Schaamteloos

Jolanda Ruesink

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 10 januari 2022

De steunzooltjes zijn al een tijdje binnen. Ze helpen me inderdaad om iets steviger op de benen te staan. Mijn linkerknie zakt minder snel naar binnen bij het lopen of belasten. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar het scheelt enigszins. De afgelopen tijd had ik een mooi ritme te pakken bij het sporten. Rondje fitness, aquajoggen, aquafit, fysiotherapie, steppen en met de Alinker op de atletiekbaan. Maar ja,  dat lukt momenteel niet. Corona gooit weer roet in het eten.

Schaamteloos

Gelukkig mag ik wel gewoon door met de fysiotherapie. Ik oefen met mijn fysiotherapeuten in een verder uitgestorven sportschool. De leegte en de stilte daar maakt een nogal desolate en trieste indruk. Desondanks heel dankbaar dat ik door mag oefenen. Maar wat zal ik blij zijn als daar alles weer als vanouds is. Het wegvallen van de routine op sportgebied zorgt voor een akelig doelloos gevoel.

Het is ergerlijk om niet gewoon de dingen te doen die je zou willen doen

Niet dat sporten nou helemaal zaligmakend is, maar het zorgt in ieder geval voor een goede daginvulling. Bovendien is het echt geen overbodige luxe om te blijven oefenen. Ik probeer niet al te bang te zijn voor een blijvende achteruitgang, maar feit is wel dat ik stijver en strammer word en me meer bewust ben van pijntjes. Nou weet ik wel dat het momenteel beter is om zo min mogelijk contact op te zoeken met andere mensen, maar ik mis de sportmaatjes vreselijk.

Wel heb ik veel geluk gehad dat de step en Alinker werden thuisbezorgd, zodat ik vanaf ons eigen huis een rondje kan steppen of Alinkeren. Ik ben er al een aantal keer een stukje op uit geweest.

Ik moest hiervoor wel een beetje moed verzamelen. Steppen en Alinkeren (is dat een werkwoord trouwens?) op de baan voelt toch wat veiliger. Alles vlak en met vertrouwde mensen om je heen. In je eigen buurt op pad gaan is toch anders. Het liefst val ik niet op. Maar ja, dat doe ik toch al. Zelfs als ik gewoon een stukje loop zie je mensen kijken. Wat heeft die hinkepoot?

Het is een goed plan om me wat minder te schamen

In heel veel gevallen denk ik dat natuurlijk alleen maar. Dat mensen dat denken en wat dan nog? Laat ze lekker. Dat is iets waar ik mee moet leren leven. Ook aan de vragen die me worden gesteld. Blessure, hernia, ergens last van? Soms wankel ik ook nog, te veel gezopen zeker. Dan schaam ik me. Schaam me voor dit, schaam me voor dat. Slepend lopen, wankelen, veel tijd nodig hebben om iets te doen. Het is ergerlijk om niet gewoon de dingen te doen die je zou willen doen. Het liefst onopvallend.

In de maand januari moet ik weer bloed laten prikken, een afspraak zien te regelen bij de dermatoloog voor de jaarlijkse controle en heb ik een afspraak bij de revalidatiearts staan.

Mijn derde vaccinatie tegen corona zit er ook al een tijdje in. Door de medicijnen ben ik iemand met een verminderd werkend immuunsysteem. Ik was dus voor de grote boostercampagne al aan de beurt voor een derde prik. Of dat betekent dat ik begin volgend jaar ook nog weer een vaccinatie krijg weet ik eigenlijk niet. Ook niet in hoeverre het in mijn geval bescherming biedt. Maar voorzichtig blijven dus.

Of ik nog goede voornemens heb voor het komend jaar? Zoals ik al een paar jaar doe zal ik dit jaar ook weer meedoen aan de IkPas-actie oftewel Dry January. Verder is het misschien een goed plan om me wat minder te schamen voor mijn fysieke beperkingen. Op naar een schaamteloos 2022.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het verhaal van Julie

Julie Huybrechts

Als je op 16-jarige leeftijd de diagnose MS krijgt, dan is dat verschrikkelijk. Het gebeurde Julie. Inmiddels is zij twee scholen verder, heeft een heerlijke vriend en... › Lees meer

MS heb je niet alleen!

Annelies van der Heide

Dit nieuwe verhaal van Annelies geeft ons een kijkje in haar gezin. Zoals de titel al aangeeft; MS heb je niet alleen. Ook jouw naasten zullen moeten accepteren dat ji... › Lees meer