligheid, kleren, een dak boven het hoofd, af en toe een pizza of ander afhaalvoedsel, cadeaus op hun verjaardag, met sinterklaas (echt het laatste jaar hoor, deze kids geloven allang niet meer in de man met de witte bakkebaard.) gekregen.

We zijn tevreden en gelukkig. We roeien met de riemen die we hebben.

En ondanks dat papa en mama redelijk uitgeput zijn, zijn we tevreden en gelukkig. We roeien met de riemen die we hebben. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds in gevecht om mijn MS medicatie goed in te nemen -ergens nog steeds in ontkenning-, maar er zit schot in de zaak. Mijn dochter van 11 aka personal assistent, helpt mij maar al te goed te ondersteunen. Je kunt haar zien als een externe harde schijf met 2 TB haha... zonder haar hoofd, werkte die van mij écht niet meer zo hoor!

Wat ik denk wat 2021 voor mij in petto heeft, ligt voornamelijk aan mezelf. Mijn mindset, mijn tijd voor mezelf, mijn actieve & inactieve momenten, mijn doelen en de motivatie hiertoe, mijn innerlijke kracht die mij wapent tegen negatieve invloeden van buitenaf, mijn handelen op situaties waar ik niet altijd grip op heb, mijn denkvermogen als het gaat om het zoeken naar oplossingen in situaties enzovoorts. Alles valt of staat door mij. Ik houd van mezelf, mijn gezin, mijn familie & vrienden.

Dit alleen al, zorgt ervoor dat wat er ook gebeurt en op mijn pad mag komen, dat het altijd wel weer goedkomt. Al is het een diep dal of de hoogste berg. Met een lach en een traan kan ik met trots zeggen, dat ik al heel veel gebeurtenissen in mijn leven heb doorstaan en overleefd. Zelfs op de momenten dat ik enorm baal, gefrustreerd ben of mega verdrietig, omdat MS her en der roet in het eten gooit in mijn dagelijks leven, ben ik dankbaar en tel ik mijn zegeningen in dit leven.

Als ik iets wil zeggen, doe ik het wel onder een melodietje en een octaafje hoger

Of ik een 'goede voornemens' persoon ben? Alles behalve joh.. Elke dag streef ik naar positiviteit, naar alles uit m'n dag halen (nee, ga niet van 06:00 tot 18:00 tekeer als een bezetene. No worries kan ik toch niet haha), naar liefde, harmonie en vrede in mijn gezin en met mijn gezin. Ik probeer er elk momentje een gezellig momentje van te maken - tussen alle momenten van de MS moodswings - zoals, keihard de JBL box aanzetten met een goede hardcore mix, HipHop óf R&B (contrast moet er zijn vind ik) als ik een schoonmaakrondje doe of met de lepels in de pannen aan het fornuis roer.

Als ik iets wil zeggen, doe ik het wel onder een melodietje en een octaafje hoger. Kan allemaal joh! Je eigen tevreden nestje en leefwereld creëren ligt in je eigen handen. Dat is ook wat ik in het jaar 2021 absoluut blijf doen. Tuurlijk heb ik een aantal wensen en doelen. Wie niet? Een reis naar verre familie, mijn rijbewijs die ik al uitstel sinds mijn 18e, dat leuke boodschappen autootje, trouwen (waarom niet?), een nieuwe wasmachine bla bla bla..

Het allerbelangrijkste vind ik nog steeds is mijn gezondheid, die van mijn gezin en naasten. Dat ik mentaal en fysiek oké ben, dat ik tevreden ben met hoe mijn leventje is, dat ik mij gelukkig mag prijzen met ALLES wat ik heb, dat ik bevoorrecht ben om mijn geliefden lief te mogen hebben, dat mijn netwerk mij altijd (onder)steunt met de dagelijkse dingen, dat mijn dochter zo mega goed haar best doet op school en ik naarstig op zoek moet naar een Middelbare School (HELP...haha!).

Een jaar om nieuwe kansen met beide handen aan te grijpen en ervoor te gaan!

Want ja, kleine meisjes worden ook groot. Leren liever voor mezelf te zijn, aan mezelf te denken, tijd nuttig besteden -zoals met je ouders, die ook ouder worden-, wat sterker leren te zijn om mijzelf een schop onder mijn kont te geven, als ik het even niet zie zitten. Think happy thoughts toch?

Ik kijk uit naar een mooi, nieuw, fris, gelukkig, gezond en vrij 2021! Een jaar waarin ik het mijzelf gun, om de nieuwe rondes en nieuwe kansen met beide handen aan te grijpen en ervoor te gaan! Streven naar wat ik wil en wat ik belangrijk vind en waar ik waarde aan hecht. Bewust genieten van en met mensen én momenten. Rust in mijn hoofd en lijf, dat is wat ik wil. Zodat ik altijd weer met het beetje energie wat ik dagelijks heb met een tevreden hart kan gaan slapen. Ready voor een nieuwe dag!

Afgelopen jaar te vaak gehoord, dat ik letterlijk aan mezelf moet denken. Het zijn ook de kleine dingen die het doen, dus denk dat ik zo maar eens even ga webshoppen voor mezelf (wél handig hoor als je energetisch beperkt bent, op je kont op de bank, thee'tje erbij (+ koekje) en shop till we drop.. of zoiets haha) Het leven kent zijn ups & downs. Maar als de essentie van het leven niet is, dat je van jezelf houdt en je jezelf alles gunt en alles waard vind om te krijgen of te hebben, heb je nog veel aan jezelf te geven.

Dus, de boodschap is dan ook, wees lief voor jezelf en geniet op jouw manier met volle teugen van alles waar jouw mond veranderd in een glimlach, je ogen gaan stralen en je hart sprongetjes van maakt. Kom maar op met het nieuwe jaar, ik denk dat ik er wel aardig klaar voor ben!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het genot van douchen

Niek Heizenberg

Vandaag een verhaal van Niek over douchen. Het komt uit zijn boek #neveraboringdaywithMS wat hopelijk dit jaar nog uitgegeven wordt. Er werd een speciale zorgunit gepl... › Lees meer

In beweging

Jolanda Ruesink

Nou, de pijnklachten blijven op en af aanwezig. Ik ben nog niet echt overtuigd van het nut van de Body Stress Release, maar ik blijf het nog een kans geven. Wie weet z... › Lees meer