Spijkerhard

Jolanda Ruesink

MS & Achteruitgang

Gepubliceerd: 11 februari 2022

Yo, daar gaan we. Sinds twee weken mag het weer. De sportschool, het zwembad. Zelfs de trainingen met de step en de Alinker kunnen weer op de baan. Gelijk moet alles gebeuren vind ik. Blij dat het weer lukt. De dagen zitten als vanouds vol en dat geeft houvast. Of het nut heeft weet ik niet, maar het heeft wel zin. Nou ja, ook dat weet ik niet. Wat dat is, een zinvol bestaan. Ach, we doen maar wat.

Spijkerhard

Pijn en pijntjes blijven onverminderd deel uit maken van mijn dagen. Geen peil op te trekken. Soms meer, soms minder, maar nooit helemaal zonder. Geen beweging, veel beweging, het maakt allemaal niet uit. Dus ga ik maar door met alles, dan voel ik me in ieder geval mentaal het beste. Bovendien is het leuk om steeds mensen te zien. Veel mensen vragen regelmatig hoe het met me gaat.

Het heeft niet zoveel zin om daarover na te denken

Ik hoor mezelf dan vaak wat achteloos hetzelfde antwoord geven: “Nou ja, op zich goed, maar ik ga wel wat achteruit in de loop van de tijd.” Alsof het niet erg is die achteruitgang. Dat is het natuurlijk wel. Er komen steeds meer dingetjes bij die niet meer zo goed lukken of helemaal niet meer. Meestal laat ik dat niet zo binnenkomen, maar soms overvalt me dat gevoel. Hoe moet dat verder, over een paar jaar.

Of nog verder in de toekomst? Maar ja, het heeft niet zoveel zin om daarover na te denken. Dag voor dag, we zullen zien. Voor nu probeer ik zoveel mogelijk dingen te doen waarvan ik denk dat ze goed voor me zullen zijn. Dan probeer je wel eens wat.

Zo heb ik sinds een aantal weken een spijkermat. Door de scherpe ‘puntjes’ op de mat worden de bloedsomloop en de zenuwuiteinden gestimuleerd. Volgens de gebruiksaanwijzing moet het zorgen voor een goede doorstroming van energie. Het zou helpen om stijve spieren te ontspannen en pijn te verlichten. Ik lig er dan ook regelmatig even op voor ik ga slapen. En, helpt het al? Mwah, ik weet niet. Ik slaap daarna wel heel goed, maar over het geheel genomen is dit ook niet zaligmakend.

Ik denk dat het geen nut heeft, maar wel zin

Ik denk dat het geen nut heeft, maar wel zin….. om de woorden van Herman Finkers nog maar eens te gebruiken.

Afgelopen vrijdag moest ik weer bloed laten prikken. Dit wordt elke drie maanden gecontroleerd. Met name mijn lymfocytengehalte mag niet te laag zijn. Door het medicijngebruik kan dit namelijk wel het geval zijn, vandaar dat dit regelmatig gechecked moet worden. Ook naar de leverwaarde wordt gekeken.

Benieuwd of het nog verschil maakt na mijn Ik Pas maand. Ik denk eigenlijk dat het niet zoveel uitmaakt, want zoveel alcohol drink ik normaal ook niet. In ieder geval is de maand januari weer Dry aan mij voorbijgegaan. Gelukt. Niet zo moeilijk. Wat ik me voorneem doe ik. Goed eten, meedoen aan IK Pas, sporten….. Spijkerhard.

Eerst dacht ik dat ik die al gehad had en dus wat voorliep op iedereen

Op vrijdag word ik al weer geprikt. Dan ga ik namelijk mijn booster halen. Eerst dacht ik dat ik die al gehad had en dus wat voorliep op iedereen. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Ik hoor bij de groep mensen die drie prikken nodig hebben voor hun basisvaccinatie. Drie maanden na de derde vaccinatie kan de booster pas gezet worden.

Ik krijg het advies om dat wel te doen, nuttig en zinvol denk ik!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opgeven nooit!

Wendy van Wanrooij - Van Helvoirt

Een persoonlijke boodschap van Wendy valt in onze mailbox. Haar man Ger heeft MS en is in Nederland uitbehandeld. Zij mogen naar Mexico voor de HSCT behandeling. Maar ... › Lees meer

Revalidatietraject, de ‘MSexperience’ beleven

Nicole Donal

Wisten jullie dat Nicole (tiepiesnicole.nl) eigenlijk de allereerste verhalen schrijfster is v... › Lees meer