Hoe het begon bij Annelies…

Annelies van der Heide

MS & Fibromyalgie

Gepubliceerd: 7 september 2016

Een oproep op Facebook om ons te helpen met social media en onze website, zorgt voor, onder andere, een reactie van Annelies van der Heide. Annelies is nogal van het schrijven aangezien we binnen enkele dagen al ruim vijf verhalen hebben ontvangen. En ze heeft er nog meer voor ons.

Hoe het begon bij Annelies…

Eerst zal ik me even voorstellen. Ik ben Annelies en weet sinds mei 2015 dat ik MS heb. Ik ben een "gescheiden" moeder van 35 jaar met een lieve dochter van 6 jaar. Ik werk nog 20 uurtjes in een warenhuis. En daarnaast ben ik graag creatief bezig en haal ik voldoening en energie uit hardlopen.

Maar ook MS is toen nooit bij mij in de gedachten geweest.

Voordat ik de diagnose MS kreeg, heb ik (net als zovelen denk ik) een hele voorgeschiedenis. Daarom mijn verhaal in delen anders vermoei ik jullie misschien ;-). En moet ik ook heel diep graven in mijn geheugen om iets op "papier" te krijgen.

Van kinds af aan loop ik met pijn en tintelingen in mijn benen rond. Elke keer naar de dokter en met nul op het rekest. In het begin was het steeds wat ik te horen kreeg: "het is de groei." Op een gegeven moment ben ik echt wel uit gegroeid dus toen ik een jaar of 18 was heb ik mijn poot stijf gehouden en eiste een MRI scan.

Mijn huisarts heeft me naar een orthopeed doorgestuurd en die heeft me doorgestuurd voor een MRI scan van mijn benen. Uitslag: typische meidenknie.
"Wat mag dat dan wezen?" was mijn vraag. Het antwoord was dan ook heel vaag: "iets met het kraakbeen." Oke dus daar moest ik het maar mee doen. "Je moet er mee leren leven en wat je zou kunnen doen om je kniebanden wat aan te sterken is fysio fitness." Prima, dacht ik als ik maar van de pijn af kom. Dat een half jaar gedaan te hebben, want toen was ik door mijn aantal behandelingen heen, ben ik er ook nog een keer helemaal niks mee opgeschoten. Ja, meer pijn. Maar volgens die fysiotherapeut hoorde dat zo omdat mijn kniebanden en spieren hier aan moesten wennen. Ik kon er wel mee door gaan maar dan moest ik het zelf betalen. Sorry maar nee bedankt. Voor mijn gevoel schiet ik hier niks mee op. Wil van de pijn af en niet nog meer pijn.

Hij wou graag dat mijn bloed geprikt werd op reuma en moest van hem naar een reumatoloog...

Nog een aantal jaren lang verschillende therapeuten bezocht. Dan was mijn houding volgens hun weer niet goed, hup manueltherapie. Dan moest ik weer naar een cesartherapeut want die kon me toch wat beter helpen. Allemaal opdrachten voor thuis mee gekregen maar niks hielp me.

In 2006 toen ik 25 jaar was nog maar een keer een poging gedaan om naar een huisarts te gaan. Was in de tussentijd verhuisd, dus een andere huisarts, misschien dat die een andere kijk er op had. Hij wou graag dat mijn bloed geprikt werd op reuma en moest van hem naar een reumatoloog. Goed, afspraak gemaakt.

Tenderpoints score: 15 van de 18 dus fibromyalgie.

Bij de reumatoloog kreeg ik een tenderpoints onderzoek en een uitgebreide bloed onderzoek. Uitslag bloed: lever score te laag binnen een week weer prikken.
Uitslag bloed 2: geen bijzondere afwijkingen.

"Maar hoe kan mijn lever in een week tijd weer op normaal niveau zijn?" was mijn vraag aan de beste man. Het antwoord was vast als grapje bedoeld: "misschien hebben we wel bloed door elkaar gehaald de eerste keer." Uh... oké, misschien dan ook wel de tweede keer was mijn gedachten. Maar het lef niet hebben om dat te zeggen natuurlijk. Was ook meer gefocust op wat mij nou zou mankeren. Daar kwam het antwoord al. Tenderpoints score: 15 van de 18 dus fibromyalgie.

Maar mijn gevoel zei toch wat anders...

En wat is dat en houd dat in? Allerlei folders en informatie mee gekregen die ik thuis maar eens rustig door moest lezen. Maar het kwam er op neer dat ik me er maar bij neer moest leggen en hier maar mee moest leren leven. Er is geen medicatie voor de pijn.

Ik had het eerst maar geaccepteerd en het een plekje gegeven. Maar mijn gevoel zei toch wat anders. Wat ik dan wel had kon ik geen vinger op leggen maar geen fibromyalgie. Maar ook MS is toen nooit bij mij in de gedachten geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Romina Roodhooft schreef:

  Hallo. Ik ben Romina eerst en vooral sterkte met je diagnose, moet niet gemakkelijk zijn. Ik heb diagnose cvs en fibro sinds eind 2009. In 2012 spoedkeizersnede gehad en sindsdien klachten erger geworden. Toen kon ik nog werken met veel ups en downs maar moeten stoppen toen men dochter een jaar en half was laatste jaren ben ik zo achteruit gegaan. Ik denk al een paar jaar dat ik ms heb maar ze willen me niet geloven. Heb het laatste jaar serieuze aanvallen dat ik bijna niet meer kan stappen en dat ik zo beef dat men benen en soms men handen heel erg trillen. Nog willen ze me niet doorverwijzen omdat ik toen jaren geleden al naar Leuven ben geweest en ze zeggen dat ik al een diagnose heb. Zoveel over ms gelezen, alles klopt zo.. en dan nog eens gelezen dat ms niet altijd te zien is op scan in bloed of in ruggenmerg of hersenvocht. Ik lig elke dag op de zetel of in bed na ik men dochter naar school heb gedaan. Toch niet normaal voor een mama van 37 jaar. Hoe hebben ze dan bij jou de juiste diagnose gesteld. Ben ook zo vergeetachtig geworden, alles moet ik opschrijven. Groetjes Romina

 • Marlies schreef:

  Dag Annelies,

  Ik herken me helemaal in jou verhaal.De stappen die jij hebt doorlopen heb ik ook allemaal moeten doorlopen.Ik ben inmiddels 27 jaar en eindelijk doorverwezen naar een Neuroloog door mijn nieuwe huisarts. Nu afwachten wanneer ik terecht kan en wat de Neuroloog voor onderzoeken gaat inzetten.Hopelijk krijg ik snel meer duidelijkheid.

 • Esther schreef:

  Hoi een aantal dingen komt mij ook bekend voor
  Ik was 34 toen ik officieel de diagnose kreeg van ms
  Daarvoor werdt gezegd dat het kwam door drukte zwaar werk en spanningen
  Toen ik de diagnose kreeg zagen ze ook dat ik het al veel langer had naar aanleiding van klachten in het verleden

 • Monique schreef:

  Uw verhaal gaat bij mij niet, met klachten terug in mijn jeugd, maar ik herken het wel, de laatste 5 jaar dezelfde klachten en zou het mijn verhaal kunnen zijn. Ook leverwaarden weer goed en dan weer niet. Bij mij word het op medicatie gegooid, omdat deze in de lever afbreekt, zegt de HA. Heb ook diagnose fibromyalgie gekregen 3 jaar geleden. Maar toch blijft bij mij het ook knagen. Heb me er ook bij neergelegd, maar het gevoel dat het niet klopt blijft aanwezig.

 • antoinet schreef:

  Dit stukje had van mij kunnen zijn…. Ook in kreeg een jonge meiden knie, cesartherapeut en later bij de reumatoloog “acute reuma”, nog later ook fibromyalgie oh ben no naar een psycholoog gestuurd want het zat tussen de oren (klopt achteraf wel ) en weer cesartherapie na mijn bevalling….

 • Anneke schreef:

  Goed annelies dat je er op deze manier aandacht voor geeft het zal vast vele mensen een steentje bij dragen die het zelfde ervaren veel succes

 • Jenkster schreef:

  Mooi geschreven famke. Wat een toestanden waar je toch allemaal tegen aan loopt. Vonden de doktoren nog niet dat je zeurde?

 • Tjisi schreef:

  Mooi geschreven … zit ook te wachten op het vervolg….

 • Silvia nijholt schreef:

  Mooi begin van je verhalen annelies! Benieuwd naar het vervolg. Groetjes silvia

 • We zien er toch helemaal niet ziek uit?

  Rianne

  Wij kennen Rianne nu al een tijdje. En wij zijn stiekem wel een beetje fan van Rianne. Zij gaat op haar eigen(wijze) manier op met haar MS. En laten we eerlijk zijn...... › Lees meer

  Mijn levensdoel!

  Marieke

  Al ruim 5 jaar loopt Marieke rond met MS klachten terwijl dit niet (h)erkend wordt door haar huisarts. Uiteindelijk gaat ze naar een andere huisarts en wordt zij nog d... › Lees meer