Mijn MS verhaal

Tamara

MS & Genieten

Gepubliceerd: 18 maart 2019

Tamara vertelt ons welke wegen ze af heeft moeten leggen totdat er ontdekt werd dat ze MS heeft. Omdat iedereen hier weet hoe het is om met MS te leven, heeft ze haar verhaal met ons gedeeld. Vele ups en downs maar toch genieten van het leven.

Mijn MS verhaal

Er is mij gevraagd mijn verhaal met jullie te delen. Normaal gesproken ben ik hier niet zo open over omdat ik niet zit te wachten op medelijden en niet als ziek persoon behandeld wil worden. Maar aangezien jullie als geen ander weten hoe het is om met MS te leven, leek het me goed om het een keer van me af te schrijven.

Ik zit niet te wachten op medelijden en wil niet als ziek persoon behandeld worden

In mijn puberjaren had ik al wekelijks rare klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn en migraine. Dit is niet direct MS gerelateerd maar hierdoor voelde ik me toch wel anders dan leeftijd genootjes. In 2014/2015 begonnen de eerste MS gerelateerde klachten. Ik was me ’s ochtends aan het klaar maken om naar mijn werk te gaan en kon mijn mascara niet goed op doen en kreeg daarbij tintelingen in handen en polsen.

Ik werkte veel en had onregelmatige diensten en ging er vanuit dat het door mijn vermoeidheid kwam. Even rustig aan doen en door gaan dacht ik. Geregeld kwam dit terug, maar hier bleef het dan ook bij. Tot ik in 2016 zwanger raakte en ik rond de 28 weken zwangerschap halfzijdig mijn lichaam voelde tintelen. Dit bleef weken lang aanhouden. Vervolgens voelde ik me op een dag zo vreemd, een rare hoofdpijn en zwarte vlekken voor mijn ogen. Dit had ik nooit eerder gevoeld.

Mijn moeder adviseerde mij om even te gaan liggen en zou mij een paar uur later bellen hoe het ging. Ik kan me niet zoveel herinneren maar wat ik weet is dat ik niet meer kon spreken en niemand kon bellen doordat ik niet begreep wat er in mijn telefoon stond. Ik raakte in paniek.

Ik kon niet meer spreken en ik begreep niet wat er in mijn telefoon stond

Mijn moeder belde mij en hoorde meteen aan hoe ik sprak dat er iets niet in orde was. Vervolgens ben ik door de verloskundige naar het ziekenhuis gebracht waar gedacht werd aan een zwangerschapsvergiftiging. Dit bleek niet zo te zijn en de doktoren gaven aan na de zwangerschap een mri te willen maken.

Na enkele maanden in onzekerheid kreeg ik na de bevalling van mijn zoon de mri scan. Kort daarop de lumbaal punctie, die overigens pas na de 3e keer goed ging. Vreselijk vond ik het. Wat een supermooie periode in je leven moest zijn, werd voor mij afgewisseld met een nachtmerrie en dubbele gevoelens. Mijn vermoedens klopte, het was MS.

Ik heb rest verschijnselen aan de schubs over gehouden. Mijn rechterbeen was wankel en ik heb veel last van spasme, pijn en vermoeidheid. Ik kon niet meer gaan werken. Ik werkte in de thuiszorg en dit was echt te zwaar voor mij. Na maanden revalidatie, medicatie en een verhuizing naar een woning met lift, voel ik me nu sterker, zowel lichamelijk als geestelijk.

Nu voel ik me sterker, zowel lichamelijk als geestelijk

Er zijn genoeg momenten dat ik het nog zwaar heb, zeer vermoeid ben en veel pijn heb. Maar ik probeer elke dag mijn normale leventje te lijden en te doen alsof k gezond ben. Dit helpt mij enorm. Leven en genieten en er het beste van maken elke dag weer, dat is wat ik graag doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eric schreef:

  Heftig zeg. Heb je kunnen genieten van de geboorte? Ik heb 3 kinderen en ben een man en na elke geboorte was ik blij. Mijn diagnose MS ervoor ik als vervelend en een opluchting omdat al mijn problemen in 1 keer verklaard waren.

 • Voorstellen

  Shannon Greven

  Hoi lieve allemaal.  Mijn naam is Shannon Greven, en ik ga blogs schrijven voor Platform MS. Ik  vind dit onwijs spannend, en tegelijkertijd ook heel erg leuk. Dit is ... › Lees meer

  Maar zij heeft toch MS?

  Marissa

  Onlangs deelde Marissa haar eerste verhaal op Platform MS. Vorige week woensdag stuurde zij haar tweede verhaal. Een kort maar zeer herkenbaar verhaal over het leven m... › Lees meer