Een positieve bevestiging

Anika Linckens

MS & Leefstijl

Leeftijd: 28

Gepubliceerd: 15 juli 2020

Type MS: RRMS

Diagnose sinds: 31-05-2018

Jullie zullen mij vast wel al eens gehoord of gezien hebben in een vlog of via Platform MS een verhaal van mij gelezen hebben. Ik heb MS sinds mei 2018 en heb daarin al veel meegemaakt. Van medicatie tot alternatieve geneeswijzen, van een gezonde leefstijl tot voeding.

Een positieve bevestiging

1 jaar lang heb ik mee gedaan aan een onderzoek in het VuMC in Amsterdam. Daar werden iedere 3 maanden verschillende neurologische testen gedaan en MRI scans uitgevoerd. In dat jaar tijd ben ik, mede door de gesponsorde FitBit van dat onderzoek, meer gaan bewegen.

Ik heb voor mezelf het tegendeel bewezen

Van 3 tot 5 km stevig door wandelen na het avondeten tot een rondje fietsen op de elektrische fiets. Maar ook heb ik weer mijn fitness/krachttraining opgepakt. Toen ik mijn diagnose kreeg was ik al veel met fitness en krachttraining bezig. Daar begonnen ook mijn klachten, namelijk op de loopband.

Een alternatieve therapeut heeft mij er later op gewezen dat ik te weinig spieren had. Het fundament van mijn lichaam was er niet. Toen ben ik weer met krachttraining begonnen. Het duurde even voordat ik er weer vertrouwen in had.

Ondertussen durf ik te zeggen dat ik verbluft ben van mijn goede conditie. Laatst heb ik die gevreesde loopband weer getrotseerd. Met gemak kon ik 15 minuten hardlopen. Toen begon mijn been en een stuk van mijn lichaam te haperen. Daar ligt dus de trigger. Maar ik ga proberen dit iedere keer iets te verlengen. En wie weet, ga ik ooit de 5 km hardlopen!

Verbluffend hoe je lichaam op iets reageert

Terug naar het ziekenhuis. Mijn neuroloog en bijbehorende verpleegkundige hebben in die 2 jaar tijd wel in de gaten dat ik enorm eigenwijs ben en mijn eigen weg bewandel. Hoe vaak ze me ook weer aan de medicatie willen hebben, hoe meer ik dit afwijs.

In het verleden heb ik Rebif en Tysabri gebruikt. Van beide werd ik zo ongelooflijk ziek! Meer klachten en toestanden dan zonder medicatie. En het is niet eens bewezen dat medicatie zin heeft…

Ze weten ook dat ik veel met voeding doe. Ik eet geen gluten, geen soja, geen zuivel en geen glutamaat. Ik drink geen alcohol en alleen water. Dat maakt zo’n verschil bij mij! Als ik nu iets van dat alles eet of drink merk ik dat meteen. Ik krijg klachten aan mijn hand, arm of been. Ook kan ik dan ineens zoveel minder energie hebben. Echt verbluffend hoe je lichaam daarop reageert.

Ik hoop dat andere mensen hier ook baat bij kunnen hebben

Doordat mij dit enorm helpt, hoop ik dat andere mensen hier ook zoveel baat bij kunnen hebben. Ik wilde eigenlijk meer doen in mijn leven, maar dit durfde ik eerder nooit aan vanwege mijn MS. Omdat mijn MS nu zo stabiel is, heb ik na lang wikken en wegen de stap genomen om weer te gaan studeren. En dat naast mijn fulltime baan en als vrijwilliger voor Platform MS.

De studie waar ik inmiddels mee bezig ben sinds februari is HBO Voeding & Diëtetiek. Ik wil graag de basisbeginselen van het lichaam en voeding weten. Daarna zien we wel verder. In de toekomst wil ik mensen met ziektes gaan helpen door middel van voeding. Inmiddels heb ik mijn eerste twee tentamens behaald. Yess! Het vertrouwen in mezelf stijgt. Dit voelt zo goed!

Maar nu terug naar de controles in het ziekenhuis. Het traject van Amsterdam is achter de rug en ik mocht weer naar mijn eigen neuroloog en MS-verpleegkundige. Deze keer was de afspraak alleen met de MS-verpleegkundige. Zoals bekend wordt er gevraagd wat er allemaal gewijzigd is, sinds de laatste keer dat ik daar was geweest. Zoals hierboven ook het gehele verhaal opgenoemd.

Ik was min of meer in shock

Aan het einde van het gesprek kwam de mededeling om over 3 maanden terug te komen bij de neuroloog en dan waarschijnlijk in december een nieuwe MRI scan te maken. Daarmee ging ik akkoord. Onder controle blijven in het ziekenhuis vind ik verder prima.

Maar toen de MS-verpleegkundige het volgende zei was ik min of meer in shock: Jouw MS is zo stabiel, medicatie is absoluut niet aan de orde. Huh? Wat? Hoor ik dat nu goed? Na mij iedere 3 maanden te vertellen dat medicatie toch wel degelijk verstandig was om te pakken, heb ik voor mezelf min of meer het tegendeel bewezen?

Dit geeft zo’n goed gevoel! Ik zal het even afkloppen want wie weet… Ik hoop voor alle mede MS-ers dat jullie ook een positief en met niet al te veel klachten je leven kunt leiden wat je graag wilt.

P.S.: Jullie kunnen mij ook volgen op de Facebookpagina van PS Ik heb MS. Een campagne om MS meer bekendheid te geven.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marlies esser schreef:

  Annika . Je bent een echte topper zo mooi om te lezen hoe jij alles aan pakt .Heb bewondering voor jou .En werken en tevens nog een studie erbij doen , wat een energie .

 • De waarheid horen over mijn MS doet pijn

  Trevis Gleason

  Velen van ons herkennen het dat als onze wonden af en toe (of regelmatig) opnieuw opengaan wanneer een nieuw MS verschijnsel zich aandient, of een oud symptoom opnieuw... › Lees meer

  Sandra vertelt over haar MS

  Sandra van Leijden

  Als we via via het verhaal van Sandra lezen, zijn we direct onder de indruk. Een verhaal met een randje en zeer persoonlijk beschreven. We vragen aan haar of haar verh... › Lees meer