Challenges

Jolanda Ruesink

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 19 maart 2021

Gisteren was de laatste dag van mijn 30-dagen IKPAS-challenge. Dus vanavond zou ik mezelf weer helemaal te buiten kunnen gaan aan de alcohol. Ware het niet dat ik met mezelf heb afgesproken, sinds de IKPAS-challenges van vorig jaar, voortaan alleen nog maar in het weekend alcohol te drinken. Bovendien bestaat mijn weekend weer keurig uit twee dagen, vrijdag en zaterdag.

Challenges

Ik hou het ook bij twee glaasjes per avond. Mijn lever heeft het al zwaar genoeg te verduren met alle medicijnen. Hiervoor had ik een steeds langer weekend. Gemakshalve trok ik de donderdag en de zondag ook al bij het weekend. Nu is het wel zo dat het voor mij niet zo erg veel uitmaakt of het nou weekend is of niet, maar je moet ergens een grens trekken vind ik.

Mijn leven bestaat uit apps en challenges

Dus ik pas toch nog maar even tot volgend weekend, om vervolgens half februari weer te beginnen aan mijn volgende challenge die 40 dagen gaat duren. Vorig jaar heb ik dat ook gedaan, dat ging prima.

Afgelopen vrijdag had ik een belafspraak met mijn neuroloog. In overleg met hem heb ik besloten weer te beginnen met Fampyra. Ik merkte dat ik de afgelopen tijd toch wel slechter liep. Dit werd vooral duidelijk aantoonbaar als ik mijn dagelijkse Ommetje liep. Tsja, ook daar doe ik aan mee. Mijn leven bestaat uit apps en challenges.

Ik kon op mijn mobiel, waar ik de Ommetjes-app op heb geïnstalleerd, zien dat het ongeveer twee minuten scheelt op een rondje van anderhalve kilometer als ik Fampyra inneem. Dat lijkt me toch wel de moeite waard. In ieder geval gaat het lopen me dan iets gemakkelijker af. Nog niet echt om naar huis te schrijven, maar beter. Verder krijg ik er ook nog een medicijn bij om beter te slapen en tegen de pijntjes hier en pijntjes daar. Benieuwd wat dat gaat doen en of dat nog wat oplevert.

Niemand die het ziet hoe belachelijk ik daar in mijn eentje mijn best aan het doen ben

Nu we nog steeds in de lockdown zitten ben ik blij met alle middelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Zo loop ik zoals gezegd dagelijks een rondje met Erik Scherder met de Ommetjes-app, ik doe Yoga met Milou via YouTube. Ik heb ook al een aantal keer via YouTube meegedaan aan een lesje Fit en Vitaal van onze eigenste Bianca van Wenters Sports.

Onze zolder is van alle gemakken voorzien. Ik kan de filmpjes casten met de Chromecast en op een televisie, die we aan de muur hebben hangen, afspelen. Dus doe ik braaf mee met de oefeningen en lig op mijn matje me in allerlei houdingen te wringen. Het is ook wel lekker privé daar, dat scheelt dan weer. Niemand die het ziet hoe belachelijk ik daar in mijn eentje mijn best aan het doen ben.

“Ik zwaai met knotsen en een hoepel, blieve lenig en heel soepel….”  (Hulzer Willem en ziene leu). Alles om te proberen om het niveau van lichamelijk functioneren een beetje gelijk te houden. Gelukkig heb ik ook nog twee keer in de week in reallife een half uurtje fysio. Toch zal ik blij zijn als we weer een beetje meer mogen, maar ja wie niet! Voorlopig zal het nog wel even beperkt blijven denk ik. Tot nu toe lukt het heel goed met alle challenges, dus deze challenge zal ook wel gaan denk ik.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schaken of Russisch roulette?

Helen van der Veen-Bijlsma

Een jaar en 3 maanden geleden. Als de dag van gister. De tunnel en de herrie ook dit jaar hetzelfde, onveranderd. Eigenlijk mijn gezondheid ook. Mijn loopfunctie, mijn... › Lees meer

Mariëlle vertelt… #WereldMSDag

Mariëlle

Een verhaal van Mariëlle. Niet alleen tijdens Wereld MS dag hebben wij MS. Nee, alle dagen van het jaar. 365 dagen per jaar. Elke 24 uur. Wij worden er elke ochtend me... › Lees meer