Van kwaadaardige tumor naar MS

Janwillem Putting

MS & Diagnose

Gepubliceerd: 10 januari 2020

De dag 16 juni 2017. Een dag die Janwillem nooit meer zal vergeten. Het was op een vrijdag om 12.10 uur in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij werd bij de neuroloog opgeroepen na een week van onderzoeken. Een week eerder kwam hij via zijn huisarts terecht in het ziekenhuis omdat zijn dokter het niet vertrouwde.

Van kwaadaardige tumor naar MS

Zijn symptomen waren een aangezichtsverlamming, geen smaak en reuk. Hij had meer tintelingen in de onderbuik en een doof gevoel in de rechter helft. De neuroloog vertrouwde dit ook niet. Aangezien ik internationaal chauffeur ben, vond ze het niet meer verantwoordelijk om mij te laten rijden. Hierna werd alles in sneltrein vaart in werking gezet. De volgende dag lag ik al in de MRI. Vervolgens ging ik de volgende dag in de CT scan. Ik zat in een soort van rollercoaster met onderzoeken die week. Mijn vriendin vroeg of ik zin had om er even tussenuit te gaan en we gingen naar Groningen.

Het draaide allemaal om mij heen, geen besef en geen benul

We liepen in het centrum toen de telefoon ging… Het was het ziekenhuis in Assen. De neuroloog zei dat ik de volgende dag moest komen. Dan gaat er alles door je heen waarom je zo snel al moet komen. Die dag was ik alleen maar aan het malen.

De volgende dag ging ik met mijn vriendin naar het ziekenhuis in Assen. Ik vroeg aan de neuroloog waarom ik zo snel moest komen, waarop de neuroloog zei: ‘Het gaat niet goed met u. We hebben een tumor ontdekt op de hersenen. Deze is kwaadaardig’. Dan sla je even dicht.. Mijn vriendin in tranen.. Zelf besefte ik het niet en het draaide allemaal om mij heen. Ik had geen besef en geen benul.

Dan ben je dus ten dode opgeschreven en zou ook niet lang te leven meer hebben. De dagen erna weer onderzoek na onderzoek. Er gingen weken overheen. Na de nodige scans en een lumbaalpunctie ging ik naar Groningen toe. Naar het UMCG om daar vervolgens de uiteindelijke ms diagnose te krijgen.

Ik sprong een gat in de lucht met mijn diagnose MS

Ik weet nog goed dat het vrouwen EK voetbal bezig was. Ik sprong een gat in de lucht met de diagnose MS… In de weken ervoor nog getrouwd met mijn toen nog lieve vriendin Petra, die ik nog steeds dankbaar ben voor alle steun.

Tot zover mijn verhaal over mijn diagnose MS. Ik slik nu sinds juli 2017 Tecfidera en ga binnenkort weer voor controle naar het ziekenhuis.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bram Platel schreef:

  Wat een verhaal Janwillem, ik kan me de opluchting heel goed voorstellen. Wat een rollercoaster. Hopelijk gaat het nu goed met Tecfidera. Zo niet, laat ze niet lang wachten met ‘opschalen’ naar een sterker medicijn.

 • Alles kun je overwinnen

  Remco Reesink

  Remco Reesink is dit jaar de beruchte 40 gepasseerd en werkt al meer dan 20 jaar in de fitnessbranche. Naast zijn twee lieve dochters Demi & Liza en vriendin Lonne... › Lees meer

  De niet diagnose

  Ellen Danenberg

  De allereerste keer werd Ellen met oogzenuwonsteking zonder diagnose naar huis gestuurd. Er was niets aan de hand. Ging ze het traject in met de beleving dat ze geen M... › Lees meer