MS, cognitie en boodschappen doen…

Tanja Berkx

MS & Cognitie

Gepubliceerd: 17 maart 2019

MS en cognitie. Het is een van de meest onzichtbare symptomen van MS. Tanja schreef er een verhaal over in de vorm van boodschappen doen. Tanja heeft gister in haar eentje de grote boodschappen gedaan. Niet echt moeilijk, toch...

MS, cognitie en boodschappen doen…

Mensen staan er niet bij stil, maar dit is zó moeilijk voor een MS'er: vandaag kon ik in mijn eentje de grote boodschappen doen! 💪👏

Sinds de afgelopen week heb ik weer veel meer last van m'n ogen en draaiduizeligheid met extra vermoeidheid misselijkheid tot gevolg. Ik ontdekte dat Suprimal er goed bij helpt om het acceptabel te maken. Zo blijven er af en aan dingen naar voren komen en blijft het naar de goede balans zoeken in het herstel.

Ik vind boodschappen doen serieus echt moeilijk om cognitief uit te voeren.

Je realiseert het niet, maar naast dat je in een supermarkt moet lopen, moet je ook kracht hebben om de kar te sturen en is het extra lastig met een verstoord evenwicht. En dan moet het cognitief ook nog lukken de juiste boodschappen te vinden.

Ik vind boodschappen doen serieus echt moeilijk om cognitief uit te voeren. Dat zijn nu echt van die MS consequenties die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn maar het lijkt wel langzaamaan te verbeteren. 👍

Maar het is gelukt, in m'n eentje en met een tjokvolle auto vol boodschappen terug naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Eric schreef:

  Hallo Tanja, wat fijn dat ik niet de enige MS Patiënt ben met cognitieve problemen. Die problemen met mijn cogitie hebben mij mijn rijbewijs en huwelijk gekost. ;-(

 • Eric Sloep schreef:

  Goed zo. Een goed hulpmiddel is een boodschap lijstje en het CBR niet melden dat je MS en cognitieve problemen hebt. Anders moet je al je boodschappen te voet of fiets meenemen gelukkig heb ik iemand die met een auto mijn boodschappen naar mijn huis kan brengen.

 • Raimond schreef:

  petje af knap dat je het aandurfde om alleen te gaan en de auto vol te gooien.
  Maar is het niet link om dan na zo’n zware opgave in de winkel toch nog met de auto te gaan rijden kan een keer fout gaan als je koppie andere dingen wil doen.

 • Eet Anders Experiment (deel 2)

  Paula Smit

  Hoe gaat het met de kandidaten van het EET ANDERS EXPERIMENT? We vroegen het aan Paula. En zij schreef erover. Is het een oplossing voor MS? En wat is er nu zo belangr... › Lees meer

  Een blik in de toekomst

  Ilona

  Zoals ik vorige keer al vertelde moet er wat hulp komen omdat er kans op instortingsgevaar gevaar is. Door corona had ik alleen telefonisch contact gehad met de ambula... › Lees meer