Vijf Aandachtspunten voor je volgende afspraak met de neuroloog

Jillian

MS & Klachten

Gepubliceerd: 19 februari 2021

In ons dagelijkse leven moeten we al veel dingen onthouden….. Gooi daar nog eens een milde dosis MS “cog fog” overheen dan is de kans groot dat tegen de tijd je eindelijk bij de neuroloog zit je hoofd leeg is.

Vijf Aandachtspunten voor je volgende afspraak met de neuroloog

Misschien kan deze lijst, die is samengesteld met de hulp van neuroloog dr. Todd Hardy en verpleegkundige Kaye Hooper, je helpen bij het opstellen van de juiste vragen zodat je minder gespannen bent bij een volgend consult met je neuroloog, en je een duidelijk antwoord krijgt op je vragen. Scheelt je hopelijk heel wat stress.

Deze lijst kan je helpen bij het opstellen van de juiste vragen

1: Anticipeer op wat uw arts u zal vragen

Geen twee consulten zijn hetzelfde, aangezien uw neuroloog elke afspraak zal afstemmen op uw eigen specifieke omstandigheden. Het kan helpen om vóór de afspraak hierover na te denken om uzelf voor te bereiden op het gesprek.

Neuroloog Todd Hardy legt uit: Wanneer ik iemand die onlangs gediagnosticeerd is met MS diagnose voor de eerste keer zie dan vind ik het heel belangrijk dat zij al hun andere medische geschiedenis weten en begrijpen. Die medische geschiedenis - inclusief een familiegeschiedenis van neurologische gevallen - is erg nuttig om alles in de goede context te kunnen plaatsen.

Het verstrekken van medische geschiedenis aan medisch personeel kan een uitgebreid proces zijn en dus kan het nuttig zijn om dingen van tevoren alvast te noteren. Denk aan alle medicijnen die u momenteel gebruikt, maar ook eventuele vitamines moeten worden vermeld als onderdeel van deze geschiedenis.

Geen twee consulten zijn hetzelfde

Ook is het enorm belangrijk om goed na te denken over hetgeen je bezighoudt en op welke vragen je antwoorden wilt voordat je de spreekkamer van de dokter binnenloopt. Een goede start zou zijn om een overzicht te maken van je symptomen. Schrijf op wanneer ze voor het eerst optraden, en hoelang het duurde. Welk deel van het lichaam was aangetast of misschien waren er tegelijkertijd ook andere symptomen merkbaar.

Als ik als arts alle basis gegevens heb ontvangen van de patiënt en weet wat de geschiedenis is en wat er aan de hand is, dan kan ik wanneer nodig meer vragen stellen over hetgeen waar ik meer van moet weten.

Is dit niet uw eerste consult dan zal uw neuroloog graag willen bespreken of u neurologische symptomen heeft gehad die wellicht kunnen duiden op een terugval van MS sinds het laatste consult.

Denk goed na over hetgeen je bezighoudt

Het is dan ook niet ongebruikelijk dat uw neuroloog of MS-verpleegkundige heel veel andere vragen stelt - vooral over andere symptomen - die misschien op het eerste oog niets met elkaar te maken lijken te hebben. Onthoud dat ze grondig te werk willen gaan en waakzaam zijn.

2. Vragen over nieuwe symptomen:

Praten over het hebben van nieuwe symptomen of het hebben van een relapse is voor de neuroloog vrij belangrijk om te weten. Heb je een terugval/relapse gehad, schrijf dan voor jezelf op wanneer dit plaatsvond en probeer alles zo secuur mogelijk te noteren. Schrijf ook op wat je deed voordat de klachten kwamen en hoelang het duurde.

Dr. Hardy legt uit: Als een patiënt nadenkt over zijn symptomen en hoe hij zich voelt voordat hij bij mij komt, dan helpt dat mij enorm.  Als ik een aantal van die details bij de hand heb, kan ik vrij snel een idee vormen van hoe het met hen gaat, waardoor ik later in het consult weer meer tijd kan besteden aan het bespreken van andere aspecten van hun MS en het helpen beantwoorden van eventuele vragen.

Er kan dan meer tijd worden besteed aan het bespreken van andere aspecten

Het is voor niemand prettig om gehaast te werk te gaan en een beetje voorbereiding op de afspraak helpt om u meer op uw gemak te laten voelen om zo de dingen te kunnen bespreken die u belangrijk vindt.

"Ik vind het prettig dat mijn patiënten alle symptomen noemen die voor hen van belang zijn, omdat ik niet verwacht dat zij weten wat al dan niet een symptoom van MS is. Als iets hen zorgen baart, heb ik liever dat ze dat aangeven, zodat we kunnen bepalen of het iets is dat we snel moeten aanpakken of dat het in feite iets is dat we opmerken, maar waar we niet noodzakelijk iets aan moeten doen, maar wel moeten monitoren.

3. Bespreek medicijnen en andere aspecten van uw behandelingen:

Uw neuroloog zal vooral geïnteresseerd zijn in hoe het met u en uw behandeling gaat. Ze willen weten of u de medicijnen nog steeds gebruikt, hoe vaak en ook of u bijwerkingen ervaart door het nemen van de medicijnen.

Probeer aantekeningen te maken waar jij je zorgen over maakt

"Ik zal ook veel vragen stellen over andere zorgwekkende symptomen, zodat ik kan nagaan of die symptomen verband kunnen houden met de medicijnen die u gebruikt."

Het kan soms lastig zijn te bepalen of de symptomen die u ervaart of hoe u zich voelt, verband houden met de MS of met een medicijn. Probeer dus echt aantekeningen te maken over hetgeen u bezig houdt en waar u zich zorgen over maakt.

“Ik neem geregeld contact op met patiënten die gestart zijn met het nemen van nieuwe medicijnen om te zien hoe ze op de medicatie reageren , maar ook omdat dit juist kan zorgen voor nieuwe symptomen. Ik wil graag weten hoe en of mijn patiënten reageren, zowel positief als negatief.

Vraag of andere gezondheidsmedewerkers iets voor u kunnen betekenen

4. Vraag om verwijzingen naar gerelateerde specialisten

Als u al over enkele van de symptomen heeft gesproken, is een goede vervolgvraag wat andere specialisten of aanverwante gezondheidswerkers mogelijk voor u kunnen betekenen. MS verpleegkundige, Kaye Hooper legt uit dat schade die MS heeft aangericht, tot op heden, niet kan worden hersteld, maar er zijn wel manieren om de impact van secundaire problemen die kunnen optreden te beperken.

Verwijzingen naar een andere specialist kunnen waardevol zijn en echt een verschil maken in het dagelijks leven, vertelt Kaye. Zo kan een fysiotherapeut of inspanningsfysioloog u adviseren over de beste manieren om te sporten, zodat u uw welzijn en mobiliteit kunt versterken en behouden. Zo kan een verwijzing naar een uroloog u helpen bij eventuele blaasproblemen.

Uw neuroloog of MS-verpleegkundige heeft een netwerk van andere specialisten die ervaring hebben met de behandeling van mensen met MS en u kunt ze hier naar vragen. Specialisten houden elkaar op de hoogte en zullen elkaar in correspondentie betrekken om ervoor te zorgen dat uw MS-team van zorgverleners op de hoogte blijft van uw uitgebreide zorg.

Vraag om advies bij je huisarts

En vergeet niet de rol die uw huisarts speelt bij het omgaan met MS, besluit Kaye. Het is verstandig om bij je huisarts advies in te winnen over algemene gezondheidskwesties, zoals sporten, goed eten, stoppen met roken maar ook het ondersteunen van mentale en psychische gezondheid. Iedereen heeft regelmatige controles nodig en niet alles wordt veroorzaakt door MS.

5. Wanneer belt u de neuroloog / MS-verpleegkundige

De eerste dagen na de diagnose komt er nogal wat op u af terwijl u zich door het gezondheidszorgsysteem navigeert om de informatie over MS en hoe het u beïnvloedt verwerkt.

"Als u zich ergens zorgen over maakt, moet u uw neuroloog of uw MS-verpleegkundige bellen", legt Kaye uit. 'Praat erover met ze. Het kan een oud symptoom zijn dat erger aanvoelt of een nieuw symptoom waar u niet zeker van bent. "

Een bezoek aan de huisarts kan nuttig zijn

Na verloop van tijd zul je leren hoe MS je beïnvloedt en wat je moet doen. "Je zult een aantal dagen met ups en downs hebben, maar als het probleem constant is of verergert, kan een bezoek aan de huisarts nuttig zijn om te zien of er iets aan de hand is met MS of iets dat niets met MS te maken heeft", zegt Kaye.

De huisarts heeft brieven van uw neuroloog waarin u uw MS-behandeling en -managementplan uiteenzet. Als u denkt dat het zeer dringend is en een noodgeval, ga dan direct naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis of bel een ambulance.

Life Hacks:

🔹 Houd een dagboekje bij van uw MS-symptomen. U kunt dit doen via het gedeelte ‘notities’ op uw telefoon maar er zijn ook verschillende apps om symptomen bij te houden.

🔹 Houd een notitieboekje bij de hand mocht u vragen willen stellen. U kunt dan tijdens uw consult aantekeningen maken zodat u ze thuis rustig kunt nalezen.

🔹 Als je iets hebt gelezen over nieuw onderzoek of een nieuw medicijn, druk die artikelen dan af of markeer ze in je notitieboekje voor bespreking met je neuroloog of MS-verpleegkundige.

🔹 Overweeg om een ​​familielid of een vriend mee te nemen naar het consult als je denkt dat je steun of hulp nodig hebt bij het onthouden van alles.

🔹 M.b.t. medicijnen, Vraag of ze zowel de merknaam als de generieke naam voor u kunnen spellen. Voorbeeld is bijvoorbeeld Voltaren Diclofenac. Voltaren is in dit geval de merknaam en Diclofenac de generieke naam.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf positief en geef je dromen nooit op!

Danielle Tichem

In 10 jaar is er veel veranderd in het leven van Danielle. Al vlak nadat ze haar studie afgerond heeft krijgt zij de diagnose MS. Inmiddels heeft zij 2 dochters en is ... › Lees meer

Lemtrada; het tweede deel

Nanda Felderhof

Na wat uitstel is het dan zover: 3,4 en 5 augustus krijg ik mijn tweede Lemtrada kuur. Geheel volgens planning overigens. De volledige behandeling bestaat uit het eers... › Lees meer