Vrijwilligerswerk

Marian Böhmer

MS & Werk

Gepubliceerd: 4 oktober 2021

Sinds mijn dochter, nu 27 jaar, naar de basisschool ging doe ik vrijwilligerswerk. Ik was een deel afgekeurd met mijn fybromyalgie en ik had mijn handen meer vrij. Voor de rest zorgde ik voor het huishouden, deed de administratie voor ons bedrijf en voedde ik mijn dochter op. Mijn (inmiddels ex-) man werkte heel veel in het buitenland of verder van huis. Vrijwilligerswerk was dus een goede oplossing.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend, oké maar in overleg is er heel veel mogelijk. En toen ik er mee begon was (of ik wist nog niet beter) ik nog gezond. Ik heb 9 jaar de Bingo verzorgt waar de opbrengst voor de Zonnebloem was en ik heb meegewerkt met de dagtochten met de boot. Ik heb in het restaurant van een zorgcentrum gewerkt. En ik heb in het Openbaar Vervoer museum gewerkt. En een rolletje gehad bij het Mechteld te Ham weekend. Allemaal met heel erg veel plezier.

Ik heb altijd met plezier vrijwilligerswerk gedaan

Maar de Bingo en het restaurant werk heb ik moeten stoppen omdat ik het niet meer op kon brengen. Het werkt een beetje vreemd in mijn hoofd door te denken nou ja het kan niet meer en dan gewoon door te gaan. Er geen seconde over na te denken waarom ik dat niet meer zou kunnen. Na het museum ben ik bij de dagopvang terecht gekomen. Daar lag mijn passie. Zo mooi om dingen te bedenken voor de mensen waarvan ze zelf nooit dachten dat ze het konden maar ze blijken het toch te kunnen.

Het was een ontzettend gezellige lieve groep, en een heel heel fijn team. In die tijd heb ik ook te horen gekregen dat ik MS had. Zij zijn er in gegroeid. Ze kenden me natuurlijk en wisten dat ik mezelf wel red, alles wat ik zelf kan doen dat doe ik. En als het echt niet kon had ik maar een half woord nodig en ze stonden klaar.

Het was een welzijnsstichting en zij deden de dagbesteding over aan een zorgcentrum. Na een vervelende periode waar het op neerkomt dat het hele team van de welzijnsstichting aan de kant is gezet. Daar hebben we samen veel verdriet van. Ze hebben iets geweldig moois stuk gemaakt en ze hebben het niet door.

Ik leef in het nu

Maar voor mij is het dubbel zuur. Ik heb altijd met heel veel plezier het vrijwilligerswerk gedaan. En ik zou dus wel weer wat anders willen zoeken. Maar wat? Mijn passie ligt bij de senioren, dat is wel duidelijk en die mogelijkheid zou er ook zijn in het dorp vlakbij. Maar heb ik er nog zin in om van voren af aan te beginnen, in de zin van.... Zij kennen mij natuurlijk niet.

Als ik daar nieuw zal zijn moet ik vertellen dat ik MS heb, dat vind ik helemaal niet erg. Ten eerste voor de duidelijkheid en ten tweede zie je het direct en dan zou je maar rare conclusies krijgen. En dan begint het. "Kun je dat wel?" "Moet ik je helpen?" "Zal ik dat maar even doen?" Ik word al helemaal kriegelig als ik er aan denk. Weer uitleggen, en vooral heel erg duidelijk maken dat je mij gewoon lekker moet laten klooien en als ik het niet kan horen ze het wel.

Heb ik daar nog zin in? Nee, eigenlijk niet. Maar de consequentie is dan wel dat ik geen vrijwilligerswerk meer doe terwijl ik daar altijd zo voor gepleit heb. Het houd je sociaal een maatschappelijk betrokken. Al is het maar 1 ochtend in de week. Tot nu toe ben ik al vanaf begin zomer thuis van werk en of ik ooit nog aan de slag ga, ik weet het niet. Meestal komen er dingen op mijn pad en komen die niet, dan maar niet. Ik leef in het NU en zal wel zien wat er later gebeurd.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een depressie? Ik?

Marian Böhmer

Na onze oproep om verhalen te delen over depressie en om hier vooral niet te lang zelf mee rond te lopen, druppelden de verhalen binnen. De lading van de verhalen mag ... › Lees meer

VUMC

Marleen van Diest

Ik ben net terug uit Amsterdam uit het VUMC voor mijn second opinion en ben op zich goed geholpen maar eerlijk gezegd ben ik er een beetje van in de war geraakt. Missc... › Lees meer