Never hope for it more, than you work for it!

Aimy Tameris

MS &

Gepubliceerd: 18 juli 2016

We hadden Aimy al snel in de smiezen. Maar wat duurde het lang voordat we haar verhaal kregen... En onderstaand de reden waarom. Dank je wel, Aimy! Op naar het volgende verhaal?

Never hope for it more, than you work for it!

Wauw! Ook ik werd gevraagd om een stukje te schrijven voor Platform MS. Toch heb ik er even de tijd voor moeten nemen om wat op te kunnen schrijven. Met mijn verhaal hoop ik wat positiefs mee te geven, voor iedereen, iemand met of zonder MS in een vroeg of laat stadium.

Eigenlijk verliep mijn leventje lekker zonder slag of stoot. BAM! En daar kwam ineens MS om de hoek kijken.

Nu ongeveer 3 jaar ben ik intensief aan het sporten. Van een meisje die op de basisschool altijd als laatste gekozen werd met de gym; nu het liefst haantje de voorste bij een hardloopwedstrijd. Nooit gedacht en verwacht dat deze omslag zou komen. Sporten en vooral hardlopen betekend rust voor mij. Even doen wat ik wil, naar mijn lichaam luisteren, mijn lichaam pushen maar vooral doen wat ik kan!

Maar waarom schrijf ik dan hier op Platform MS. Ik vind het super dat het mij gevraagd is, vooral omdat ik schrijven ook erg leuk vind. Graag deel ik mijn verhaal met anderen. Tot pas geleden was ik niet anders dan andere. Een jong, vlot en energiek meisje dat lekker aan het sporten was, begon met hardlopen en blij was dat ik de 5 kilometer aan kon tikken. Eigenlijk verliep mijn leventje lekker zonder slag of stoot. BAM! En daar kwam ineens MS om de hoek kijken. Waar het eerst alleen begon met een onschuldige oogontsteking werd later toch ieder half jaar een terugval.

Maar dit heeft mij niet weerhouden om te stoppen met sporten. Eigenlijk heeft MS het een stuk extremer gemaakt. Ook weet ik dat ik niet het ‘beeld’ ben van iemand met MS, maar toch vind ik eigenlijk ook van wel. Het is moeilijk als je zo jong en zo sportief in het leven staat geconfronteerd wordt met deze ziekte.

Door de MS heb ik zoveel meer wilskracht gekregen om grote en mooie sportdoelen te halen.

Nu of nooit dacht ik! En daar stond ik dan.. 10april dit jaar.. Marathon Rotterdam. Maanden van trainen met tussendoor nog een prednisolonkuur voor mijn schub. Een longontsteking en een hoop vermoeidheid. Heb ik toch de finish lijn gehaald. Door de MS heb ik zoveel meer wilskracht gekregen om grote en mooie sportdoelen te halen. Misschien omdat ik toch een klein beetje in mijn achterhoofd denk dat het niet al te goed zal af gaan lopen.

Lichamelijk ben ik fitter dan ooit, maar toch ben ik ziek. Tegenstrijdig gevoel. Ik voel me beter dan ooit te voren, mijn lichaam is sterk en kan heel veel. Maar in mijn hoofd is het een rommeltje. Soms tijdens het trainen zet de MS mij wel weer even met beide benen op de grond, en laat mij weer even weten dat hij wel bestaat. Ik noem het altijd maar dat ik mijn motor even over toeren heb gedraaid. Kort geleden had ik weer zo training. Ik wil, maar mijn benen niet. Of je in de grond genageld staat, maar dan met een stel rietjes als benen. Geen gevoel, geen controle, geen beweging. Het enige wat voor mij helpt is zitten, wachten en koelen.

Op dit moment mag ik van geluk spreken en dat weet ik. Dat mijn MS nog niet al zijn uitwerking heeft gedaan. Ik ben fitter dan een gemiddeld persoon en neem hier graag de mogelijkheid van. Ik geniet iedere dag opnieuw. Zodat als het mij mocht gebeuren, ik terug kan kijken naar mijn mooie behaalde doelen en ik letterlijk en figuurlijk niet heb stil gestaan.

Mensen met MS, wij MS’ers, wij zijn mensen met enorm veel kracht. Kracht om door te gaan en ons niet klein te laten krijgen door deze ziekte.

Never hope for it more, than you work for it - Aimy Tameris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lumbaalpunctie na de diagnose MS

Saskia Saunier

Een paar maanden na haar diagnose zit ze bij de neuroloog. Ze is nieuwsgierig of haar klachten ook ergens anders op kunnen duiden en ze vraagt of het misschien ook de ... › Lees meer

Weersverandering

Anika Linckens

Oooo, wat kwam het weer ineens hard binnen. Midden op de dag enorme pijnen en last van mijn gehele lichaam. En de vermoeidheid was ook weer terug van weg geweest. Fijn... › Lees meer