Chronisch

Sonja van der Vlist

MS & Acceptatie

Gepubliceerd: 25 juni 2021

Volgens het woordenboek betekent chronisch langdurig. Dit hoeft niet alleen met een ziekte te maken hebben. Ik ben chronisch aan het lachen en ik ben verliefd op mijn partner in crime, mijn echtgenoot al bijna 36 jaar. Dit is chronisch, toch? En ik ben chronisch aan het reizen zeker naar onder andere Zuid-Afrika en Australië toe. Helaas in juli 2006 kreeg ik de diagnose MS. O jee, wat nu?

Chronisch

Wat je overkomt kan je vaak niets aan doen, wel hoe je ermee omgaat, daar heb je wel een keuze in. Neem je de slachtoffer rol aan en ga jij achter de vensterbank met geraniums zitten?  Of kijk je wat kan je met het feit van het hebben van een chronische ziekte toch kan doen om je dromen toch waar te maken?

De keuze was niet moeilijk

De keuze was niet echt moeilijk want heb ik geen vensterbank en ik vind geraniums niet aangenaam ruiken. Ik heb dus voor de eerste optie gekozen. Gelukkig heb ik een partner die ontzettend in mij gelooft. Een soort partner in crime, zeg maar.

Op zijn werk werd een Foundation opgericht en daar ben ik bestuurslid van geworden. Vanaf 2012-2021 heb ik dit gedaan. Mooie projecten hebben de revue gepasseerd. Echt heel mooi.
In 2017 bestond de Foundation 5 jaar, een lustrum dit moest gevierd worden. Want vier het leven tenslotte. En dit deden wij ook..

Toevallig gingen wij naar Australië waar mijn partner een marathon wílde lopen bij Ayers Rock. Dit was een mooie combinatie. Hij werd gesponsord door zakenrelaties en er werd genoeg geld opgehaald. Samen met een firma, gespecialiseerd in het maken van sportprotheses kon de Foundation 3 jonge sporters helpen die ondanks hun fysieke uitdaging ook hun dromen wilde vervullen.

Leuk detail, ik was aanwezig bij de finish toen mijn partner over de finish was gerend, rende hij terug, pakte mijn hand en gingen wij samen nogmaals over de finish, leuk detail: de omroeper riep om dat ik precies 1 seconden sneller was dan mijn partner.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marianne schreef:

  Een kanjer ben je, een stimulatie voor velen

 • Vijf Aandachtspunten voor je volgende afspraak met de neuroloog

  Jillian

  In ons dagelijkse leven moeten we al veel dingen onthouden….. Gooi daar nog eens een milde dosis MS “cog fog” overheen dan is de kans groot dat tegen de tijd je eindel... › Lees meer

  De zoektocht naar goede medicatie

  Angela Snijder

  In Alkmaar heeft ze voornamelijk Prednisolon gehad en zijn er niet echt zover gekomen om te kijken of er eventueel een remmer voor haar was waar ze mee kon beginnen. N... › Lees meer