Met MS en vork

Muriel Aspin

MS & Voeding

Gepubliceerd: 23 september 2016

Onze redactie heeft de site 'Met MS en Vork' in de gaten. Voeding en MS. Dit kan nog wel eens interessant worden omdat wij eerder hebben gelezen dat er overeenkomsten zijn tussen voeding en verbetering van het leven bij MS. We gaan op zoek naar de eigenaar van de site van 'Met MS en Vork'. We komen in contact met Pien...

Met MS en vork

Diagnose MS, heftig en voor mij alweer 19 jaar geleden. Een jaar van shock en een staat van algehele ontkenning volgde. In de begin jaren openbaarde de MS zich zeer grillig met meerdere terugvallen (schubs) per jaar. Zo veranderde ik in korte tijd van een actieve, fitte en sportieve meid in een chronische bankhanger, altijd moe en lusteloos. In een poging mijn fitheid en energie terug te krijgen begon ik een streng regiem van dieet en dagelijks sporten. Dat maakte een enorm verschil.

Op deze manier is mijn MS 12 jaar zo goed als stabiel gebleven.

Na een jaar zonder brood, pasta, suiker enz. met dagelijks sporten was ik 20 kilo lichter, fit en vrij van schubs. Het dieet en het sporten werden mijn “way of life”. Op deze manier is mijn MS 12 jaar zo goed als stabiel gebleven. Medicijnen heb ik nooit willen gebruiken in die tijd.

De link met voeding werd mij echter pas in 2013 duidelijk. De MS werd plotseling zeer actief en in pure paniek gebruikte ik kort MS-medicijnen; eerst Avonex en later Copaxone. Toen deze niet leken te werken bleek dat de ziekte van RRMS naar SPMS was overgegaan. Dat was een enorme klap die ik niet aan had zien komen. Mijn fysieke en cognitieve beperkingen namen snel toe. Hierdoor werden mijn fysieke- en mentale belastbaarheid minimaal. Ik was gedwongen vooral thuis op mijn “eiland” te blijven, verschoond van te veel prikkels.

Dit was een heftige tijd die meer voelde als overleven dan leven. Vele van jullie zullen dit helaas herkennen. Om hiermee te leren omgaan en me voor te bereiden op verdere achteruitgang volgde ik een multidisciplinair revalidatie traject van 1,5 jaar. De brace die ik kreeg om te kunnen blijven lopen was mijn grootste vriend. Mijn auto en fiets werden vervangen voor een driewielbakfiets met trapondersteuning. Veel moeten inleveren en toch was ik blij met alles wat nog wel kon.

Mijn eetgedrag kon duidelijk worden gekoppeld aan mijn 12 stabiele jaren maar ook aan de plotselinge achteruitgang.

Terwijl we op de revalidatie praatte over verminderde mobiliteit en onherstelbare cognitieve schade las ik thuis voor het eerst het opmerkelijke verhaal van Dr. Terry Wahls. Terry heeft ook SPMS en was door voeding en lifestyle uit de rolstoel gekomen. Dat was het moment dat voor mij de puzzelstukjes in elkaar vielen. Mijn eetgedrag kon duidelijk worden gekoppeld aan mijn 12 stabiele jaren maar ook aan de plotselinge achteruitgang.

Met het gevoel van niets te verliezen te hebben, stortte ik me in het dieet van Dr. Wahls en maakte ik kennis met de Wim Hof Methode.

Een groot avontuur begon, waarbij ik opnieuw leerde luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Ik verdiepte me in het Paleodieet (oa granenvrij & zuivelvrij), maakte kennis met vasten en ketose. Het werd een hele zoektocht en studie naar voeding en de wetenschap er achter. Hoe meer ik las hoe meer ik het vertrouwen kreeg dat voeding je gezondheid kan beïnvloeden. Positief, maar ook negatief. Eten om je beter te voelen met MS is geen kort durend dieet maar een manier van leven. Eind 2015 begon alles zijn vruchten af te werpen. Het verhaal van Terry Wahls werd mijn realiteit. Maar liefst twee jaar heb ik geduld moeten hebben tot herstel zich eindelijk aandiende. Ik merkte eerst stabilisatie en vervolgens dat de onderstaand symptomen verbeterde:

 • Meer energie (fysiek en mentaal)
 • Verbeterde mobiliteit (lopen zonder orthese)
 • Verbetering spraak
 • Verbetering slikfunctie
 • Verbeterde cognitieve vaardigheden (ik was zwaar beperkt)
 • Betere controle over blaas en darmen
 • Minder pijn in gewrichten
 • Minder zenuwpijnen
 • Stabiliteit verbeterd
 • Herstel spierkracht
 • Herstel onderrug (hernia)

Met de Wahls manier van eten zet je de oude gewoontes overboord, de basis is 9 porties groenten met wat fruit, vlees, vis vetten en noten. Geen brood, pasta en zuivelproducten, geen kunstmatige toevoegingen maar puur zelfbereid eten. Nou hoor ik jullie denken “dat lukt me allemaal nooit” en ik zou liegen als het altijd makkelijk is, het vergt commitment en doorzettingsvermogen, maar het is een heerlijk gevoel om het heft in eigen handen te nemen.

Het dieet is er op gebaseerd de darmen gezond te maken en houden.

Alles wat je eet en doet heeft in meer en mindere maten effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Darmen spelen volgens vele onderzoeken een sleutelrol bij MS en vele andere auto-immuunziekten. Je darmgezondheid heeft o.a. invloed op je energie, immuunsysteem en de opneembaarheid van de nodige voedingsstoffen. Het dieet is er op gebaseerd de darmen gezond te maken en houden. Het voorziet in de voedingsstoffen die nodig zijn om hersencellen en zenuwbanen te onderhouden en te herstellen en je immuunsysteem rustig te houden. Het is dus niet alleen een kwestie van dingen niet meer eten maar ook wat je juist moet eten om je optimaal te voeden.

De voedingswaarde per calorie ligt gemiddeld hoger dan wat de meeste mensen normaal eten. Het dieet laat je nadenken over eten en dat is eigenlijk nooit verkeert. Variatie en eten met de seizoenen alles met mate is mijn manier om lekker te blijven eten en te genieten van de smaken zoals de natuur ons geeft. Vetten (ook verzadigde) blijken ook van belang bij de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel. Poeh, dat was zo anders dan waar ik mee opgegroeid ben. Naast de keuze voor je voeding voorziet het dieet ook in vasten. De laatste tijd is er veel geschreven over de positieve invloed van vasten op MS. Ik doe het al jaren dagelijks door niet te ontbijten en daarmee 18 uur per dag te vasten. Ketose is ook een onderdeel van het dieet dat je mogelijk kan helpen.

Zo ontstond het idee voor de website Met MS en vork.

Nu is het drie jaar verder sinds de start van het dieet en ik voel me zoveel beter dan toen en ben dankbaar dat Terry Wahls en WimHof op mijn pad gekomen zijn. Medepatiënten kregen lucht van mijn wonderbaarlijke herstel en begonnen te vragen wat ik precies had gedaan. Het Engelstalige boek, The Wahls Protocol, is gebaseerd op wat in de VS verkrijgbaar is, daarom heb ik het dieet aangepast aan de Nederlandse norm.

De lijsten had ik voor mijzelf vertaald en ging ik nu delen met iedereen die daar naar vroeg. Zo ontstond het idee voor de website Met MS en vork. Op de site kun je alles lezen over het dieet en hoe ik het toepas. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust langs op www.metmsenvork.nl of https://www.facebook.com/mspaleodieet/ Ik doe dit alles met liefde en puur om anderen mensen met MS te helpen, zonder dat ik er iets aan verdien. Mijn beloning is jullie gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ramona schreef:

  niet ontbijten dus

 • Ramona schreef:

  zit in verpleeghuis wil graag weer naar huis

 • Ramona schreef:

  zit in verpleeghuis wil weer terug naar huis

 • Karin Holthuysen schreef:

  Bedankt,voor je informatie op facebook. Ik ben een boek aan het schrijven over MS, een wil graag info over dit dieet, lifestyl erin zetten.

 • Jo schreef:

  Het is nu sinds 2jaar zeker dat ik zelf PPMS heb. 40jaar als zelfstandig fysiotherapeut gewerkt en nu 3 jaar met pensioen

 • Thea Westra schreef:

  Waar kan ik dat boek kopen?

 • Nathalie schreef:

  Zo lief voor degene die willen starten

 • Klimmen tegen MS: Max & de klim er naartoe…

  Max de Boer

  Max gaat in dit verhaal de klim aan. Gaat hij de top van de Mont Veroux bereiken? Haalt hij het één keer? Of toch het doel welke hij voor ogen heeft, namelijk twee kee... › Lees meer

  Ik ben je beu!

  Annelies van der Heide

  Het nieuwste verhaal van Annelies. Verhaal nummer 22. Een verhaal over haar MS welke weer actief is geworden, juist na haar vakantie. Een verhaal over lichamelijke fru... › Lees meer