Van kindveilige sluitingen tot blisterverpakkingen

Trevis Gleason

MS & Medicatie

Gepubliceerd: 9 april 2021

De verminderde kracht in de handen en motoriek die hand-in-hand gaan met progressieve MS maken het pakken van onze pillen nog moeilijker. Er zijn een aantal aspecten van het leven met MS die je leven veranderen. Een aantal van deze aspecten zijn afmattend, vermoeiend en kleinerend.

Van kindveilige sluitingen tot blisterverpakkingen

Ook zijn er die beginnen als lichtelijk vervelend maar die serieuzer worden wanneer ze het moeilijker maken om voor onszelf te zorgen. Ik bedoel hiermee de groter wordende moeilijkheid waarmee ik mijn pillenpotjes en andere medicijnverpakkingen die ik in mijn lijf moet stoppen open krijg.

MS heeft niet alleen effect op kracht in de benen, maar ook in de armen

Volgens professor Gavin Giovannoni (MBBCh, Phd) zijn, wanneer het gaat over progressieve multiple sclerose, de armen een vervanger voor de benen voor iemand die in een rolstoel zit. Hij zei dit in verwijzing naar het belang van aandacht voor kracht en beweeglijkheid in het bovenlichaam en de armen wanneer relapsing MS verandert in progressieve MS.

Als persoon die leeft met de steeds groter wordende effecten van secundair progressieve MS moet ik zeggen dat de professor niet alleen helemaal gelijk heeft, maar dat er ook een fijner onderscheid gemaakt kan worden.

Na een paar jaar te hebben geworsteld met medicatie in standaard pillenpotjes, ze iemand van de Life with MS community dat ik eens moest vragen bij de apotheek of ze ook potjes hadden met een andere sluiting, in plaats van de kind veilige sluiting. Mijn kracht en motoriek maakte het bijna onmogelijk om de potjes te openen, en het was net een beetje te veel “in your face, Trevis” terwijl ik worstelde.

Ik heb een nieuwe moeilijkheid ontdekt

Ik moet uitleggen waarom een “gezond uitziende” man van eind dertig zoiets nodig had, en bijna zweren op mijn leven dat er geen kinderen in de buurt van mijn medicijnkastje kwamen. Ondanks dat heeft het een groot verschil gemaakt op mijn kwaliteit van leven en mijn level van frustratie terwijl het aantal medicijnen wat ik kreeg voorgeschreven afnam en aanzwelde.

Gedurende de laatste paar jaar is het aantal tabletten en capsules dat ik moest nemen - of had afgesproken te nemen - gezakt naar een punt waarbij ik niet meer zoveel aan de moeilijkheden dacht. Helaas heb ik door een hele nieuwe reeks gezondheidsproblemen waarmee ik het laatste jaar mee te maken heb gekregen een nieuwe moeilijkheid ontdekt: de blisterverpakking.

Ik kende de moeilijkheid van blisterverpakking al van niet voorgeschreven medicatie: kleine pilletjes, hard plastic, folie, onbetrouwbare vingers. Dit eindigde zelden goed, en vaak op handen en knieën op de grond om te zoeken naar de pil die eindelijk uit de verpakking was terwijl mijn handen en vingers niet snel of beweeglijk genoeg waren om de pil op te vangen.

Mijn vingers kunnen het niet meer aan

Toen ik als als patiënt vertegenwoordiger bij een groot onderzoek naar medicatie bij progressieve MS zag dat er een advies werd voorgesteld van 5 dosis per dag, elk in zijn eigen blister, heb ik de onderzoekers gevraagd of ze iets weten van de symptomen in het bovenlichaam bij MS.

Als je progressieve MS heb is de kans groot dat als iemand een alles veranderende behandeling regeert waarbij je elke dag 5 kleine blisters open moet maken om je medicijnen te nemen lijkt op de man die een zeilboot bouwt in zijn kelder en die er dan niet uit krijgt.

De laatste tijd, en zeker sinds mijn niet MS gerelateerde gezondheidsklachten ook medicijnen nodig hebben, valt het me op dat steeds meer van deze medicijnen in een blisterverpakking zitten. Van antibiotica tot cholesterol verlagende medicatie, pijnstillers, en zelfs de medicijnen van mijn hond, mijn vingers kunnen het gewoon niet meer aan!

Het was de druppel die de emmer deed overlopen

Misschien was de recente medicatie voor onze hond de druppel die de emmer deed overlopen. Ik moet mijn apotheker gaan vragen of ze mijn verpakkingen kunnen openmaken voor me en de pillen in een normaal pillenpotje willen stoppen. Het betekent dat ze minder lang houdbaar zijn, en ik moet vaker langs de apotheek moet om mijn recept te laten herhalen.

Maar wanneer het nemen van de medicijnen enorme weerzin opwekt voordat ik zelfs de pil maar in mijn hand heb, hoe kunnen artsen en farmaceuten dan van ons verwachten dat we de voorschriften netjes opvolgen?

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • witte schreef:

  Inderdaad als gewoon niet vanzelfsprekend meer is………..

 • Hoe gaat het echt met je?

  Annelies van der Heide

  In haar column vraagt Annelies zich af of de vraag, hoe is het, wordt gesteld uit gewoonte of belangstelling. Wanneer je MS hebt, krijgt een simpele gewoonte vraag een... › Lees meer

  Over de drempel…

  Marien Faasse

  Het korte maar indrukwekkende verhaal van Marien. Over de aanvraag van een rolstoel. Over zijn vriendin die herstellende is van gezondheids-dingen. Een verhaal over tr... › Lees meer