Het leven is nog steeds de moeite waard, ook met MS!

Annemiek Roovers

MS &

Gepubliceerd: 22 februari 2019

We hadden in mei 2018 contact met Annemiek omtrent een verhaal over Wereld MS dag. Annemiek wilde graag haar verhaal delen en inmiddels is dit gelukt. Het maakt ook niet uit wanneer jij je verhaal deelt. Elke dag leef je met MS... Annemieke's MS dag.

Het leven is nog steeds de moeite waard, ook met MS!

Het is 2008, ik zit in het VU Amsterdam, wachtend op de uitslag van de MRI. Ik had weinig verwachting dat hier iets uit zou komen , ik had al een heel traject achter de rug zonder duidelijkheid en deze MRI was een soort laatste “hoop”. Hierdoor kwam de diagnose des te harder aan. De MRI liet een baan zien van myelineschade aan het ruggenmerg met als diagnose: PPMS. Gek genoeg was er naast de schok ook opluchting.

De klachten zijn begonnen met pijnlijke tintelingen in mijn armen en benen, dove vingertoppen en het gevoel van kruipende beestjes onder de huid.

Er was dus wel degelijk wat met me aan de hand, eindelijk werd ik serieus genomen en het had zelfs een naam! Tegelijk met de diagnose werd ons verteld dat er bij deze vorm van MS weinig tot geen behandeling mogelijk was. Dat was het begin van een lange weg vol onzekerheid, vragen, ongeloof, verwarring, doen of het er niet is maar uiteindelijk toch ook een soort acceptatie. Deze weg was voor mijn man en kinderen misschien nog wel moeilijker dan voor mijzelf.

Inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder en heeft de ziekte gelukkig nog niet drastisch toegeslagen. De klachten zijn begonnen met pijnlijke tintelingen in mijn armen en benen, dove vingertoppen en het gevoel van kruipende beestjes onder de huid. Daarbij een allesoverheersende vermoeidheid. Zo moe soms dat praten al teveel is. Mijn linkerbeen werd zwak waardoor het lopen steeds onstabieler werd.

Het lopen en lang staan gaan inmiddels een stuk moeilijker waardoor ik bij lange afstanden een stok gebruik. De meeste hinder ondervind ik echter van de zenuwpijnen in mijn lichaam en spasticiteit in mijn benen. Zenuwpijn voelt als een onophoudelijke elektrische stroom die door mijn lichaam giert en me soms tot wanhoop drijft. Hiervoor gebruik ik sinds kort, met resultaat, CBD olie.

De toekomst is nog steeds onzeker maar geldt dat niet voor ieder mens?

Sport was mijn lust en mijn leven maar daar heb ik volledig afscheid van moeten nemen. Dat is iets waar ik niet teveel bij stil wil staan. In de afgelopen jaren heb ik echt geleerd om te leven bij de dag en te genieten van de eenvoudige dingen in het leven. Dat zie ik wel als een groot geschenk wat deze ziekte mij gebracht heeft. Vóór de diagnose was ik echt een piekeraar en zag ik snel beren op de weg, altijd bezig met de toekomst. Nu neem ik het leven meer zoals het komt (“Carpe Diem”) en dat geeft zoveel rust.

Een aantal maanden geleden zag ik een interview met Sjoukje Hooijmaaijer, die zelf in het laatste stadium van kanker zit, en werd getroffen door de uitspraak “Ik weiger vooruit te gaan lijden”. Het gaat om een bepaalde mindset; hoe ga je om met dat wat je overkomt en laat je de ziekte je leven beheersen of beheers jij de ziekte. Afhankelijk zijn/worden, steeds een stukje inleveren, onzekerheid over het verloop, angst voor wat er komen gaat… Dit alles laat ik niet in de weg staan van het genieten van de mooie dingen in het leven.

Ook al heb je MS, je kunt nog altijd liefde geven en ontvangen!
Ook al heb je MS, je kunt nog altijd samenzijn met mensen die van je houden!
Ook al heb je MS, voor niets gaat de zon op, je kunt nog altijd genieten van de natuur!

Ik ben heel dankbaar dat ik deze ziekte niet alleen hoef te dragen. Ik word mentaal en fysiek enorm gesteund door mijn fantastische man, die mij bijvoorbeeld de trap op draagt als ik niet meer kan lopen. Ook vind ik vreugde in mijn gezin. Mijn geloof in God heeft me enorm geholpen om positief in het leven te blijven staan en dankbaar te zijn voor alles wat nog wel mogelijk is. De toekomst is nog steeds onzeker maar geldt dat niet voor ieder mens?

Annemiek Roovers-Janse, 49 jaar.
Getrouwd met Claude, moeder van Esther, Sanne en Timo en oma van Emanuel.
Secretaresse Spoedeisende Hulp (24 uur p/w)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eric schreef:

  Wijze Woorden zijn dat om niet vooruit te lijden en te genieten van het heden. Ik weiger me neer te leggen bij het feit dat ik MS heb en me zorgen te maken over de toekomst. Ik heb 3 jonge kinderen en wil er zo lang mogelijk voor ze zijn. Maar niemand weet hoe mijn toekomst er uit gaat zien, dus het heeft geen zin om daar nu al zorgen om te maken.

 • Petra schreef:

  Lieve Annemiek , wat heb ik een respect voor jou . Zoals jij omgaat met deze ziekte verdiend veel respect . Je doorzettingsvermogen en je kracht , ik heb er veel bewondering voor . Elke dag heb jij ondanks de pijn toch altijd weer die prachtige lach op je gezicht . Je bent en fantastisch lief en mooi mens . Ik ben zo blij met een collega zo als jij . Liefs en een dikke knuffel . Petra van Dijk .

 • Gees Huls schreef:

  Hoi Annemieke, ik heb erg veel bewondering voor jou en hoe je met je ziekte omgaat! Hef is een geftig vehaal. Ik heb jaren met je gewerkt en dat was altijd erg positief! Zoals jij er mee omgaat kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Ik denk heel positief aan jou terug (nu ik zelf niet meer werk) Groet.

  • Annemiek schreef:

   wat een lieve reactie Gees! Ik heb ook altijd heel fijn met jou gewerkt! hoop dat je geniet van je vrijheid en (hopelijk) gezondheid nu! liefs, Annemiek

 • Elles groenewegen schreef:

  Hoi Annemieke,

  Ik ben ook 49 jaar en kreeg ook in 2008 de diagnose MS PPMS. Lopen gaat nog wel maar noem het maar strompelen. Heb tot nu toe veel baat bij Fampyra maar wordt niet meer vergoed. Zal ook straks met n stok moeten gaan oefenen om mee te lopen. Welke CBD olie gebruik je. Heb hier al veel positieve ervaringen over gelezen. Positief blijven en genieten van alles wat je nog wel goed kan.Toi hoi en bedankt voor je verhaal
  X Elles

  • Annemiek schreef:

   wat fijn dat je baat hebt bij Fampyra en wat vreselijk dat dat niet meer vergoed wordt!
   ik gebruik de CBD olie van de natuurwinkel van Jacob Hooij. en dan wel redelijk veel druppels.

 • José Sluijmer schreef:

  Geweldig hoe jij in het leven staat. ik probeer ook positief in het leven te staan maar dat is soms best lastig.

  • Annemiek schreef:

   Het is ook best lastig en misschien heb ik nog wel makkelijk praten. ben nog niet aan huis gekluisterd en heb afleiding van de dagelijkse pijn. probeer naar de dingen te kijken die je nog wel kunt en hebt!

 • Netty schreef:

  Lieve Annemieke,
  Ik weet wat je dat je het hebt, maar het zo te lezen komt toch weer binnen.
  Maar wat prijs God dat jij mijn vriendin bent en in die van jou mag zijn. Ik ben ervoor je en jij voor mij.
  Dikke knuffel je vriendin Netty

 • Anika schreef:

  Wow moedig en super verhaal!
  Zelf gebruik ik ook CBD olie en dat helpt inderdaad 🙂

 • Rob de Groot schreef:

  Hoi Annemiek,

  Dit verhaal lijkt 1 op 1 op dat van mij.

  Lopen gaat nog prima ondanks dat ik wat wankel.

  Sta net als jij positief in het leven en probeer alles wat ik nog te blijven doen, je weet maar nooit wanneer….

  Wat geweldig dat jij steun krijgt van man en kinderen.

  Ook je geloof helpt jou. Dat is heel fijn. Ik heb geen geloof. Ben gescheiden heb net als jij 3 kinderen die om de andere week in het weekend bij mij zijn net als iedere woensdag.

  Grt. Rob

 • Angst voor zichtvermindering

  Jody Mooij-Nanne

  Jody deelt met ons haar verhaal. De angst die ze heeft dat er iets gaat gebeuren met haar zicht. Hiervan heeft ze helaas al de eerste symptomen van moeten beleven. Lee... › Lees meer

  Bescherming voor jou en mij

  Helen Bijlsma

  Ik draai de sleutel van het contact. Heb net mijn auto geparkeerd, sta voor het adres waar ik moet zijn voor het leveren van zorg aan een cliënt. Ik pak mijn spulletje... › Lees meer