Het leed dat blaasontsteking heet…

Mascha

MS & Klachten

Gepubliceerd: 27 juli 2020

Ik heb sinds 2010 de diagnose MS maar vanaf de puberteit heb ik altijd al last gehad van blaasontstekingen. Ik wist in het begin eigenlijk niet dat blaasproblemen veel voor komen bij mensen met MS. Ik ben dus eerst een tijd in de weer geweest bij de huisarts. Ik voelde de blaasontsteking al voordat ie uit de test kwam. Behoorlijk vervelend want dit betekende dat ik vaak na 3 dagen nog een x terug moest en ja hoor daar was mijn grote vriend weer.

Het leed dat blaasontsteking heet…

Meestal kreeg ik een antibiotica kuur maar vaak was één kuur niet genoeg. Ik heb ook nog het geluk voor een aantal medicijnen allergisch te zijn dus er moest gezocht worden naar een kuur waar ik wel tegen kon. Van de antibiotica werd ik super moe dus mijn gemoedstoestand werd er ook niet beter op. Ik kwam ongeveer elke 3 weken wel bij de huisarts dus een verwijzing naar de uroloog volgde.

Als het niet beter zou worden, dan moest ik gaan katheteriseren

Ik kreeg gelijk een test om te zien hoe hard mijn plas straal was en of ik goed uit plaste. Ik vond die test vreselijk omdat ik niet op commando kan plassen, en dan mag je op een verhoogd toilet ik kan je vertellen dat werkte niet mee. Ik plaste niet goed uit en de plaatstaal was te zwak. Een inwendig onderzoek volgde. Eerst werd de blaas helemaal gevuld. Hier waren geen afwijkingen te vinden. Super fijn.

De uroloog zei: je zal wel moeten plassen, uhhh nou volgens mij niet. En dan ga je vervolgens naar de wc en blijkt dat je toch aardig wat in je blaas had zitten, dat vond ik zo bizar. De uroloog kwam niet verder als kuurtjes voorschrijven en benoemde dat als het niet beter zou worden ik moest gaan katheteriseren. Daar schrok ik van en zelf dacht ik wat heb ik nou geprobeerd. Ik kon nog wel bij de bekkenbodemspecialist terecht benoemde hij, wie weet viel er daar nog winst te behalen. Zo gezegd zo gedaan.

Ik kan je vertellen dat dit ook minimaal effect had. Ik moest spieren aanspannen en ik deed onwijs mijn best maar kennelijk had het minimaal effect. Ik kreeg de tip om om de 3 uur te gaan plassen omdat ik zelf geen aandrang kreeg. Dat was een fijne tip. Ik gebruikte zelf vitamine C en cranberry pillen in de hoop dat dit mijn urine zou zuren en ik geen blaasontsteking meer zou krijgen.

Het gevoel van mijn blaas werd weer normaal

Ondertussen ben ik gaan zoeken in de homeopathische middelen. Het kan niet zo zijn dat een antibioticakuur het antwoord is voor alles. En ik voel me zo lamlendig als ik een blaasontsteking heb dat ik echt wilde dat dit zou stoppen. Ik las toen ergens iets over D-mannose. Dit is druivenpitextract en is sterker als cranberry. Dat klonk interessant en in het kader baat het niet dan schaadt het ook niet wilde ik het proberen. Ik ben naar de winkel (de tuinen) gegaan en heb me hierover voor laten lichten.

Later heb ik een potje gekocht en ben begonnen met de maximale dosering want als je zo vaak een blaasontsteking hebt gehad blijft die blaas gek voelen. Dus ik nam 3 capsules van 500mg per stuk over de dag verspreid en ik merkte dat het gevoel van mijn blaas weer normaler werd. Ook werd mijn plaatstaal weer normaal.

We zijn inmiddels 2 jaar verder en ik heb de uroloog niet meer gezien en ik denk dat ik misschien nog één keer een blaasontsteking heb gehad. Dat kwam ook omdat ik toen slordiger was met het in nemen van de capsules, ik sloeg wel eens 1 of 2 dagen over. Maar dan merk ik al snel dat het weer begint op te spelen.

Momenteel slik ik nog 1 capsule per dag en als mijn blaas opspeelt (als ik oververmoeid ben) dan gebruik ik er tijdelijk weer 2 of 3. Voor mij is het echt een life saver geweest, ik hoop dat meerdere mensen hier ook baat bij gaan hebben.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Michelle Schuurman schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd welke soort/merk pilletjes je hiervoor gebruikt. Ik heb namelijk precies hetzelfde probleem.

 • Vandaag de dag

  Angela Snijder

  Vandaag gaat het eigenlijk best goed, alles is stabiel met wat ongemakken erbij, daar ga ik hieronder ⬇️ wat meer over vertellen. Ik kom de dagen lekker ... › Lees meer

  De Neuroloog

  Angela Snijder

  Vandaag een nieuwe blog van Angela: Ik ben natuurlijk net als de meerderheid in het eigen ziekenhuis begonnen met onderzoeken en van de Neuroloog overgedragen aan de M... › Lees meer