MS en stress

Arno de Bruin

MS & Leefstijl

Gepubliceerd: 16 maart 2020

Reeds geruime tijd, sinds 1986, ben ik bekend met de diagnose MS. Ik had destijds duidelijk evenwichtsstoornis, bijvoorbeeld merkbaar bij het starten met fietsen. Heb als check enkele keren een MRI gehad. Op dit moment lijkt de zaak rustig. Ondanks de MS-plekjes in mijn hersenen ben ik nog steeds heel mobiel. Ik kan nog steeds lopen en fietsen. Daarmee heb ik GELUKKIG geen reden tot klagen.

MS en stress

Afgelopen tijd veel gelezen, nagedacht en met mensen gesproken over redenen voor het ontstaan van MS. Bekend is dat bij MS, net als bij andere auto-immuunziekten, de witte bloedcellen zich misdragen. Vraag die ik me gesteld heb is wat de reden is achter die misdragingen.

Deze aanpak geeft rust aan mijn lichaam

Als antwoord op die vraag ben ik tot de volgende hypothese gekomen: Zou het kunnen zijn dat de immuunsysteemcellen van iemand, net als bijvoorbeeld zijn/haar hartcellen, reageren op langdurige overmatige stress. Ze zijn tenslotte ontstaan uit dezelfde stamcellen, dus waarom niet.

Het is niet eenvoudig je aan de stress die op je afkomt te onttrekken. Onze samenleving kent veel hoge latten, maximale uitdagingen en voortdurende prikkels via bijvoorbeeld TV, radio, Netflix, WhatsApp, e-mail, Facebook en Instagram. Dat alles tezamen zorgt mijn inziens voor overmatige belasting (overmatige stress) van velen. Met alle gevolgen van dien.

Veel mensen kampen met ziekten (fysiek en/of mentaal) die - tot op zekere hoogte - stress gerelateerd zijn. Genetische aanleg zal zeker ook een rol spelen bij de stressgevoeligheid van mijn immuunsysteem. Al zou ik het graag anders zien; ik kan - op dit moment - niet anders concluderen dan dat het helaas niet anders is.

Uitdagingen kunnen tenslotte zorgen voor overbelasting van mijn lichaam en geest

Om die stress buiten mijn deur te houden kies ik bewust voor stabiliteit en matiging. Om mijn lichaam zo min mogelijk te belasten wil ik mijn inwendig milieu zo stabiel mogelijk houden. Dat houdt in dat ik oppas met suikers, vetten en dergelijke. Op die manier hoeft het lichaam minder werk te maken van het wegwerken van de overmaat aan die stoffen. Deze aanpak geeft rust aan mijn lichaam.

Ook mijn uitwendig milieu probeer ik constant te houden. Dat wil zeggen dat ik wil oppassen met
extreme hitte of extreme koude. Tot zekere hoogte is jezelf blootstellen aan bijvoorbeeld extremen in temperatuur wel gezond (denk aan bv sauna). Volgens mij is het daarbij wel zo dat je lichaam keihard moet werken om je lichaamstemperatuur constant te houden. Voordeel is dat je geest er rustig van kan worden. Ik ga liever wandelen.

Verder heb ik geleerd op te passen met het aangaan van extreme uitdagingen die op mijn pad komen. Die uitdagingen kunnen tenslotte zorgen voor overbelasting van mijn lichaam en/of geest hetgeen kan leiden tot ernstige vermoeidheid of erger: andere fysieke en/of mentale klachten.

Deze matiging is het me zeker waard als ik zo vrij blijft van MS-klachten

Als het me met deze matiging-leefstijl lukt vrij te blijven van MS-klachten is het me die matiging zeker waard. Ik heb geleerd van heel kleine dingen te genieten, zoals contact met andere mensen, fietsen en wandelen, activiteiten in tuin en moestuin, luisteren van muziek en bezoeken van musea.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik wel kan

Paula Smit

Paula schrijft in haar nieuwe blog over het onprettige gevoel dat een brief van het UWV haar geeft. Het legt de nadruk op wat zij niet kan in plaats van wat zij wel ka... › Lees meer

Mijn omgeving verslechterd

Emilie Braeckman

Dit keer het verhaal van Emilie. Ze vertelt ons hoe haar omgeving om haar heen verslechterd. Haar familie, vrienden, vele veranderingen. Haar MS begint haar parten te ... › Lees meer