MS & prikkelbaar. Het verhaal van Jaimy

Jaimy

MS & Prikkelbaar

Gepubliceerd: 13 maart 2019

De laatste periode zie ik vaak de vraag voorbij komen op Platform MS voor nieuwe verhalen. Iedere keer opnieuw denk ik, ja! Dat schrijven moet ik ook echt weer een keer oppakken. En deze keer heeft Jaimy het toch gedaan. Waarvoor onze dank.

MS & prikkelbaar. Het verhaal van Jaimy

Mijn eigen blog ligt al een hele poos stil ( zeg maar al twee jaar ) de laatste keer dat ik een verhaal schreef voor Platform MS is ook al een tijd geleden. Waarom gun ik mijzelf die tijd toch niet meer?!

Vandaag heb ik dan die tijd, en weet je waarom... Ik lig weer op de bank na een druk weekend met vannacht veel krampen in mijn benen waardoor ik vandaag erg veel moeite heb met de dagelijkse bezigheden. Zware benen, ze willen niet vooruit.

Ik raak de draad kwijt, weet niet meer wat er is gezegd, weet niet meer in welke ruimte ik aanwezig ben.

Als ik weer klachten ervaar, en bij mij vrijwel altijd oude klachten die weer opkomen, verstop ik me graag de hele dag in huis. Even helemaal niks om mij heen, stilte, rust en weinig geluiden.
Hiermee leer ik steeds meer om te gaan, paar maanden geleden ging ik nog tegen deze behoefte in en zou ik mijzelf pushen om toch de drukte op te zoeken, te doen wat je ‘’ hoort ‘’ te doen. Zou het voor mijzelf en omgeving alleen niet veel beter maken.

Laatst zag ik een oproepje voorbij komen op de Facebook van Platform MS, het ging over het overprikkelt raken, het korte lontje bij MS. Ik dacht SHIT! Maar dit herken ik overduidelijk! En de reacties die daarop volgde van de andere MS’ ers ook.

Deze link had ik zelf nooit bij de MS gelegd, maar merk dat ik hier overduidelijk last van heb. Het is niet dagelijks aanwezig en heb het zelf ook steeds meer onder controle. Deze situatie herken ik vooral als ik in te drukke omgevingen ben geweest, te vaak moet schakelen van gesprek of ruimtes en bij teveel problemen aan mijn hoofd.

Ik begin onzeker te raken, mijzelf kwijt te raken in alle gedachtes die door mijn hoofd dwalen...

Ik raak de draad kwijt, weet niet meer wat er is gezegd, weet niet meer in welke ruimte ik aanwezig ben. Verhalen raken door elkaar, belangrijke afspraken begin ik te vergeten, ik begin onzeker te raken, mijzelf kwijt te raken in alle gedachtes die door mijn hoofd dwalen en dan…. PATS! Ontploft de BOM!

Het gevoel dat ik de controle kwijt ben, het gevoel dat je niet meer begrepen wordt, het idee dat je onzin aan het uitkramen bent, ho stop! Een stapje terug!
Het bommetje ontploft niet vaak maar als die ontploft kan ik niet meer terug, kost het mijzelf in mijn gedachten een week voordat ik alles weer op een rijtje kan krijgen.
Het heeft weer tijd nodig om weer terug te komen naar mijn positieve gedachtes, de woede over mijn ziekte weer onder controle te krijgen en de MS weer de baas te kunnen zijn.

Het is frusterend om deze gedachtes te ervaren en een plek te kunnen geven. Het is voor de omgeving niet leuk om deze uitbarstingen van je te ervaren. Steeds meer kan ik voor mijzelf vinden wat werkt om deze uitbarstingen voor te zijn of zelfs om bijna te voorkomen.

Liever dat je dit doet en daarna weer positief en vrolijk door kan, dan dat je doorgaat en er weer een uitbarsting of een snauw van jou volgt.

Mind Music; De oplossing voor mij. Te drukke dag gehad? Teveel op het programma? Ik las een moment in om naar Mind Music te luisteren of te mediteren.
Heb ik een bomvolle week; Iedere avond of als het ’s ochtends beter uitkomt begin of eindig ik mijn dag met mediteren via youtube; staan talloze filmpjes die je begeleiden tijdens het mediteren.

Heb ik gewoon een rustig momentje nodig en hoef ik niet mijn gedachtes helemaal leeg te maken dan kies ik voor mind music, lekker ontspannen in bad. Het momentje voor mijzelf.

Het is zo belangrijk om voor jezelf een rust punt te vinden, wordt het allemaal teveel? Trek je terug en zoek het moment wat jou rust geeft. Niemand zal je dit kwalijk nemen. Liever dat je dit doet en daarna weer positief en vrolijk door kan, dan dat je doorgaat en er weer een uitbarsting of een snauw van jou volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eric schreef:

  Bedankt voor jouw verhaal. Ik ervaar ook uitbarstingen als het mij te veel word. Mijn gezin ziet het eerder aankomen dan ikzelf en zorgen dan dat ze uit mijn buurt zijn voordat ik ontplof.

 • Karin schreef:

  Wat heb je dit goed verwoord. Ik maak het te vaak, voor 4 weken terug werd ik wakker met hevige pijnen, in ribben, nek benen enkels. Koortsaanvallen. Ik naar de neuroloog, oxycodon ’s avonds hevige druk in mijn hoofd, ogen vreselijk veel pijn, geen licht kunnen verdragen en geen geluiden.
  Naar de huisartsenpost.
  Niks ernstigs, weer naar huis met nu trammadol. Volgende dag word ik 2akker en kom erachter dat de coördinatie volledig kwijt is. Kan niet fatsoenlijk rechtuit lopen. Nu inmiddels onder de MRI geweest. Morgen uitslag. Ik loop inmiddels met een wandelstok. Anders kan ik niet meer zelfstandig de deur uit. Gisteren had ik zo’n dag dat ik overal tegen aanzag. Had al een sopje gemaakt voor de dagelijkse schoonmaak. Mensen, wat ben ik moe de laatste tijd. Weet je wat, ik ga terug naar mijn bed. Heerlijk slapen….

 • Denia schreef:

  Wat een herkenbaar verhaal. wordt er verdrietig van .

 • Claartje Smit schreef:

  Een heel herkenbaar verhaal voor mij. Hiervoor neem ik sinds een tijd, dagelijks een calciumtablet (vermindering van de te hoge cortisol) en heb er sindsdien nooit meer last van gehad. De calciumtablet heb ik gecombineerd met magnesium, daar ik zo vaak/te veel trek had in chocholade. Beide stoffen helpen de bijnieren.

  Ik word nooit meer prikkellbaar en ben meer ontspannen/tevreden. Misschien helpt het bij jouw ook. Groetjes Claartje

 • Hello world!

  Redactie Platform MS

  Binnenkort gaan we LIVE!! Hoe en wat houden wij nog even geheim. Maar we zijn nieuw, fris en eigenzinnig. Ons doel is om ervaringsverhalen te delen zodat andere MS'ers... › Lees meer

  Wat de MS mij leert…

  Paula Smit

  We zeggen vaak; van fouten leert men. Maar zou je ook van de MS kunnen leren? Paula heeft er een verhaal over geschreven. En wij vragen ons af of jullie dit ook zo erv... › Lees meer