Hitte

Hennie van Gink

MS & zomer

Gepubliceerd: 24 augustus 2018

Wij hebben aan onze Facebook lezers gevraagd hoe zij omgaan met de warmte van dit moment in Nederland. Hennie stuurde hierop haar verhaal aan ons. Dit is hoe Hennie omgaat met de hitte.

Hitte

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Hennie van Gink - 58 jaar - en heb sinds maart 2017 de diagnose ms, specifiek PPMS. Ik heb al vele jaren klachten, mogelijk meer dan 20 jaar geleden begonnen met een oogzenuwontsteking. Hoe ga ik om met de warmte?

Ik probeer zoveel mogelijk luchtige kleding te dragen (korte broek en jurken) en doe het zoveel mogelijk rustig aan. Ik draag voor mijn linkerbeen een brace, maar dat weerhoudt mij er niet van om een korte broek te dragen, het hoort nu eenmaal bij mij. Het is ook zo dat ik niet meer werk, dat maakt het natuurlijk wat makkelijker om even niets te doen. Ik ga twee keer per week naar fysiotherapie om mijn mobiliteit zoveel mogelijk te behouden, en dat ben ik tijdens de hitte gewoon blijven doen, ik doe het gewoon wat rustiger aan. Als ik het gevoel heb dat het echt te warm wordt dan ga ik lekker met mijn voeten in een teil met water zitten.

Douchen doe ik vrij koud, dan ben je minder moe.

Regelmatig ga ik fietsen en als ik naar de zee wil dan zoek ik een strand op, dat ook makkelijk toegankelijk is voor mensen, die beperkt zijn wat betreft lopen. Douchen doe ik vrij koud, dan ben je minder moeIk doe dus alles nog, alleen in een lager tempo. Ik moet er wel bij zeggen dat ik kort na de diagnose ben begonnen met de OMS lifestyle (dieet, meditatie en beweging volgens prof. George Jelinek) en dit zorgt er wellicht voor dat ik meer energie heb, waardoor ik mij toch staande weet te houden in de hitte.

En hopelijk blijft dat zo…

Hennie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • René de Jager schreef:

  Bijtijds in de morgen wat boodschappen doen en rondom huis rommelen, daarna binnen bij de airco en pas in de avond naar buiten.
  Met de boot op vakantie waar ik erg naar uit keek maar even overgeslagen en wachten of er nog een gelegenheid komt als de temperatuur weer onder de 25 gr. zakt.

 • Positief met MS

  Carla Ornelis

  Positief blijven is heel belangrijk. Vallen en opstaan, iedere dag weer opnieuw. Lees hier hoe Carla met haar MS omgaat en altijd positief blijft. Hoe ze omschakelt al... › Lees meer

  Op vakantie met gekoelde medicatie

  Kenny Oenema

  Voor de mensen die met hun gekoelde medicatie op vakantie gaan deze zomer, hebben we misschien wel een goede tip. Kenny heeft hier ons over geschreven. De moeder van K... › Lees meer