Ziek zijn en MS

Paula Smit

MS & Mallemolen

Gepubliceerd: 15 februari 2017

Op 4 september 2016 krijgen we een mail binnen van Paula Smit. En ondertussen ontvangen we op 31 januari 2017 inmiddels haar zesde verhaal. Paula is één van onze vaste schrijvers met een eigen blog. Haar site kan je vinden via De Eeuwige Twijfelaar. Haar nieuwe verhaal is een herkenning voor vele MS'ers. Hoe gaan jullie om met die bijkomende kwaaltjes? Paula vertelt...

Ziek zijn en MS

Een aantal weken geleden heb ik mijn jaarlijkse MRI – scan gehad. De uitslag was positief, in die zin dat er op de scan in mijn hersenen geen nieuwe plekjes zijn gevonden. Dat is natuurlijk fijn nieuws, maar toch voel ik me niet helemaal opgelucht en blijft de vraag: "Wat gaat de MS met mij uitspoken?", de laatste weken regelmatig in mijn hoofd ronddolen.

De afgelopen periode kwakkel ik een beetje met mijn gezondheid. Of moet ik zeggen MS? Want dat onderscheid vind ik verrekte lastig. Ik weet nooit of het nu de MS is die ervoor zorgt dat ik me niet lekker voel, of dat ik, net als velen anderen, gewoon een keer de griep heb.

Nu, een aantal maanden later, blijf ik klachten houden en weet ik dus niet of het weer een nieuwe blaasontsteking is...

Een aantal maanden geleden moest ik, net as zovelen, naar de huisarts voor een blaasontsteking. De eerste antibioticakuur bleek niet voldoende te helpen en dus kreeg ik er een andere overheen. Nu, een aantal maanden later, blijf ik klachten houden en weet ik dus niet of het weer een nieuwe - of nog steeds dezelfde blaasontsteking is, of dat de klachten gerelateerd zijn aan mijn MS.

Tijdens het gesprek met mijn neuroloog stelde ik hem deze vraag. Hij kon daar geen direct antwoord op geven. Ja, ik heb een litteken in mijn ruggenmerg wat dit gebied (onderkant van mijn lichaam) kan aantasten, en het kan dus goed zijn dat deze klachten daardoor veroorzaakt worden, maar dat hoeft niet zo te zijn.

De onzekerheid die daarbij komt kijken, is niet fijn.

Tijdens de controle MRI maken ze alleen een scan van je hersenen en dus weet je niet wat er in het ruggenmerg te zien is. Meestal merk je aan de klachten wel dat er iets aan de hand is, dus is het voor de controle voldoende om alleen het hoofd te controleren.

Maar goed, ik heb dus nu wel al een tijdje klachten en ik weet niet of dit door het "oude" litteken komt of dat er een nieuwe activiteit is ontstaan. En dus zit ik nu in de molen van de onderzoeken. De onzekerheid die daarbij komt kijken, is niet fijn. Het is niet officieel, maar bij bijna alle "MS-mensen" die ik ken, is bekend dat stress ervoor kan zorgen dat de klachten die je hebt, verergeren of weer op spelen. Ook dat maakt het uitzoeken van wat er nu aan de hand is erg lastig.

Stress verergert weer de klachten, dus voel ik me meestal niet veel beter als ik onderzoeken heb.

Als de huisarts mij de vraag stelt of ik de laatste tijd erg moe ben, weet ik niet zo goed wat ik daarop moet zeggen. Ik ben heel vaak moe, dus ben ik nu nog vermoeider dan dat ik normaal ben of niet? En ook bij de vraag wat voor klachten ik heb, weet ik niet of ik die altijd aanwezige klachten (tintelingen, duizeligheid, concentratieproblemen, coördinatieproblemen) moet benoemen of niet.

Ik merk aan mezelf dat ik eigenlijk altijd eerst al mijn "bekende" klachten afvink, voordat ik de huisarts bel. En als ik dan vind dat ik echt heen moet, omdat er iets anders aan de hand is, dan merk ik dat elk bezoekje aan een arts of ziekenhuis weer een zenuwslopend iets is, omdat ik dan geconfronteerd word met mijn MS. Stress verergert weer de klachten, dus voel ik me meestal niet veel beter als ik onderzoeken heb. Het voelt een beetje als een spiraal waar je niet zo makkelijk uit komt.

...ik hoop natuurlijk dat het "gewoon" een blaasontsteking is!

Ik ga nu uitzoeken wat er aan de hand is en ik hoop natuurlijk dat het "gewoon" een blaasontsteking is en dat het niets met de MS te maken heeft. Gek hoe je dan blij kunt zijn met het feit dat je alleen de griep hebt of een blaasontsteking. :-)

Liefs,

Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het taboe!

Lauren van Gestel

Wisten jullie dat Lauren ook een eigen blog heeft? Hierop schrijft zij nog veel meer inspirerende verhalen. We willen jullie graag wijzen op MadeStronger; een site met... › Lees meer

Maar ik krijg toch wat anders?

Dick Hofstra

Toen kwam de MS. Eind maart 2012 stond ik op om naar het werk te gaan. Pijn in nek en rechterschouder. Verkeerd liggen slapen, dacht ik. Wat zenuwen bekneld, gaat wel ... › Lees meer